Ειδήσεις , Νεα απο το Δήμο Μονεμβασίας

Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2007

Δελτιο Τυπου στην εφημεριδα της ενωσης Απανταχου Μονεμβασιτων

Δελτιο Τυπου του Δημου Μονεμβασιας
Σταυρος Χριστακος – Αντιδημαρχος
Υπευθυνος Ενημερωσης Τυπου .

Συνενώσεις συνέδριο ΤΕΔΚ
Μετά από δέκα σχεδόν χρόνια από την δημιουργία των καποδιστριακών Δήμων οι προθέσεις του Υπουργείου είναι προς την κατεύθυνση της εφαρμογής νέου Καποδίστρια με συνενώσεις Δήμων , την δημιουργία μεγάλων Δήμων με ταυτόχρονη μείωση του συνολικού αριθμού των δήμων .
Οι προθέσεις του Υπουργείου θα ξεκαθαριστούν στο τέλος του έτους όποτε θα ξεκινήσει επίσημα ο διάλογος μεταξύ των δήμων και των φορέων της αυτοδιοίκησης ,αλλά μέχρι τότε ανεπίσημα είναι το θέμα που κυριαρχεί σε όλες τις βαθμίδες της αυτοδιοίκησης .
Για ενημέρωση πάνω σ αυτό το θέμα έγινε συνέδριο στην Σπάρτη στα γραφεία της Τοπικης Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων με συμμετοχή όλων των δημάρχων και δημοτικών συμβούλων του Νομού Λακωνίας . Η ενημέρωση έγινε από το Πρόεδρο της ΤΕΔΚ Φιλλιπο Πηλιουρα , Δήμαρχο Γερακιου και στην συνέχεια τοποθετήθηκαν όλοι Δήμαρχοι ( σημειώνεται ότι ο Δήμαρχος Μονεμβασίας συμμετέχει στο προεδρείο της ΤΕΔΚ ) και το στοιχείο που κυριάρχησε είναι ο προβληματισμός για την λειτουργικότητα των μεγάλων Δήμων .
Διάφορα σενάρια έχουν πέσει στο τραπεζι του διαλογου όπως η δημιουργία Δήμου στα όρια της παλιας επαρχιας Επιδαυρου Λιμηρας και γενικα στα όρια των παλιών επαρχιων κατι που η συντριπτκη πλειοψηφια των δημάρχων το απορριπτει ή των μικρων συνενωσεων με διπλανους Δημους .
Η προθεση της Δημοτικης αρχης του Δήμου μας είναι αφενος ο διαλογος με τους γειτονικους δημους αλλά αφετερου η αναδειξη και διατηρηση του μοναδικου ρολου της Μονεμβασίας στο Νομο Λακωνίας με την μοναδικη ιστορικη παραδοση την παγκοσμια αναγνωριση και την ραγδαια τουριστικη αναπτυξη .

Μια πρωτη αποψη η οποια πιστευω εκφραζει την συντριπτικη πλειοψηφια των δημοτων είναι η παραμονη του Δημου Μονεμβασιας στα σημερινα του ορια ή η τυχον μικρη διευρυνση του . Από εκει και περα οι επιλογες είναι συγκεκριμενες ,στα πλαίσια τυχόν συνενωσεων, με τους Δημους Ζαρακα με τον οποίο ο Δήμος μας εχει ιστορικους δεσμους , με το Δήμο Βοιών με τον οποίο μας συνδεουν κοινα στοιχεια όπως η θαλασσα και η τουριστικη αναπτυξη αλλα και η ευρυτερη περιφερεια του Δημου Μολαων η οποια αποτελει το ζωτικο χωρο του Δημου μας .
Για τα θεμα θα γινει ευρυτατος διαλογος , θα τεθει κατ αρχην στο δημοτικο συμβουλιο , στα τοπικα συμβουλια και στην ευρυτερη κοινωνια του Δημου Μονεμβασιας .
Μια πρωτη προσεγγιση την οποια ανεπτυξε ο Δημαρχος Μονεμβασιας στο συμβουλιο της ΤΕΔΚ είναι ότι η συνενωση δημων θα μπορουσε να γινει σε επιπεδο Υπηρεσιων όπως την τεχνικη Υπηρεσια και την οικονομικη υπηρεσια αλλα οι Δημοι να διατηρησουν την αυτοτελεια τους γιατι υπαρχει κινδυνος σε μεγαλυτερες συνενωσεις ο Δημος να μην είναι λειτουργικος με αποτελεσμα να μην προωθουνται τα συμφεροντα του Δημου .
Για το σημαντικο αυτό θεμα θα επανελθουμε αναλυτικοτερα στο μελλον με συγκεκριμενα στοιχεια .

ΣΧΟΟΑΠ
Με γρήγορους ρυθμούς συνεχίζεται η εκπόνηση της Β φάσης της μελέτης ΣΧΟΑΑΠ από τους μελετητές Σπύρο πετρολεκα , τοπογράφο , χωροτάκτη και τον Αλέξανδρο Τριποδακη Πολεοδόμο . Μέσα στο Σεπτέμβριο έγινε καταγραφή των περιοχών του Δήμου από το Σπύρο Πετρολεκα με τη βοήθεια των προέδρων τοπικών συμβουλίων στην παραλιακή ζώνη του Δήμου και στην ενδοχώρα , προκειμένου να καθοριστούν οι χρήσεις Γης , η δημιουργία οικιστικών ζωνών και η δημιουργία βιοτεχνικού πάρκου ( ΒΙΟΠΑ ) .
Σε σύσκεψη στο δημαρχείο με την συμμετοχή εκπροσώπων της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας αποφασίστηκε εκτός των άλλων η σύσταση ομάδας εργασίας για την προετοιμασία του φακέλου υποψηφιότητας του Κάστρου της Μονεμβασίας στα προστατευόμενα μνημεία της ΟΥΝΕΣΚΟ .

Στις 21 Οκτωβρίου έγινε σύσκεψη στο δημαρχείο Μονεμβασίας με την συμμετοχή του Αρχιτέκτονα πολεοδόμου Κου Αλέξανδρου Τριποδακη , εκπροσώπων φορέων της περιοχής , των προέδρων τοπικών συμβουλίων . Το θέμα ήταν ο καθορισμός τρόπων ανάπτυξης των οικισμών και η τυχόν ανάγκες για επέκταση τους .
Από τα στοιχεία της μελέτης πρόεκυψε ότι οι περισσότεροι οικισμοί του Δήμου μας έχουν πολύ μεγάλη αδόμητη έκταση και μεγάλο απόθεμα γης όποτε κατά συνέπεια δεν δικαιολογείται με κανένα τρόπο η επέκταση τους . Επέκταση οικισμών ή οριοθέτηση νέων οικισμών μπορεί να γίνει στην παραλιακή ζώνη και ειδικά στους οικισμούς της Μονεμβασίας , Γέφυρας και Αγίας Κυριακής , καθώς και των οικισμών του διαμερίσματος Νομιων , Τροχαλια , Αγία Παρασκευή , Ξηφιας.
Η επέκταση του οικισμού θα προκαλέσει αναπτυξιακή έκρηξη στην περιοχή ανάλογη της δεκαετίας του 80 με θετικά αποτελέσματα , την αύξηση του κύκλου εργασιών στα επαγγέλματα που σχετίζονται με την οικοδομή , την αύξηση των μόνιμων κατοίκων της περιοχής ,με παράλληλες συνέπειες στην γενικότερη πορεία της Μονεμβασίας .
Βέβαια η επέκταση ενός οικισμου δεν είναι απλή υπόθεση αλλά πρέπει να προκύπτει από πραγματικά γεγονότα με επιστημονική τεκμηρίωση , όπως μεγάλη ζήτηση γης , πληθυσμιακή αύξηση , μικρό απόθεμα γης στα όρια του οικισμού κ.τ.λ. από τα οποία θα προκύπτει η πραγματική ανάγκη για την επέκταση του οικισμού .
Σημαντικό θετικό στοιχείο είναι η πληθυσμιακή αύξηση της Μονεμβασίας η οποία κατά την απογραφή του 2001 με την μεγάλη κινητοποίηση που έγινε τότε από 881 κατοίκους έφτασε 1455 κατοίκους .
Ο δήμος για να ενισχύσει την δυνατότητα επέκτασης αποφάσισε να κάνει απογραφή κτιρίων και κατοίκων στις προς επέκταση περιοχές καθώς και να συγκεντρώσει τον αριθμό οικοδομικών αδειών την τελευταία δεκαετία .

Καταδυτικά Πάρκα
Ένα θέμα που συζητήθηκε κατ επανάληψη στο δημοτικό συμβούλιο αλλά και στην κοινωνία της Μονεμβασιάς ήταν το θέμα της δημιουργίας καταδυτικού πάρκου στην θαλάσσια περιοχή του Δήμου Μονεμβασίας .
Η υπόθεση του καταδυτικού πάρκου ξεκίνησε πριν ένα περίπου χρόνο με ενημέρωση του Κου Νομάρχη Λακωνίας στο club ΠΕΤΡΑ . Στην ενημέρωση συμμετείχε ο τότε Δήμαρχος Κος Γεωργας , Δημοτικοί σύμβουλοι , εκπρόσωποι του συλλόγου Αλιέων και του εμπορικού συλλόγου Μονεμβασίας . Στο τέλος του Αυγούστου με επιστολη του Κου Νομαρχη ζητηθηκε απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου στην οποία να φαίνεται ξεκάθαρα η βούληση του Δήμου για τη δημιουργια καταδυτικου παρκου στη περιοχη της Μονεμβασιας.
Η προμελέτη ανέφερε μεταξύ άλλων ότι θα οριοθετηθεί ένα χώρος στη θαλάσσια περιοχή από την Μονεμβασιά ως τον Άγιο Φωκά σε δυο πιθανές θέσεις , η μια θέση στην περιοχή του Φραγκιά και η δεύτερη στην περιοχή του Ξηφια . Οι θέσεις συνοδεύονταν από γεωγραφικές συντεταγμένες οι οποίες εφαρμόστηκαν στον χάρτη από το πολεοδόμο μελετητή Κο Σπύρο Πετρολεκα και τελικά έδειξαν η προτεινομενη θεση είναι στην περιοχή από το Βιολογικό καθαρισμό μέχρι την παραλία της Αγίας Παρασκευής ( στο χώρο που βρίσκεται το πρατήριο καυσίμων Μαραβελια ) .
Στη συνεχεια υπηρξε αντίδραση του συλλόγου Αλλιεων ο οποίος με επιστολή προς τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου ανέφερε την αντίθεση στη δημιουργια καταδυτικων παρκων έχοντας τις εξής βασικές επιφυλάξεις
- το πάρκο καταλαμβάνει μεγάλη έκταση άρα στερεί ζωτικό χώρο από τους ψαράδες με άμεση συνέπεια να κινδυνεύει το εισόδημα τους
- Το πάρκο θα εμποδίζει την πλεύση των αλιευτικών σκαφών προς το λιμάνι με αποτέλεσμα σε κακοκαιρία να υπάρχει σοβαρός κίνδυνος
- Η θάλασσα θα επιβαρυνθεί περιβαλλοντικά με την βύθιση πλοίων τα οποία θα προκαλέσουν μόλυνση
- Θα γίνει αποκλεισμός των ακτών από τους λουόμενους

Στις παραπάνω επιφυλάξεις τα επιχειρήματα του Δημοτικού Συμβουλίου είναι ότι
- Ο χώρος που προτείνεται να καταλάβει το καταδυτικό πάρκο σε πρώτη φάση είναι η θαλάσσια περιοχή από το εργοστάσιο του βιολογικού καθαρισμού μέχρι την περιοχή της Αγίας Παρασκευής , η έκταση αυτή αντιλαμβάνεται ο καθένας οτι δεν είναι μεγάλη , δεν στερει μεγαλο θαλασσιο χωρο από την Αλιεια και σε καμιά περίπτωση δεν περιλαμβάνει όλο το θαλάσσιο χώρο από τη Μονεμβασιά ως τον Άγιο Φωκά , επισης είναι ξεκάθαρο ότι δεν περιλαμβάνει τις ακτές , άρα το επιχείρημα ότι θα στερήσει την πρόσβαση στις ακτές από τους λουόμενους είναι ανυπόστατο
- Σε καμιά περίπτωση ο χώρος του πάρκου δεν θα εμποδίζει την πρόσβαση των σκαφων στη Μαρίνα ή στο Μανδράκι αφού θα είναι ανοικτός και όποτε υπάρχει πρόβλημα ένα σκάφος θα μπορεί να διέρχεται μέσα από αυτό .
- Επίσης σε καμιά περίπτωση η θαλασσα δεν θα γίνει νεκροταφείου παλιών πλοίων , αυτοκινήτων κ.τ.λ. Για την δημιουργία τεχνητών υφάλων μπορούν να τοποθετηθούν τσιμεντένιες ψαροφωλιες ή αν τελικα περιληφθει η βύθιση πλοίου αυτό θα είναι μικρό μιας και τα βάθη του πάρκου θα είναι της τάξης 40 με 50 μέτρα . Όλα αυτά βεβαια θα είναι αντικείμενο της περιβαλλοντικής μελέτης και της μελέτης χωροθετησης οι οποίες θα γίνουν στη συνεχεια και θα ερθουν προς εγκριση από το δημοτικο συμβουλιο.
- Η απόφαση που πήρε το δημοτικό συμβούλιο αφορά την κατ αρχήν έγκριση για την δημιουργία του καταδυτικού πάρκου το οποίο σε αντίθετη περίπτωση θα γινόταν στο δήμο Βοιών ή στο Δήμο Οιτύλου για το οποίο υπήρχαν μεγάλες πιέσεις προς την Νομαρχία και μόνο με προσωπική παρέμβαση του Κου Νομάρχη έμεινε να γίνει στη Μονεμβασιά . Μπορει ο κάθε δημοτης να καταλαβει ποια θα ηταν η θεση του δημοτικου συμβουλιου αν με την αποφαση του στερησει μια τετοια επενδυση στην περιοχη μας η οποια μετα από ενδεχομενη αρνηση μας θα γινοταν στο Δημο Βοιων ή Οιτυλου .
Στο θέμα παρενέβησαν οι σύλλογος έμπορων και επαγγελματιών Μονεμβασίας με την παρουσία του Προέδρου Κου Χαραμή στο δημοτικό συμβούλιο ο οποίος ζήτησε την ψήφιση της δημιουργίας καταδυτικού πάρκου όπως επισης με επιστολή τους ο αναπτυξιακός σύλλογος Κάστρου με τον Προέδρο του Κο Βασίλη Αρδαμη και ο Σύλλογος Ενοικιαζόμενων Δωματίων με το πρόεδρο του Θοδωρή Τσιμπιδη οι οποίοι ζήτησαν την ψήφιση από το δημοτικό συμβούλιο της δημιουργίας καταδυτικού πάρκου .
Όλα τα παραπάνω απασχόλησαν το δημοτικό συμβούλιο σε δυο απανωτες συνεδριάσεις την Τετάρτη και την Πέμπτη με την παρουσία αρκετού κόσμου .
Την παρασκευή στο δημαρχείο Μονεμβασίας έγινε με την παρουσία εκπροσώπων του συλλόγου Αλλιεων , εγινε τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπεύθυνο του ΥΠΕΧΩΔΕ για τους τεχνικούς υφάλους στην Ελλάδα κύριο Οικονόμου, ενός σπουδαίου επιστήμονα και άριστο γνώστη των θεμάτων της αλιείας καθώς και με τον υπεύθυνο της Νομαρχίας κύριο Κουλογεωργίου, ρυθμιστηκε να επισκέφθει προ ημερών την πόλη μας ο ίδιος ο κύριος Οικονόμου και σε συσκεψη μεταξυ του Κου Δημαρχου και εκπρόσωπων του συλλόγου των ψαράδων αναφερθήκαμε διεξοδικά στο θέμα και ξεκαθαρίσαμε πολλά από αυτά που μας προβλημάτιζαν και μας ανησυχούσαν σχετικά με το θέμα:
1) Η επίμαχη προμελέτη που δόθηκε από το Υπουργείο, αφορά την διερεύνηση για δημιουργία τεχνικών υφάλων αναπαραγωγής και μόνο (τουλάχιστον αυτή ήταν η εντολή του Υπουργείου) και τίποτα άλλο. Καθ’ υπέρβαση οι μελετητές υπέδειξαν ότι προοπτικά μπορεί να δημιουργηθεί και καταδυτικό πάρκο, πράγμα το οποίο μπορεί να επιφέρει περαιτέρω οφέλη στον τόπο.
Οι κατευθύνσεις τις προμελέτης είναι εντελώς ενδεικτικές και σε τίποτα δεν δεσμεύουν κανέναν. Ότι γίνει θα προκύψει ύστερα από μακροχρόνιες και εμπεριστατωμένες μελέτες σε συνεργασία βασικά με τους ψαράδες της περιοχής οι οποίοι θα καταγράψουν, θα συμβουλέψουν και θα υποδείξουν στους επιστήμονες σχετικά. Το έργο είπε χαρακτηριστικά δεν μπορεί να γίνει χωρίς την ενεργό συμμετοχή των ψαράδων που εκείνοι καλύτερα και από τον πιο διαβασμένο επιστήμονα γνωρίζουν τις τοπικές συνθήκες και τη θάλασσα.
2) Μας επισήμανε ότι ο ίδιος λόγω της θέσης του δέχεται συνεχώς πιέσεις από τους αλιευτικούς συλλόγους όλης της χώρας για την κατασκευή τεχνικών υφάλων, πράγμα που δείχνει ότι οι ίδιοι οι ψαράδες γνωρίζουν την αποφασιστική σημασία μιας τέτοιας επένδυσης για το μέλλον του επαγγέλματός τους. Ένα τέτοιο έργο γίνεται πρωτίστως για τους ψαράδες και αυτοί είναι που πρέπει να πιέσουν μαζί με το Δήμο για την επίτευξη ενός τόσο σπουδαίου στόχου.
3) Ξεκαθάρισε ότι για να προχωρήσει το έργο και να ενταχθεί στις δράσεις του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ενόψει της Δ΄ προγραμματικής περιόδου, θα πρέπει να διανυθεί πολύς δρόμος. Σε πρώτη φάση θα πρέπει να μελετηθεί η περιοχή μας από ειδικούς επιστήμονες για δύο χρόνια περίπου και σε συνεχή συνεργασία με τους ψαράδες θα βγάλουν συμπεράσματα από την αλιευτική παραγωγή του τόπου μας και τους τρόπους που θα επιλεγούν και για τις παρεμβάσεις που θα χρειαστούν ώστε να προστατευτεί και να εμπλουτιστεί το αλιευτικό μας απόθεμα. Δεν είναι καν δεδομένο ότι θα επιλεγεί τελικά η λύση των τεχνικών υφάλων αφού η αναγκαιότητά τους θα προκύψει ύστερα από αυτή τη διαδικασία. Στη συνέχεια και εάν κριθεί ότι η καλύτερη λύση είναι αυτή της δημιουργίας τεχνικών υφάλων ή άλλως ψαροφωλιών, θα εκπονηθεί η οριστική μελέτη για την κατασκευή τους, θα γίνει η μελέτη χωροθέτησης και η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων (Μ.Π.Ε). Επίσης δεν είναι δεδομένο για το εάν θα χρειαστεί να αποκλειστεί και πόση έκταση θα καταλάβει η περιοχή τελικά που θα επιλεγεί.
4) Ζήτημα διέλευσης των σκαφών από το χώρο των υφάλων δεν υπάρχει κανένα και όπως είπε ο κύριος Οικονόμου η διέλευση των σκαφών από πάνω θα έχει και ευεργετικά αποτελέσματα, αφού από την κίνηση της προπέλας θα οξυγονώνονται τα νερά.
5) Επίσης για το ζήτημα της ρήψης παλιών σκαφών ή παλιού πολεμικού υλικού πάλι δεν τίθεται θέμα, αφού όπως είπε η δημιουργία φωλιών γίνεται καλύτερα με μπλόκια ή με φυσικούς ογκόλιθους που ενδέχεται να είναι και φθηνότερη λύση.
6) Φορέας διαχείρισης του έργου θα οριστεί μόνο στην περίπτωση που κάποια στιγμή στο μέλλον θα μετεξελιχθεί ο τεχνικός ύφαλος σε καταδυτικό πάρκο. Σε μια τέτοια περίπτωση στο φορέα θα είναι ο Δήμος και οι αλιείς, οι οποίοι εάν θέλουν μπορούν να απευθυνθούν και σε άλλους φορείς του τόπου για να συμμετέχουν.
7) Τόνισε επίσης ότι οι ψαράδες πλέον στην Ελλάδα και παντού έχουν καταλάβει ότι θα πρέπει να διαχειριστούν με σύνεση και με προοπτική το θαλάσσιο περιβάλλον με γνώμονα την αειφορία και ατενίζοντας για πολλά χρόνια μπροστά.
8) Εάν καταφέρουμε και προχωρήσουμε αυτό το έργο στην περιοχή μας οι πρώτοι που θα ωφεληθούν θα είναι οι ίδιοι οι αλιείς και οι φόβοι τους ότι θα θιγούν επαγγελματικά είναι αβάσιμη και απεναντίας είναι αυτοί που μπορούν να αρπάξουν την ευκαιρία και να βρουν και άλλη παράλληλη απασχόληση στα πλαίσια του πάρκου που θα αυξήσει το εισόδημά τους. Επιπλέον είναι προφανές πόσο μεγάλο θα είναι το όφελος για την τοπική κοινωνία και πόσο θα συμβάλει αυτή η επένδυση στην ανάπτυξη της περιοχής μας.

Προμήθεια μηχανημάτων
Έγινε η προένταξη στο πρόγραμμα Θησέας των παρακάτω έργων τα οποία προταθηκαν με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου . Ανάμεσα στα αλλά εγκρίθηκε η προμήθεια Λεωφορείου 32 θέσεων το οποίο θα καλύψει την διαδρομή Γέφυρας Κάστρου σε αντικατάσταση του υπάρχοντος λεωφορείου που όπως θυμάστε το είχε αγοράσει η κοινότητα Μονεμβασίας το 1997 .
Επίσης εγκρίθηκε η προμήθεια δευτέρου σκαπτικού μηχανήματος (τσάπα ) για τις ανάγκες του Δήμου , οι οποίες είναι παρά πολλές και το μοναδικό σκαπτικό μηχάνημα αδυνατεί να ανταπεξέλθει . Με την προμήθεια και του δεύτερης τσάπας αναμένεται να βελτιωθούν οι υπηρεσίες του Δήμου στο τομέα της καθαριότητας , της αγροτικής οδοποιίας , στο τομέα της πολιτικής προστασίας ( αντιπυρική προστασία , αντιπλημμυρικά έργα ) και της ύδρευσης .
Μελετες
Εγκριθηκε η ενταξη στο προγραμμα Θησεας των παρακατω μελετων
60.000 € για το φωτισμο του Καστρου
45.000 € για την αναπλαση και το φωτισμο του δρομου Γεφυρας Καστρου
32.000 € για την αναπλαση του χωρου από παραλια Πλακας μεχρι Μαρινα
18.000 € για την αναπλαση του χωρου από παιδικη χαρα και την παραλιακη ζωνη Κακκαβου
Η επομενη φαση είναι η αναθεση των μελετων.

Προστασία από τις φωτιές
Στο δήμο τους μήνες Ιούλιο , Αύγουστο και Σεπτέμβριο με πρωτοβουλία των προέδρων τοπικών συμβουλίων λειτούργησαν σε όλα τα τοπικά διαμερίσματα ομάδες πυρασφάλειας και επιφυλακής για πρώτη φορά . Θέλουμε να ευχαριστήσουμε όλους τους δημότες που εθελοντικά προσφέρθηκαν να συμμετέχουν στις βάρδιες και ιδιαίτερα τον Αγροφύλακα της περιοχής ο Παρασκευα Αγγελακο για την μεγάλη και ουσιαστική συνεισφορά στην οργάνωση της πυρασφάλειας . Η δημιουργία ομάδων πυρασφάλειας θα συνεχιστεί κάθε χρόνο , βελτιωμένη με τις διάφορες προτάσεις που τέθηκαν και με την φετινή εμπειρία . Στόχος του Δήμου είναι η δημιουργία μιας μόνιμης εθελοντικής ομάδας πυρασφάλειας η οποία θα στελεχωθεί από δημότες σε εθελοντική βάση , θα εξοπλιστεί από το Δήμο , θα εκπαιδευτεί κατάλληλα από την πυροσβεστική υπηρεσία και θα μπορεί να προσφέρει την βοήθεια της άμεσα και αποτελεσματικά .
Παράλληλα θα πρέπει να γίνει συνείδηση στους δημότες ορισμένα στοιχειώδη μέτρα για την προστασία από τις φωτιά . Ο καθαρισμός των οικοπέδων που βρίσκονται εντος και περιμετρικά των οικισμών , ο καθαρισμός των αγροκτημάτων , η δημιουργία αντιπυρικών ζωνών κ.τ.λ.
Τις επικίνδυνες ημέρες του Αυγούστου και με πρόσφατες τις τραγικές εικόνες που όλοι ζήσαμε έγινε αντιληπτό ποσό κοντά είναι τελικά ο κίνδυνος και πόση επιτακτική ανάγκη είναι να παρθούν μέτρα και να εφαρμοστούν . Όλα τα παραπάνω θα απασχολήσουν το δημοτικό συμβούλιο σε προσεχείς συνεδριάσεις ώστε να γίνει ο σχεδιασμός για την νέα περίοδο .


Τελη παρεπιδημουντων
Όπως μας ενημερώνει η οικονομική υπηρεσία του Δήμου Μονεμβασιάς για την πορεία των εισπράξεων τα έτη 2005 και 2006 είναι τα εξής :
Για το έτος 2005 έπρεπε να είχαν αποδοθεί 91.672 € και μέχρι 31-12 είχαν εισπραχτεί 35.000 € , δηλαδή ανείσπρακτα ποσά 66.000 € περίπου
Για το έτος 2006 έπρεπε να είχαν εισπραχτεί 96.000 € και οι αντίστοιχες εισπράξεις μέχρι την 31-12-2006 ήταν 11.670 € δηλαδή ανείσπρακτα ποσά 84.000 € περίπου .
Τα παραπάνω στοιχεία είναι ένα μικρό δείγμα της τάξης και του νοικοκυριού στο Δήμο την προηγούμενη περίοδο από το Κο Γεωργα .


Πολιτιστικές εκδηλώσεις καλοκαιριού
Για πρώτη φορά ο Δήμος προχώρησε στην οργάνωση και την χρηματοδότηση των πολιτιστικών εκδηλώσεων του καλοκαιριού στην περιοχή του Δήμου μας , η οποία περιλάμβανε τα εξής :
Την βασική εκδήλωση για την απελευθέρωση της Μονμεβασιας η οποία είχε τριήμερο πολιτιστικών εκδηλώσεων
Το Σάββατο 21 Ιουλίου την παρουσίαση χορών με την συμμετοχή του πολιτιστικού συλλόγου « ΡΙΖΕΣ » και των χορευτικών σχημάτων του πνευματικού κέντρου Δήμου Κρανιδίου και του συλλόγου γυναικών Δωριου Λακωνίας .
Την Κυριακή η εκδήλωση με τους συλλόγους Αλλιεων Μονεμβασίας και Αγίου Ιωάννη με το κάψιμο της τουρκικής Γολέτας και στη συνέχεια Μουσική Συναυλία με το καλλιτεχνικό σχήμα του Δημήτρη Μπάση . Η εκδήλωση ήταν εντυπωσιακή με την παρουσία μεγάλου πλήθους επισκεπτών μέσα σε μια φανταστική ατμόσφαιρα . Κατά κοινή ομολογία η σημαντικότερη εκδήλωση στο Νομο Λακωνίας και όχι μόνο.
Την Δευτέρα 23 Ιουλίου το απόγευμα παράσταση θεάτρου σκιών από το Άθω Δανελη σε μια πολύ όμορφη εκδήλωση την οποία παρακολούθησαν αρκετά παιδιά αλλά και μεγάλοι οι οποίοι θυμήθηκαν τις παραστάσεις καραγκιόζη στα παιδικά τους χρόνια .
Εκτός από την απελευθέρωση έγιναν και άλλες εκδηλώσεις με την συνεργασία των πολιτιστικών Συλλόγων «ΡΙΖΕΣ» και «ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ »
- Μουσικές διαδρομές με του « AYTOMOTRICE” στο κάστρο Μονεμβασίας από το σύλλογο πολιτιστικές διαδρομές
- Μουσική εκδήλωση στο Κάστρο Μονεμβασίας με το Λουδοβίκο των Ανωγείων με την συμπαράσταση του συλλόγου πολιτιστικές διαδρομές
Μαζί με το πολιτιστικό σύλλογο «ΡΙΖΕΣ»
- Παιχνίδια του Ουρανού και του Νερού στο κάστρο Μονεμβασίας
- Θεατρική παράσταση στο κάστρο « Η επιστροφή της Ιφιγένειας » του Γιάννη Ρίτσου
- Μουσική συναυλία με δεκαμελή ορχήστρα από Λακωνες μουσικούς στην πλατεία της χρυσαφιτισσας με μελοποιημένη ποίηση Γιάννη Ρίτσου , Οδυσσέα Ελύτη κ.τλ.

- Στη πλακα Μονεμβασίας
Συναυλία με την σαξοφωνική ορχήστρα του Δήμου Ασωπού
- Θεατρική παράσταση από το θέατρο Νοτίου Αιγαίου με τον Δον Καμιλο από το θέατρο Νοτίου Αιγαίου , στα κουλεντια και στον Άγιο Δημήτριο με χρηματοδότηση από την ΤΕΔΚ

Ασύρματη δικτύωση
Ο δήμος προχώρησε στην παραγγελία αναμεταδότη για ασύρματο ΙΝΤΕΡΝΕΤ ο οποίος θα τοποθετηθεί στο Δημαρχείο και σε αλλά επιλεγμένα σημεία ώστε να εξασφαλίσει ασύρματη δικτύωση στους κατοίκους της Μονεμβασίας αλλά και στους πολυάριθμους επισκέπτες . Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλοί δήμοι στην Ελλάδα εφαρμόζουν το σύστημα αναμετάδοσης δικτύου με υψηλές ταχύτητες όπως ο γειτονικός δήμος Νεάπολης εδώ και δυο χρόνια περίπου .
Στα πλαίσια του προγράμματος Δικτυακές Πύλες κατασκευάζεται η ιστοσελίδα του Δήμου Μονεμβασίας η οποία θα είναι έτοιμη περίπου μέχρι τέλος του έτους με το όνομα http://www.monemvasia/ .gr και στη συνέχεια θα μπορεί μετά από διάλογο με τους φορείς του τουρισμού στη Μονεμβασιά να περιλαμβάνει και διαφημίσεις καθώς και κάθε είδος προβολής .
Μέχρι τότε νέα του δήμου μπορείτε να διαβάζεται στη διεύθυνση www.xristakos .blogspot.com
O Δήμος ανανέωσε το ηλεκτρονικό του εξοπλισμό με την προμήθεια Ηλεκτρονικών Υπολογιστών ύψους 10.000 € , καθώς και συστήματος για την ηλεκτρονική καταμέτρηση της κατανάλωσης ύδρευσης αξίας 4.000 €,

Υλοποίηση προγραμμάτων εκπαίδευσης ενηλίκων
Ο Δήμος προχώρησε στην υλοποίηση προγραμμάτων εκπαίδευσης ενηλίκων σε συνεργασία με την Νομαρχιακή αυτοδιοίκηση και την στιγμή αυτή λειτουργούν στο Δήμο μας 5 τμήματα εκπαίδευσης από τα 6 συνολικά που λειτουργούν στο Νομο Λακωνίας . Οι τομεις εκπαιδευσης είναι εκμαθηση Υπολογιστων σε διαφορα επιπεδα και εκμαθηση ξενων γλωσσων .

Δημοπρασίες
Ο Δήμος προχώρησε στην δημοπρασία έργων οδοποιίας συνολικού προϋπολογισμού 100.000 € περίπου τα οποία περιλαμβάνουν ασφαλτοστρώσεις σε όλα τα δημοτικά διαμερίσματα του Δήμου.
Οι δημοπρασίες έγιναν στις 16 Οκτωβρίου και η εγκατάσταση των εργολάβων θα γίνει στο άμεσο προσεχές διάστημα όπως και η εκτέλεση των έργων .
Ο Δήμος προχώρησε στην ανάθεση της μελέτης για την οριοθέτηση του Ρέματος Κακκαβου καθώς και της οριοθέτησης αιγιαλού και παραλίας στον μελέτη Κο Τουρλακη η οποία είναι απαραίτητη προκειμένου να ακολουθησει η μελέτη για την ανάπλαση ρέματος . Η οριοθέτηση του παραλιακού χώρου μπροστά από το τουριστικό περίπτερο είναι απαραίτητη για να δοθεί η δυνατότητα στο Δήμο να εκδώσει οικοδομική άδεια για την επισκευή του τουριστικού περιπτέρου .

Κάστρο Μονεμβασίας
Ο Δήμος με τη συνεργασία της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας προεβη στη διάνοιξη του μονοπατιού με το οποίο μπορεί να γίνει περιμετρικά ο γύρος του Βράχου . Το μονοπάτι ξεκινά με το φάρο και μετά από ένα 70 περίπου « μέτριας δυσκολίας » μέτρα πάνω στα βράχια συνεχίζει με πολύ καλή βατότητα , διασχίζει περιμετρικά το κάστρο και δίνει μια μοναδική εικόνα του Κάστρου αλλά της Μονεμβασίας . Με το χειμώνα που θα σταθεροποιηθεί το οδόστρωμα του μονοπατιού στα σχέδια είναι η κατασκευή καλντεριμιου για το τμήμα του μονοπατιού ακριβώς μετά το φάρο .
Πυρόσβεση στο Κάστρο
Ο Δήμος προχώρησε στην τοποθέτηση οκτώ πυροσβεστικών κρουνών στο κάστρο Μονεμβασίας οι οποίοι τοποθετήθηκαν σε διάφορα σημεία του Κάστρου με την συνεργασία της αρχαιολογικής υπηρεσίας , εξοπλίστηκαν με τα κατάλληλα λάστιχα ώστε να καλύπτουν όλο σχεδόν το Κάστρο . Με την εγκατάσταση αυτή βελτιώθηκε σε πολύ μεγάλο βαθμό το πρόγραμμα πυρόσβεσης του κάστρου , το οποίο αντιμετωπίζει το πρόβλημα της μη πρόσβασης των πυροσβεστικών οχημάτων στα σπίτια .
Οι επόμενες ενέργειες που θα γίνουν άμεσα είναι η παροχή νερού στην αγία Σοφία , στο πάνω κάστρο και η στεγανοποίηση των δεξαμενών του πάνω κάστρου οι οποίες θα τροφοδοτηθούν με νερό .

Κατασκευή τουαλετών κάστρου
Ξεκίνησαν οι εργασίες για την ολική ανακατασκευή των τουαλετών στην πύλη του Κάστρου με ανάδοχο τον εργολήπτη Γεώργιο Λαζαρακη. Το έργο είναι συνολικής πίστωσης 30.000 € για να γίνει πλήρη ολική αποκατάσταση των Πρόκειται για αλλαγή σε δάπεδα , πόρτες , ηλεκτρολογικές και υδραυλικές εγκαταστάσεις .Οι εργασίες θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τέλος Νοεμβρίου όποτε η θα εκλείψει η απαράδεκτη εικόνα που παρουσίαζε ο χώρος σε όλους τους επισκέπτες .
Με την ευκαιρία να πούμε ότι τέθηκαν σε λειτουργιά οι τουαλέτες που βρίσκονται στον στη Γέφυρα , δίπλα στην παιδική χαρά μετά από τέσσερα χρόνια

Κανονισμός Καθαριότητας Κάστρου
Ψηφίστηκε στη δημαρχιακή επιτροπή ο κανονισμός καθαριότητας για το κάστρο Μονεμβασίας ο οποίος ρυθμίζει την διαδικασία εκτέλεσης των εργασιών στο Κάστρο

Προμήθεια συστήματος καθαρισμού γεώτρησης ελληνικού
Εγκρίθηκε η αγορά μηχανήματος για την αποσιδηρωση και απομαγγανιοποιηση του νερού της υδρευτικής γεώτρησης στα Κουλεντια . Η προμήθεια αναμένεται να γίνει στο άμεσο προσεχές διάστημα όποτε θα δοθεί λύση στο τεράστιο πρόβλημα λειψυδρίας της περιοχής . Σημειώνουμε ότι η γεώτρηση στη θέση Ραγκαβα που θα εξοπλιστεί με το μηχάνημα αποσιδηρωσης έχει διανοιχτεί μετά από πρόταση του ΙΓΜΕ την προηγούμενη δημοτική περίοδο του νυν δημάρχου Μαστορόπουλου και εκτοτε έμεινε ανεκμετάλλευτη . Οι εικόνες με το φορτηγό του Δήμου να πηγαίνει βυτία στις περιοχές αυτές είναι γνωστή σε όλους . Σε συνδυασμό με την υδρευτική γεώτρηση που πρόκειται να ανοίξει ο πολιτιστικός σύλλογος Φουτιων αλλά και την αλλαγή του υδρευτικού δικτύου στα κουλεντια και τα Φουτια ύψους 70.000 € το οποίο ξεκινά θα δώσει οριστική λύση στο θέμα της ύδρευσης της περιοχής .


Υδρευση Λιρων
Εχει ξεκινησει η εκτελεση του εργου αντικατασταση δικτυου υδρευσης Λιρων με αναδοχο τον εργολαβο Ιωαννη Σουμπαση , προυπολογισμου 47.600 € η οποια περιλαμβανει αλλαγη ολων των αμιαντοσωληνων του οικισμου

Αγορα οικοπεδου για τη στεγαση Νηπιαγωγειου
Εγκριθηκε η διαθεση πιστωσης 90.000 για την αγορα οικοπεδου για την στεγαση του Νηπιαγωγειου Μονεμβασιας . Η σχετικη πιστωση με αποφαση του Δημοτικου Συμβουλιου ειχε περιληφθει στο προγραμμα ΘΗΣΕΑΣ και στο αμμεσο χρονικο διαστημα θα γινει η επιλογη οικοπεδου και θα υπογραφουν τα σχετικα συμβολαια . Παραλληλα σε προσφατη επισκεψη του , ο Νομαρχης Λακωνιας Κωστας Φουρκας δεσμευτηκε για την διαθεση χρηματικου ποσου από την Νομαρχια 70.000 € για την αγορα οικοπεδου ώστε με τις δυο συνολικα πιστωσεις να γινει δυνατη η αγορα ενός οικοπεδου 1.000 περιπου τ.μ. Με την αγορα αυτή θα δοθει λυση στο οξυτατο προβλημα στεγασης του Νηπιαγωγειου Μονεμβασιας . Ο Δημος σ αυτή τη φαση βρισκεται σε αναζητηρη οικοπεδου στη Μονεμβασια
Παραλληλα ενημερωνουμε ότι εχει ολοκληρωθει η μελετη για την κατασκευη της προσθηκης αιθουσων στο δημοτικο σχολειο , σε παρακειμενο οικοπεδο , και το εργο όπως μας διαβεβαιωσε ο Κος Νομαρχης θα ενταχθει στο χρηματοδοτικο προγραμμα της Νομαρχιας για το ετος 2008 .
Ηδη εχει ενταχθει στο χρηματοδοτικο προγραμμα της Νομαρχιας η επεκταση του Δημοτικου Σχολειου Μονεμβασιας με την κατασκευη αιθουσων στο οικοπεδο που προσφατα αγορασε ο Δημος διπλα στο Δημοτικο Σχολειο .

Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2007


Καστροπολιτεία Μονεμβασιάς

Άποψη της Καστροπολιτείας

Πανοραμική άποψη της Μονεμβασιάς
θεματα Μονεμβασιας σημερα

1. Καθορισμος εργασιων στο Καστρο , ποτε και με ποιους ορους επιτρεπεται η κυκλοφορια των αλογων στο καστρο

2. Κτιριακο προβλημα Δημοτικου Σχολειου Μονεμβασιας

3. Διαδικασια για την εκπονηση μελετων κατασκευης Νεου Δημαρχειου , Αναπλασης κεντρικης πλατειας , Φωτισμου Καστρου . Καθορισμος επισκεψεων για την ψηφιση εργων Θησεα στο επομενο συμβουλιο

4. Επισκεψη μελετητη Σπυρου Πετρολεκα στα τοπικα διαμερισματα για
την συνεχιση της Β Φασης του ΣΧΟΑΑΠ

5. καθορισμος τροπου υλοποιησης ενταγμενων εργων στο προγραμμα " Θησεας " τα οποια ειναι
- προμηθεια λεωφορειου 32 θεσεων
- προμηθεια σκαπτικου μηχανηματος

απολυμανση δικτυου υδρευσης

σημερα παρασκευη πραγματποιηθηκε απολυμανση δεξαμενων και δικτυου στον οικισμο Φουτια , για πρωτη φορα τα τελευταια χρονια .
Το Σαββατο θα γινει στη Σπαρτη ημεριδα απο την τοπικη ενωση Δημων και Κοινοτητων με θεματα :

1. Συνενωσεις ΟΤΑ
2. οικονομικα ΟΤΑ

Καλη Αρχη

επιτελους ξεκιναμε μια μικρη προσπαθεια για την ενημερωση σε θεματα που αφορουν το Δημο Μονεμβασιας και οχι μονο