ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑΣ
( Σταύρος Χριστάκος – Αντιδήμαρχος Δ.Ε. Μονεμβασίας )
https://www.facebook.com/stavros.xristakos
Αγαπητες φίλες και αγαπητοί φίλοι της ιστορικής Μονεμβασίας ,μέσα από τις στήλες της φιλόξενης εφημερίδας θα αναφερθούμε στα γεγονότα της τελευταίας περιόδου από τις δράσεις του Δήμου Μονεμβασίας .
ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΡΙΤΣΟΥ
Ενα πολύ μεγάλο και εμβληματικό έργο για την Μονεμβασιά , η δημιουργία του δημοτικού μουσείου Γιάννη Ρίτσου , στο σπίτι του ποιητή της ρωμιοσύνης είναι πραγματικότητα .
Η δημοτική αρχή κατάφερε να αγοράσει το σπίτι διαθετοντας από δικούς του πόρους 750.000 € και με την συνδρομή της Υπουργού πολιτισμού Λίνας Μενδώνη , η οποία ανταποκρίθηκε αμέσως στο αίτημα του Δήμου μας και χρηματοδότησε την δημιουργία του μουσείου με 750.000 € .
Για την υλοποίηση του έργου υπεγράφη προγραμματική σύμβαση μεταξύ Δήμου Μονεμβασίας , Περιφέρειας Πελοποννήσου , Υπουργείου Πολιτισμού και Αναπτυξιακής Εταιρείας Πάρνωνα .
Ανάδοχος του έργου ήταν η εταιρεία Tetragon .
Η μουσειολογική και η μουσειογραφική εγκρίθηκαν από το συμβούλιο μουσείων του Υπουργείου Πολιτισμού .
Η κατασκευή του μουσείου ολοκληρώθηκε και στις 4 Απριλίου , η κοινή επιτροπή παρακολούθησης του έργου η οποία αποτελείται από εκπροσώπους του Δήμου Μονεμβασιάς της περιφέρειας Πελοποννήσου του υπουργείου πολιτισμού παρέλαβε ολοκληρωμένο το μουσείο αφιερωμένο στο έργο του ποιητή της Ρωμιοσύνης
Το αποτέλεσμα είναι κατά κοινή ομολογία εντυπωσιακό και παρουσιάζει με πολλούς τρόπους το έργο του ποιητή .
Υπάρχουν ψηφιακά αντίγραφα των ποιημάτων τα οποία έχουν παραχωρηθεί από το μουσείο Μπενάκη , τα εικαστικά έργα του Γιάννη Ρίτσου , τα έπιπλα του σπιτιού που παραχωρήθηκαν στον Δήμο μας από την Ερη Ρίτσου , ενώ με σύγχρονα οπτικοακουστικά μέσα ο Γιάννης Ρίτσος απαγγέλει τα ποιήματά του και παρουσιάζεται η ζωή του στη Μονεμβασιά μέσα από το ντοκιμαντέρ του Γιώργου Σγουράκη .
Το μουσείο αποτελείται από οκτώ θεματικές ενότητες , οι οποίες περιέχουν τις διάφορες περιόδους της ζωής του Γιάννη Ρίτσου
Τα παιδικά χρόνια στην Μονεμβασία , ο πόλεμος , η κατοχή , ο επιτάφιος , η ασθένεια , τα εικαστικά , η περίοδος της αναγνώρισης .
Όπως όλοι γνωρίζουμε η κοινότητα Μονεμβασίας και στη συνέχεια ο Δήμος Μονεμβασίας δεν έχει κανένα ακίνητο στην ιδιοκτησία του
***********************************************
Πάνω από εκατό ( 100 ) κρουαζερόπλοια φέτος στην Μονεμβασιά
Διατηρείται σε υψηλά επίπεδα ο αριθμός των κρουαζιερόπλοιων που θα επισκεφθούν φέτος στην Μονεμβασιά όπως τα τελευταία τρία χρονια .
Από τα μέχρι στιγμής στοιχεία τουλάχιστον 100 κρουαζερόπλοια θα μας επισκεφτούν φέτος με το πρώτο να φτάνει στην Μονεμβασιά στις 22 Απριλίου και το τελευταίο στις 11 Νοεμβρίου .
Η εμπειρία έχει δείξει ότι θα αυξηθούν κατά τουλάχιστον 20 ακόμα αφού σημαντικός αριθμός αλλάζει τον αρχικό προορισμό λόγω καιρικών συνθηκών και έρχεται στην Μονεμβασία .
Στους παρακάτω πίνακες αναλυτικά οι ημερομηνίες προσέλευσης των πλοίων και τα υπόλοιπα στοιχεία .
***********************************************
Σύστημα ανίχνευσης σεισμικών δονήσεων στη Μονεμβασιά
Ένα επαναστατικό σύστημα ανίχνευσης σεισμικών δονήσεων, μετακινήσεως εδάφους, αλλά και χαρτογράφησης ρηγμάτων, απέκτησε η Μονεμβασιά.
Το σύστημα εξασφαλίζει διασύνδεση με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, όπου μεταβιβάζονται σε πραγματικό χρόνο τα δεδομένα, για να αξιοποιηθούν κατάλληλα από την επιστημονική κοινότητα και άλλους φορείς.
Η εγκατάσταση έγινε στο γήπεδο ποδοσφαίρου της Αγίας Παρασκευής, από τον Καθηγητή Τεκτονικής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου του Μπόχουμ, Τζόναθαν Μπέντφορντ, και τους συνεργάτες του, Μάρκο Ροθ και Σταματίνα Κανακάκη, φοιτήτρια μεταπτυχιακών σπουδών στον Τομέα Γεωφυσικής.
Το εν λόγω πρόγραμμα χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και υλοποιείται σε συνεργασία με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών σε περίπου 80 σημεία στην Ελλάδα, στα οποία μέχρι σήμερα δεν υπήρχαν αντίστοιχα συστήματα.
Παρόμοια συστήματα έχουν εγκατασταθεί στο Γύθειο και την Κυπαρισσία κι ακολουθεί το Άστρος. Επιπλέον, το δίκτυο των εν λόγω σταθμών συμπεριλαμβάνει τη Σπάρτη και την Καλαμάτα.
Σε συνεργασία με τα υπάρχοντα εγκατεστημένα συστήματα ανά τη χώρα, θα δίνουν μία πληρέστερη και ασφαλέστερη εικόνα της σεισμικότητας του ελλαδικού χώρου.
***********************************************
ΩΡΑΡΙΟ ΤΡΟΦΟΔΟΣΙΑΣ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ
Ψηφίστηκε στην Δημοτική Επιτροπή του Δήμου Μονεμβασίας , η κανονιστική απόφαση με την οποία ρυθμίζεται το ωράριο τροφοδοσίας των καταστημάτων στο Κάστρο Μονεμβασίας , καθημερινά ως τις 10.00 πμ
Στην ρύθμιση υπήρχε σύμφωνη γνώμη του συμβουλίου της Κοινότητας Μονεμβασίας , ενώ το θέμα θα εισαχθεί στο δημοτικό και το περιφερειακό συμβούλιο αφού ο δρόμος προς το κάστρο είναι εθνικό δίκτυο .
Στο επόμενο διάστημα θα ακολουθήσουν αποφάσεις για την ρύθμιση κυκλοφορίας στο δρόμο προς το καστρο και σε δρόμους του οικισμού Γέφυρας .
***********************************************
ΞΕΚΙΝΑ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΦΩΤΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΒΡΑΧΟΥ ΤΗΣ ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑΣ
Συνεδρίαση της Κοινής Επιτροπής Παρακολούθησης του έργου « ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΦΩΤΙΣΤΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΦΩΤΙΣΜΟ ΤΟΥ ΒΡΑΧΟΥ ΤΗΣ ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑΣ >
Έγινε σήμερα η συνεδρίαση της επιτροπής παρακολούθησης του έργου με παρόντες
Από την Αναπτυξιακή Εταιρεία ΠΑΡΝΩΝΑ ο διευθυντής έργων και μελετών Παναγιώτης Μουζακιώτης και η Σοφία Μπόρα .
Από την Περιφέρεια Πελοποννήσου , ο Αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας , Θοδωρής Βερούτης και η περιφερειακή σύμβουλος , Ντίνα Νικολάκου
Από το Δήμο Μονεμβασίας , ο Αντιδήμαρχος Σταύρος Χριστάκος και ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος , Νίκος Βλάχος
Από την Εφορεία αρχαιοτήτων Λακωνίας , η Προϊσταμένη Ευαγγελία Πάντου
Από την ανάδοχο εταιρεία CONCREATE , ο Πάνος Κοντός
Από την συνεδρίαση διαπιστώθηκε ότι έχουν ολοκληρωθεί οι εγκρίσεις για την έναρξη του έργου και έχουν ολοκληρωθεί όλες οι διαδικασίες ώστε σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις του αναδόχου το έργο να ξεκινήσει στο άμεσο προσεχές διάστημα .
Θα ξεκινήσει η όδευση των καλωδίων από την βόρεια πύλη , περιμετρικά του βράχου , στις θέσεις Λαζαρέτο , mura Rossa , ως τον φάρο και η τοποθέτηση των φωτιστικών .
***********************************************
ΦΡΟΝΤΙΔΑ , ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ ΖΩΩΝ
Δύο ενδιαφέρουσες και σημαντικές συναντήσεις έγιναν αυτές τις ημέρες για το πολύ μεγάλο θέμα διαχείρισης των αδέσποτων ζώων και την οργάνωση τρόπων αφενός για την φροντίδα , την υγειονομική περίθαλψη και τις συνθήκες ευζωίας που αποτελεί υποχρέωση του Δήμου αλλά και δείκτη πολιτισμού και ευαισθητοποίησης όλων μας αλλά και την λήψη μέτρων όπως σημάνσεις και στειρώσεις ώστε να περιοριστεί ο αριθμός τους .
Σήμερα στο δημαρχείο Νεάπολης με την Αντιδήμαρχο Ελλισαβετ Λεκάκη και τις εθελόντριες με πολύ σημαντικό έργο προσφοράς Ματίνα Δελακοβία και Αννα Κοντραφούρη
το προηγούμενο Σάββατο στο Δημαρχείο Μονεμβασίας με την Σταματίνα Σταματάκου και τους συνεργάτες της , τον Γιώργο Κρητικό από την Ελληνική Αστυνομία , την Χρυσούλα Καστανιά και την Ιλιζε από το σωματείο για την φροντίδα των αδέσποτων ζώων .
Θέματα που συζητήθηκαν
- Δωρεάν στειρώσεις και κτηνοτρόφους και σε ευπαθείς ομάδες
- Έλεγχος για ηλεκτρονική σήμανση στειρώσεις σε δεσποζόμενα ζώα σε όλες της κοινότητες του Δήμου
- Καμπάνια ενημέρωσης των δημοτών
- Προγράμματα μαζικών στειρώσεων και ηλεκτρονικών σημάνσεων
- Θέματα περισυλλογής και διαχείρισης των αδέσποτων .
Παράλληλα είχαμε συνάντηση συνεργασίας στην Σπάρτη με την εκπαιδεύτρια Εφη Ασλανίδου , με την οποία ο Δήμος είχε εξαιρετική συνεργασία μέχρι σήμερα , την οποία θα επεκτείνουμε στο άμεσο μέλλον .
Θέλω να εκφράσω τις ευχαριστίες αφενός στην Χρυσούλα Καστανιά , οργανωτή της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης για την φροντίδα και διαχείρηση των αδέσποτων και αφετέρου στις εθελόντριες για το πολύ μεγάλο έργο που προσφέρουν σε όλους τους τομείς διαχειρησης των αδέσποτων .
Στο επόμενο διάστημα θα γίνουν αναλυτικές ανακοινώσεις για μια σειρά δράσεων .
***********************************************
ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΦΑΤΟ ΑΡΘΡΟ ΤΗΣ ,ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΑΝΑΒΑΤΟΡΙΟ - ΤΕΛΕΦΕΡΙΚ ΣΤΗΝ ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑ .
Η παρακάτω επιστολή αναγνώσθηκε στη βουλή των ελλήνων από το βουλευτή Λακωνίας , Υφυπουργό Εθνικής Άμυνας , στο πλαίσιο επερώτησης για την κατασκευή τελεφερίκ στην Μονεμβασία .
Ακολουθεί η επιστολή στην εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Δήμος Μονεμβασίας
Δημοτική Ενότητα Μονεμβασίας
Μονεμβασία 17 Φεβρουαρίου 2025
Αξιότιμε κύριε Λιάλιο ,
Σε συνέχεια του άρθρου σας , της 15/02/2025 επιτρέψτε μας να εκφράσουμε την πλήρη αντίθεση μας για το δημοσίευμα που αφορά το έργο της κατασκευής Αναβατορίου Τελεφερίκ στην Άνω Πόλη το οποίο στηρίζεται σε λανθασμένη και μονόπλευρη πληροφόρηση.
Αρχικά δεν πρόκειται για φαραωνικό έργο αλλά για ένα έργο πλήρως ενταγμένο στο περιβάλλον , το κτίριο αφετηρίας είναι όλο υπόσκαφο και δεν εξέχει καθόλου από το έδαφος και δεν είναι βέβαια σε ύψος τετραώροφης πολυκατοικίας όπως γράφετε.
Σας επισυνάπτω φωτορεαλιστικό του κτιρίου αφετηρίας από την οποία προκύπτει η αλήθεια των παραπάνω .
Η προμελέτη και η χωροθέτηση του έργου έχει εγκριθεί δύο φορές ομόφωνα από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο , το οποίο θα συμφωνήσετε ότι είναι το μόνο αρμόδιο όργανο για την έγκριση της μελέτης και αποτελείται από τους κορυφαίους έλληνες αρχαιολόγους .
Η κατασκευή του έργου γίνεται για την πρόσβαση στην Άνω Πόλη ατόμων με ειδικές ανάγκες και με δυσκολία στην μετακίνηση .
Χαρακτηριστικό είναι ότι σήμερα μια τυπική ημέρα του Αυγούστου που στην καστροπολιτείας βρίσκονται 2.000 άτομα , στην Άνω Πόλη ανεβαίνουν το πολύ 200 άτομα λόγω του δύσβατου ανηφορικού μονοπατιού .
Η άνοδος στην Άνω Πόλη αποτελεί μοναδική εμπειρία για κάθε επισκέπτη.
Ήταν τόπος κατοικίας, τόπος διοικητών και αρχόντων σύμφωνα με περιηγητές είχε 350 σπίτια απείρου κάλλους και τον οκταγωνικό ναό της Αγίας Σοφίας ή Παναγίας Οδηγήτριας .
Σε καμία περίπτωση η κατασκευή του Τελεφερίκ δεν γίνεται για να αυξηθεί ο αριθμός των επισκεπτών στην Μονεμβασία αλλά για να δοθεί η δυνατότητα στους επισκέπτες που φτάνουν σήμερα στο Κάστρο της Μονεμβασίας να ανεβαίνουν στην Άνω Πόλη
Δεν χρειάζονται εννέα λεπτά για την άνοδο στην Άνω Πόλη εκτός αν πρόκειται για αθλητή μεγάλων αποστάσεων αλλά 20 με 40 λεπτά περίπου για αυτό το λόγο ανεβαίνουν ελάχιστα άτομα .
Στην χρηματοδότηση του έργου με 6.800.000 € περιλαμβάνεται πίστωση 1.300.000 € η οποία υλοποιείται από την διεύθυνση αναστήλωσης για τη διαμόρφωση διαδρομών στην άνω πόλη και τη στερέωση των τειχών , εργασίες που γίνονται για πρώτη φορά.
Υπενθυμίζουμε ότι τα προηγούμενα χρόνια με την φροντίδα της Υπουργού Πολιτισμού έγινε η αναστήλωση της Αγίας Σοφίας και της βυζαντινής γειτονιάς στην Άνω Πόλη με πλήρη αναστήλωση δύο οικιών και δρόμων .
Οι μελετητές έχουν εξετάσει την κατασκευή Αναβατορίου με την μορφή τελεφερίκ όπως είναι στην Ακρόπολη και έχουν αποφανθεί ότι είναι αδύνατη η κατασκευή του αφού η πλαγιά δεν είναι επίπεδη όπως στον βράχο της Ακροπόλεως .
Η κατασκευή τελεφερίκ , Αναβατορίου , έχει την ομόφωνη σύμφωνη γνώμη του Δημοτικού Συμβουλίου , της Δημοτικής Κοινότητας Μονεμβασίας , της Ένωσης Απανταχού Μονεμβασιτών και του Αναπτυξιακού Συλλόγου Κάστρου με μόνη εκφρασμένη αντίρρηση από τον Σύλλογο Φίλων του Κάστρου που σε όλες τις ετήσιες γενικές συνελεύσεις του από την ίδρυση του ως σήμερα , στις οποίες έχω συμμετάσχει ως μέλος του συλλόγου , δεν ήταν ποτέ παραπάνω από είκοσι άτομα .
Όσον αφορά τον φωτισμό του βράχου της Μονεμβασίας που αποτελεί ένα πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας εδώ και πολλές δεκαετίες , βρίσκεται σε τροχιά υλοποίησης με την πολυβραβευμένη Ελευθερία Ντεκώ έχει αναλάβει την μελέτη και την εφαρμογή της .
Για αυτό το έργο πάλι ο σύλλογος φίλων του κάστρου , εξέφρασε την αντίθεσή του με αίτηση στην Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη με την οποία ζήτησε την ακύρωση κατασκευής του έργου .
Δεν υπάρχει καμία περίπτωση υπερτουρισμού όπως αναφέρουν μέλη του συλλόγου αφού η τουριστική περίοδος εξελίσσεται ομαλά με τις επιχειρήσεις να δίνουν την δική τους μάχη για την επιβίωσή τους .
Όσον για την συμπερίληψη της Μονεμβασίας στις λίστες της Europa Nostra με τα απειλούμενα μνημεία προέκυψε ότι τα μέλη του συλλόγου φίλων με γραπτές αναφορές τους κατάφεραν να ενταχθεί η Μονεμβασία στις απειλούμενες περιοχές .
Συμπερασματικά το έργο γίνεται με όλες τις νόμιμες άδειες , με πλήρη σεβασμό στον αρχαιολογικό χώρο , έχει την ομόφωνη έγκριση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου και θα συμβάλει τα μέγιστα στην ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου και είναι πλήρως συμβατό με το διαχειριστικό σχέδιο που έχει εκπονηθεί για τον αρχαιολογικό χώρο από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο .
***********************************************
ΟΛΙΚΗ ΑΝΑΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΑΝΤΛΙΟΣΤΑΣΙΩΝ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΣΤΟ ΚΑΣΤΡΟ
Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες ολικής ανακατασκευής του εξοπλισμού των αντλιοστασίων Κάστρου στις θέσεις ΣΤΕΛΛΑΚΗ και ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΕΛΚΟΜΕΝΟΥ και το δίκτυο λειτουργεί κανονικά .
Η αναβάθμιση έγινε στα πλαίσια του έργου ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑΣ , 1.700.000 € από την εταιρεία ENVITEK του Χημικού Μηχανικού Δημήτρη Ρέππα .
Ευχαριστούμε τους συνεργάτες του Δήμου Λύσανδρο Σγαρδέλη και Γιάννη Διαμαντάκη για την πολύτιμη βοήθεια τους .
Στη φωτογραφία με τον εκπρόσωπο της ENVITEK , Νίκο Ζήβα .