Με αφορμη την συμμετοχη του Δημου Μονεμβασιας στην Ενωση Πολεων με μεσαιωνικα Καστρα , γραφουμε ορισμενες πληροφοριες για τους σκοπους της ενωσης ΨΗΦΙΣΜΑ
Οι συμμετέχοντες στην Ημερίδα που διοργάνωσε το ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ σε συνεργασία με την ΠΑΡΝΩΝ ΑΕ, το Δήμο Μυστρά και τον Σύνδεσμο των εν Αττική Λακεδαιμονίων,
Αφού παρακολουθήσαμε τις ομιλίες και λάβαμε μέρος στις συζητήσεις και αφού λάβαμε υπόψη μας:
την ύπαρξη ενώσεων πόλεων σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με διάφορους σκοπούς και στόχους
την ανάγκη συμμετοχής και εκπροσώπησης της χώρας μας στην προσπάθεια αυτή της Ε.Ε.
Αποφασίζουμε την σύσταση Ένωσης Ελληνικών πόλεων με μεσαιωνικό κάστρο με σκοπό:
Την συνεργασία και επικοινωνία των πόλεων μεταξύ τους
Την συνεργασία και επικοινωνία με τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές ενώσεις ή μεμονωμένους δημόσιους ή ιδιωτικούς φορείς.
Την συνεχή συνεργασία μεταξύ των μελών της ένωσης με σκοπό την ανάδειξη και προβολή του μεσαιωνικού πολιτισμού και ιδιαίτερα των κάστρων και του περιβάλλοντος χώρου, ως πολιτιστικών προϊόντων.
Την συνεχή συνεργασία των μελών με σκοπό την απασχόληση εξειδικευμένου προσωπικού την συνεχή εκπαίδευσή του σύμφωνα με τις νέες μεθόδους που τυχόν θα υπάρξουν πραγματοποιώντας έτσι αύξηση των θέσεων εργασίας.
Την συνεργασία με την Πολιτεία για την ανάδειξη και προβολή των κάστρων
Την διεθνή συνεργασία και την προσπάθεια για αξιοποίηση Ευρωπαϊκών προγραμμάτων και συνεργασιών που θα αφορούν στην παραγωγή πολιτισμικών προϊόντων κάθε είδους και σε όποια άλλη πρωτοβουλία σχετικά με τον τομέα καθώς και την ισομερή αξιοποίηση των αντίστοιχων πόρων.
Την σύσταση επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας στις οποίες θα συμμετέχουν εκτός από τα μέλη της Ένωσης και άλλοι φορείς που ασχολούνται με το ίδιο ή συναφές αντικείμενο.
Την συνεργασία με την ΚΕΔΚΕ και τις ΤΕΔΚ του κάθε νομού.
Όλα τα διαδικαστικά θέματα θα συζητηθούν και θα συμφωνηθούν στην ιδρυτική συνέλευση της Ένωσης από τους παρόντες αλλά και όσους ζητήσουν ακόμη να συμμετάσχουν.
Το θέμα οφείλει να συζητηθεί και να αποφασιστεί στα Δημοτικά και τα Νομαρχιακά συμβούλια.
ΕΝΩΣΗ ΠΟΛΕΩΝ ΜΕ ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΑ ΚΑΣΤΡΑ
Αξιότιμες κυρίες και κύριοι Δήμαρχοι
Κυρίες και κύριοι Αντιδήμαρχοι και Δημοτικοί Σύμβουλοι
Το Ινστιτούτο Μεσαιωνικών σπουδών που είχε την ιδέα για την δημιουργία της Ένωσης Πόλεων με Μεσαιωνικά κάστρα, συστάθηκε το Νοέμβριο του 2005 με ιδρυτικά μέλη τον αείμνηστο, τότε Δήμαρχο Μιστρά Νίκο Βαχαβιώλο, και πέντε ακόμη μέλη του Δημοτικού του Συμβουλίου, ενώ σήμερα αντιπρόεδρος του Διοικητικού του Συμβουλίου είναι ο σημερινός Δήμαρχος Μιστρά κος Αποστολάκος. Ταυτόχρονα δε είχε αμέσων την αμέριστη συμπαράσταση του Νομάρχη Λακωνίας και επίτιμου μέλους του κ. Φούρκα, καθώς και μιας σειράς από προσωπικότητες.
Ξεκινώντας από την έδρα του, τον Μιστρά, το ΙΝΜΕΣΠ, αποφάσισε να θέσει σαν στόχο του την προσπάθεια για την ανάδειξη, προβολή, και συντήρηση των μεσαιωνικών κτισμάτων Άμυνας και κατοικίας, δηλαδή των κάστρων μας.
Τον Ιούνιο 2006 το Δ.Σ. του ΙΝΜΕΣΠ μαζί με μια ομάδα δημοσιογράφων επισκέφτηκε την έδρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ανέπτυξε στους υπευθύνους της Διεύθυνσης Πολιτισμού της Ε.Ε. την καινοτόμο του πρόταση: την δημιουργία μιας πανευρωπαϊκής γιορτής με επίκεντρο τα μεσαιωνικά κάστρα και τις Σταυροφορίες.
Τον Νοέμβριο παρελθόντος έτους το ΙΝΜΕΣΠ διοργάνωσε στον Μυστρά Ημερίδα με θέμα: «Μεσαιωνικά κάστρα – άχρηστα ερείπια ή αναπόσπαστα τμήματα της Πολιτιστικής ζωής της πόλης μας», στην οποία ανταποκρίθηκε ένας μεγάλος αριθμός Δημάρχων καθώς και εκπρόσωποι Νομαρχιών. Παρέστη μάλιστα και ένας εκπρόσωπος της μεσαιωνικής πόλης Μντίνα της Μάλτας, ένας εν δυνάμει εταίρος μας για τις προσπάθειές μας.
Με το ψήφισμα που εκδόθηκε μετά το τέλος της Ημερίδας το ΙΝΜΕΣΠ συνέταξε το Καταστατικό της υπό Ίδρυση Ένωσης και με αυτό και με το Ψήφισμα απευθύνθηκε στον Γενικό Γραμματέα του υπουργείου Πολιτισμού κ. Χρήστο Ζαχόπουλο, ο οποίος συναίνεσε αμέσως να προσφέρει στην Ένωση την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού και παρέστη ο ίδιος στην Ιδρυτική συνέλευση της Ένωσης.
Τι είναι όμως και τι θα κάνει αυτή η Ένωση, ποια θα είναι τα πρώτα της βήματα, ποιοι θα είναι οι στόχοι της και οι επιδιώξεις της.
1. Η εκτροπή του Τουρισμού σε περιοχές που βρίσκονται στην ενδοχώρα,
2. η δημιουργία νέων αθλητικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων,
3. η ανάπτυξη του εθελοντισμού,
4. η ανάπτυξη της επιστημονικής έρευνας.
Όπως καταλαβαίνετε ένα τέτοιο μεγαλόπνοο πρόγραμμα δεν γίνεται και δεν μπορεί να γίνει από έναν μόνο Δήμο ή μία Νομαρχία. Και ήταν ακριβώς το ενδιαφέρον που επέδειξαν οι Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις με πρώτη την Λακωνία, που μας παρότρυνε να δεχτούμε σαν μέλη μας όχι μόνο Δήμους και Κοινότητες, αλλά και Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις. Και όταν λέμε για μεγαλόπνοο πρόγραμμα εννοούμε ότι η Ένωση οφείλει αμέσως με την ίδρυσή της να ξεκινήσει:
Α) την χαρτογράφηση όλων των κάστρων
Β) την ενοποίηση τους με την κατασκευή μονοπατιών που θα οδηγούν από ένα στο άλλο, όπου θα μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει για παράδειγμα και άλογα ή αμάξια.
Γ) την δημιουργία ενδιάμεσων σταθμών αναψυχής.
Δ)την χαρτογράφηση των μαχών που διεξήχθησαν μεταξύ Βυζαντινών και Σταυροφόρων
Ε) την κατασκευή οδών πρόσβασης για όλα τα κάστρα, μεγάλα και μικρά.
ΣΤ) την σήμανσή τους.
Ζ) τον ηλεκτροφωτισμό τους
Η) την αποτύπωση και σε συνέχεια την δημιουργία σχεδίων ανάπλασης του εσωτερικού και του εξωτερικού των κάστρων, την δημιουργία μέσα ή έξω από αυτά χώρων για Αθλητικές και Πολιτιστικές εκδηλώσεις.
Θ) την διοργάνωση εκδηλώσεων σε πανελλήνια κλίμακα.
Ι) την δημιουργία ιστοσελίδας με λινκ για όλα τα κάστρα.
ΙΑ) την δημιουργία πληροφοριακού υλικού για όλα τα κάστρα.
ΙΒ) την συμμετοχή των νέων τεχνολογιών για την ανάδειξη, την προβολή και την δημιουργική αξιοποίηση των μεσαιωνικών κτισμάτων Άμυνας και Κατοικίας.
Τι έχει επειγόντως ανάγκη η Ένωση από την πρώτη μέρα της Ίδρυσής της;
Συνεργασίες:
1. Με τις κατά τόπους Εφορείες Αρχαιοτήτων και φυσικά το Υπουργείου Πολιτισμού.
2. Με επιστημονικά ιδρύματα της ημεδαπής και της αλλοδαπής.
3. Με τον ιδιωτικό τομέα.
4. Με τα κατά τόπους Επιμελητήρια.
5. Τα Υπουργεία: Ανάπτυξης,
6. Οικονομίας και Οικονομικών,
7. Τουρισμού,
8. Εξωτερικών.
9. Με τον κρατικό Οργανισμό για τον Εθελοντισμό, Έργο Πολιτών.
10. Με Ιδρύματα κύρους όπως το Ίδρυμα Ωνάση, το Ίδρυμα Νιάρχου, το Ίδρυμα Λεβέντη και
11. τις τράπεζες.
12. Με αντίστοιχες ενώσεις και πόλεις του εξωτερικού, ιδιαιτέρως με
αυτές από όπου ξεκίνησαν οι Σταυροφορίες, αλλά και με τις χώρες
στις οποίες κατέληξαν οι Σταυροφορίες, όπως π.χ. ο Λίβανος,η
Συρία, η Παλαιστίνη, η Αίγυπτος, η Ιορδανία.
Με ποιους θέλουμε να έρθουμε αμέσως σε επαφή: Με τις χώρες της ευρωπαϊκής Ένωσης, με τις αραβικές χώρες της Μεσογείόυ, με την Ρωσία, την Ουκρανία, την Γεωργία, την Αρμενία, το Ιράν, την Κίνα και την Ιαπωνία γιατί κι αυτές πέρασαν από έναν ηρωικό και δημιουργικό Μεσαίωνα.
Βάση για την έναρξη αυτής της πορείας αποτελεί το Καταστατικό που σας στείλαμε το οποίο και κατατέθηκε μαζί με τις υπογραφές των ιδρυτικών μελών στο Πρωτοδικείο ώστε η Ένωση να αποκτήσει νόμιμη υπόσταση.
Το προσωρινό Διοικητικό Συμβούλιο ανέλαβε την κατάθεση στο Πρωτοδικείο, την εύρεση χώρου εγκατάστασης των γραφείων και τέλος την πρόσκληση στην πρώτη Τακτική Γενική Συνέλευση στην οποία θα συζητήσουμε εκτενέστερα τα πάντα.
Εδώ όμως οφείλουμε να αναφέρουμε την αναγκαιότητα των δικών σας συνδρομών. Είναι αναγκαίες, αξιότιμες κυρίες και κύριοι, διότι δείχνουν την διάθεση συμμετοχής μας και την σοβαρότητα με την οποία αντιμετωπίζουμε την κατάσταση.
Με βάση αυτό το έστω πενιχρό κεφάλαιο θα ζητήσουμε περήφανα την ένταξή μας στο Δ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο, την συμμετοχή μας στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Πολιτισμός 2007-2013, καθώς και θα καταθέσουμε τα δικά μας προγράμματα με την συμμετοχή εταίρων από όλη την Ευρώπη.
Με βάση το Νέο Νόμο περί Χορηγιών ο οποίος αποτελεί νόμο του Κράτους από τον Φεβρουάριο του2007 θα αναζητήσουμε χορηγούς στον ιδιωτικό τομέα και στα Ιδρύματα που προαναφέραμε.
Θα αναζητήσουμε τέλος την συνδρομή της ΟΥΝΕΣΚΟ και άλλων διεθνών Οργανισμών.
Η Ένωση Πόλεων με Μεσαιωνικά κάστρα μπορεί και πρέπει να γίνει ένα σημαντικό εργαλείο για την ανάπτυξη του Αθλητισμού, του Πολιτισμού, του Τουρισμού, για την καταπολέμηση της ανεργίας των νέων μας, για την προώθηση του εθελοντισμού, για την ανάπτυξη της επιστημονικής σκέψης, για την προώθηση της ιστορικής μελέτης μιας εποχής που προσπαθήσαμε να την ξεχάσουμε.
Βλέπετε λοιπόν ότι ξεκινάμε μια μεγάλη πορεία για τη δημιουργία ενός νέου θεσμού, μιας νέας σκέψης, μιας νέας προσπάθειας για την πραγματικά αειφόρο ανάπτυξη εκατό τουλάχιστον περιοχών της χώρας μας.
Θέλουμε επίσης να διαβεβαιώσουμε όλους τους Δήμους, τις Κοινότητες και τις Νομαρχίες της χώρας μας ότι μπορούν να γίνουν μέλη μας οποτεδήποτε το θελήσουν με μια απλή αίτηση συμμετοχής.
Σας ευχαριστούμε
Για πληροφορίες
Τηλ: 210-9852163(λειτουργεί και ως Fax)
Ηλεκτρονική διεύθυνση
nedelivo@otenet.grinmesp@yahoo.gr