Ειδήσεις , Νεα απο το Δήμο Μονεμβασίας

Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2020

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟ ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑΣ

 

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟ ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑΣ

( Σταύρος Χριστάκος , Αντιδήμαρχος )

 

Αγαπητές φίλες και αγαπητοί φίλοι

Εν μέσω της δεύτερης καραντίνας με την εφαρμογή των μέτρων προστασίας από την πανδημία ο Δήμος Μονεμβασίας λειτουργεί πλήρως καθώς διανύουμε το δεύτερο έτος της δημοτικής περιόδου και όλα τα θέματα και οι διαδικασίες υλοποίησης των στόχων της Δημοτικής Αρχής είναι σε πλήρη εξέλιξη .

 

ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ 2.850.000 € από το Πρόγραμμα ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ για το ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ

Η νέα χρηματοδότηση για την επέκταση του Τουριστικού περιπτέρου με 2.850.000 € ήταν τη σημαντικότερο γεγονός της περιόδου αφού ευωδόθηκαν οι συνεχείς προσπάθειες της δημοτικής αρχής για την ολοκλήρωση του Τουριστικού περιπτέρου .

Ας δούμε αναλυτικότερα το έργο της ανέγερσης του Τουριστικού Περιπτέρου ώστε να γίνει κατανοητό από τους αναγνώστες .

Το έργο που εκτελείται εδώ και δυο χρόνια από την εταιρεία ΑΠΕΛΑ με χρηματοδότηση 2.140.000 € και πρόκειται να ολοκληρωθεί στις αρχές του νέου έτους αφορά την αναπαλαίωση του Τουριστικού Περίτερου ,την κατασκευή κτιρίου δίπλα στο τουριστικό περίπτερο που ήδη έχει ανεγερθεί καθώς και την δημιουργία αποθηκευτικών χωρών οι οποίοι επίσης έχουν ανεγερθεί .

Η νέα χρηματοδότηση 2.850.000 € τώρα από το προγραμμα Αντώνης Τρίτσης αφορά την ανέγερση ενός πολυχώρου 360 τετραγωνικών μέτρων στο βόρειο τμήμα του οικοπέδου για συνεδριακό κέντρο , αίθουσα πολλαπλών χρήσεων κτλ ισόγειο από την πλευρά του παραλιακού δρόμου το οποίο θα συνδεθεί με το υπάρχον το Τουριστικό Περίπτερο και το συνδετήριο κτίριο ώστε να αποτελούν ένα ενιαίο σύνολο . Τη ύψος της αίθουσας πολλαπλών χρήσεων θα φτάσει στο επίπεδο που σήμερα έχουν ανεγερθεί οι βοηθητικοί χώροι και στην οροφή της αίθουσας η μελέτη προβλέπει φύτευση ώστε να είναι χώρος αναψυχής .

Αναλυτικά το έργο περιλαμβάνει την επέκταση των τριών στατικών ανεξάρτητων τμημάτων στο υφιστάμενο διώροφο κτήριο και συγκεκριμένα, α) την δημιουργία αίθουσας πολλαπλών χρήσεων 362,5 τ.μ., β) την δημιουργία control room 79,8 τ.μ., γ) αποθήκες, μηχανολογικές εγκαταστάσεις και wc 181,25 τ.μ. και δ) χώρους στάθμευσης και διαμόρφωση περιβάλλοντα χώρου. Το κτήριο, μετά την αποπεράτωση του έργου, θα λειτουργήσει ως συνεδριακό και πολιτιστικό κέντρο, ενώ με την εγκατάσταση μόνιμης έκθεσης ερμηνείας ως μoυσείο – εκθετήριο για τις ανάγκες της τουριστικής προβολής της ευρύτερης περιοχής.

Για την εξασφάλιση της χρηματοδότησης απαιτήθηκε πολύ μεγάλη προσπάθεια από τις υπηρεσίες του Δήμου και επανειλημμένες συναντήσεις και επαφές του Δημάρχου Μονεμβασίας Ηρακλή Τριχείλη με τον Υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο και τα υπηρεσιακά στελέχη του Υπουργείου Εσωτερικών .

Είναι το μεγαλύτερο έργο του Καλλικρατικού Δήμου Μονεμβασίας και τα ωφέλη της τοπικής κοινωνίας θα είναι τεράστια .

 

ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΠΑΡΑΛΙΑΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ

 

Συνεχίζονται η εργασίες για την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου με την κατασκευή βοτσαλωτού δαπέδου με πέτρινο τοιχείο στην πλευρά της θάλασσας από το χώρο έμπροσθεν της ιδιοκτησίας Μαραβέλια ως το Κεντρικό Αντλιοστάσιο . Το έργο είναι συνολικού προϋπολογισμού 123.000 € και γίνεται με προγραμματική σύμβαση του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου και του Δήμου Μονεμβασίας . Στην αρχή θα γίνουν εργασίες για την ενίσχυση της υπάρχουσας ανωδομής προς την πλευρά της θάλασσας με την καθαίρεση του δαπέδου και την κάλυψη των σπηλαιώσεων .

Η ολοκλήρωση του έργου προβλέπεται στις αρχές του επόμενου έτους ενώ θα γίνει προσπάθεια να είναι δυνατή για το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα η χρήση του χώρου από διερχόμενους και τις επιχειρήσεις .

Με το έργο αυτό ολοκληρώνεται η ανάπλαση του παραλιακού μετώπου από την Πλάκα ως την Μαρίνα που ξεκίνησε το 2017 και ο συνολικός προϋπολογισμός είναι περίπου 400.000 € βελτιώνοντας εντυπωσιακά την παραλιακή ζώνη της Μονεμβασίας .

 

 

ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΤΟ ΕΡΓΟ ΕΠΕΚΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΘΩΡΑΚΙΣΗΣ ΤΗΣ ΜΑΡΙΝΑΣ ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑΣ

 

Ξεκίνησε το έργο επέκταση και θωράκιση της Μαρίνας Μονεμβασίας προϋπολογισμού 1.500.000 € από την ανάδοχη εταιρεία ΔΟΜΙΚΗ ΚΡΗΤΗΣ

Το έργο περιλαμβάνει επέκταση του προσήνεμου μώλου κατά 54 μέτρα και θωράκιση της μαρίνας με φυσικούς ογκόλιθους , σύμφωνα με την σύμβαση προβλέπεται να εκτελεστεί σε 18 μήνες , η εκτίμηση είναι ότι θα ολοκληρωθεί νωρίτερα .

Το έργο εκτελείται από την Περιφέρεια Πελοποννήσου με επίβλεψη από τον Άγγελο Πλειώτα της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών .

Πριν λίγες ημέρες ολοκληρώθηκε η τοποθέτηση ξύλινου δαπέδου στον κάθετο προβλήτα δίνοντας λύση σε ένα χρόνιο πρόβλημα με πιστώσεις του Δήμου Μονεμβασίας , 7.000 € η συνολική πίστωση μαζί με άλλες εργασίες .

Στις φωτογραφίες ο Αντιπεριφερειάρχης Θοδωρής Βερούτης σε επίσκεψη του πριν λίγες ημέρες για την έναρξη του έργου .

 

 

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑΣ

 

Σε μια πολύ σημαντική για τα μεγάλα θέματα της Μονεμβασίας συνάντηση εργασίας στον Άγιο Νικόλαο , στο Κάστρο Μονεμβασίας με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λακωνίας , Την προϊσταμένη Ευαγγελία Πάντου , την Αρχαιολόγο Δανάη Χαραλάμπους , την Αρχιτέκτονα Ντίνα Ντουβή και την αρχαιολόγο Γιώτα Σκάγκου του γραφείου της Μονεμβασίας , την Αναπτυξιακή Εταιρεία ΠΑΡΝΩΝΑΣ με τους μηχανικούς , Παναγιώτη Μουζακιώτη , Γεώργιο Κωστόγιαννη και Αγριππίνα Δεληγιώργη.

 

Ο Δήμος Μονεμβασίας εκπροσωπήθηκε από τον Αντιδήμαρχο Σταύρο Χριστάκο , τον Πρόεδρο της Κοινότητας Μονεμβασίας Παναγιώτη Γράφο την Δημοτική Σύμβουλο Μαρία Χαραμή και την μηχανικό Μαρία Πλαγιανού από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου .

 

Αντικείμενο της συνάντησης ήταν ο ακριβής προσδιορισμός και η έναρξη της διαδικασίας για την σύνταξη μελετών και την σύναψη προγραμματικών συμβάσεων μεταξύ του Δήμου Μονεμβασίας , της περιφέρειας Πελοποννήσου και της Εφορείας Αρχαιοτήτων για τρία πολύ σημαντικά θέματα της Μονεμβασίας .

 

Φωτισμός Κάστρου

 

Στατική μελέτη γέφυρας και ανάπλαση δρόμου Γέφυρας Κάστρου

 

Μέτρα άρσης της εποκονδυνότητας των πρανών στο δρόμο Γέφυρας Κάστρου

 

Για τον φωτισμό του Κάστρου που αποτελεί προτεραιότητα της Δημοτικής Αρχής γι αυτήν την Δημοτική Περίοδο ο Δήμος έχει αναθέσει στην εταιρεία ΠΑΡΝΩΝΑΣ την εκπόνηση όλων μελετών και τον συντονισμό της διαδικασίας ώστε να υποβληθεί ο φάκελος στο Υπουργείο Πολιτισμού .

Για την στατικότητα της ΓΕΦΥΡΑΣ και την ανάπλαση του δρόμου προς Κάστρο η Περιφέρεια Πελοποννήσου έχει εντάξει πίστωση 120.000 € στον προϋπολογισμό του 2020 για την σύνταξη της μελέτης ενώ ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας μας έχει διαβεβαιώσει για την χρηματοδότηση του έργου .

Για την στήριξη των πρανών ήδη δημοπρατείται το έργο των πρανών που βρίσκονται πάνω από τον οικισμό του Κάστρου με 2.550.000 € από το ΕΣΠΑ , αναμένεται η χρηματοδότηση μελέτης για την συγκράτηση των πρανών από ΛΑΖΑΡΕΤΟ ως την πύλη του Κάστρου ενω παράλληλα θα εφαρμοστούν έκτακτα μέτρα ασφαλείας κατά μήκος του δρόμου με αφορμή την πρόσφατη κατολίσθηση βράχου περίπου ενός τόνου .

 

Ως Αντιδήμαρχος Μονεμβασίας εκπροσωπώντας τον Δήμαρχο Μονεμβασίας θέλω να ευχαριστήσω θερμά τους συμμετέχοντες στη συνάντηση αυτή , στην οποία οριστικοποιήθηκε η διαδικασία και οι αποψεις των υπηρεσιών για την προώθηση των παραπάνω θεμάτων .

 

ΥΠΟΒΟΛΗ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΓΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΦΩΤΙΣΜΟ ΜΑΡΙΝΑΣ ΚΑΙ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΣΤΟ ΜΑΝΔΡΑΚΙ

 

Ο Δήμος Μονεμβασίας και το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Δήμου Μονεμβασίας, στο πλαίσιο υλοποίησης του  Τοπικού Προγράμματος CLLD/LEADER – Αλιείας «Ανατολική Πελοπόννησος» Απόθεμα Βιόσφαιρας Και Επιχειρηματικές Ζώνες Καινοτομίας», υπέβαλε  μέσω του ενδιάμεσου  Φορέα του Ε.Π.ΑΛ.Θ 2014-2020 (Αναπτυξιακή Πάρνωνα, ΑΑΕ ΟΤΑ), δυο (2) προτάσεις (πράξεις), προκειμένου να ενταχθούν και χρηματοδοτηθούν στο πλαίσιο της πρόσκλησης 63.1 – CLLD.31, Προτεραιότητα 4 «ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΔΑΦΙΚΗΣ ΣΥΝΟΧΗΣ» του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας και Θάλασσας 2014-2020.

 

–Ηλεκτροφωτισμός Τουριστικού Λιμένα (Μαρίνα) Μονεμβασίας, προϋπολογισμού  139.054,49 € συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ.

 

·  Βελτίωση αλιευτικών καταφυγίων Αυλοσπήλου Νεάπολης και Μανδράκι Μονεμβασίας, προϋπολογισμού 197.723,31 € συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ.

 

 

Η ΜΟΝΑΔΑ ΥΠΟΒΡΥΧΙΩΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΩΝ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ ΣΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑΣ

 

Ως Αντιδήμαρχος Μονεμβασίας είχα την τιμή σήμερα τελευταία ημέρα της επιχείρησης , να ευχαριστήσω θερμά δεκατέσσερα επίλεκτα στελέχη της Μονάδας Υποβρυχίων Καταστροφών του Πολεμικού Ναυτικού που εδώ και δέκα ημέρες εκτέλεσαν την πρώτη φάση εξουδετέρωσης εκατόν ενενήντα βλημάτων από το ναυάγιο του Ιταλικού Πλοίου ΒΟΚΚΑΚΙΟΣ στα χρόνια του Δεύτερου  Παγκοσμίου Πολέμου , στη βόρεια προβλήτα , στο λιμάνι της Μονεμβασιάς.

Μετέφερα τα αισθήματα βαθιάς ευγνωμοσύνης των κατοίκων της Μονεμβασίας για την εκτέλεση του τεράστιου έργου με το οποίο έγινε άρση της πολύ μεγάλης επικινδυνότητας στο Λιμάνι της Μονεμβασιάς .

Για να αντιληφθούμε το μέγεθος της επιχείρησης , για μια μικρότερου μεγέθους επιχείρηση στην Κρήτη πληρώθηκε σε ιδιωτική εταιρεία 1.500.000 €

Ο Δήμος Μονεμβασίας με πολύ μεγάλη προσπάθεια ζήτησε την εκτέλεση της αποστολής αυτής από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού , εξασφάλισε την αδειοδοτήσεις από τον φορέα διαχείρησης της ζώνης NATURA και την παρουσία του ΕΚΑΒ σε όλη την διάρκεια της επιχείρησης ενώ ανέλαβε την φιλοξενία των στελεχών του Πολεμικού Ναυτικού .

 

ΕΡΓΑ ΥΔΡΕΥΣΗΣ

Στα πλαίσια της εκτέλεσης έργων ύδρευσης με χρηματοδότηση που ο Δήμος διεκδίκησε και πήρε από τη ΕΣΠΑ γίνονται αυτό το διάστημα γεωτρήσεις και αλλαγές δικτύων ύδρευσης . Στην Δημοτική Ενότητα Μονεμβασίας ήδη έχει διανοιχθεί με μεγάλη επιτυχία η γεώτρηση στα Κουλέντια και τις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσει η διάνοιξη η γεώτρησης στην περιοχή ΖΕΝΙ για την ύδρευση της Μονεμβασίας .

Στις αλλαγές δικτύων εκτελείται αυτές τις ημέρες η αλλαγή του δικτύου στη νότια δεξαμενή Μονεμβασίας ως το εσωτερικό δίκτυο του οικισμού . Θα τοποθετηθεί αγωγός φ105 , 16 ατμόσφαιρες . Έχει εκτελεστεί το έργο της αντικατάστασης δικτύου στο Κουκάκι και θα συνεχιστεί με την αντικατάσταση δικτύων στον Άγιο Δημήτριο και τον οικισμό Φλόκα και τα Κουλέντια

Παράλληλα έχει ολοκληρωθεί η μελέτη για την υποβολή νέας πρότασης στη ΕΣΠΑ η οποία θα περιλαμβάνει : Αντικαταστασεις δικτύων ύδρευσης στον Άγιο Νικόλαο , τον Άγιο Ιωάννη και τα Λιρά και εργα υδρευσης στην περιοχή Νομιων και στην θέση Λιναράκια όπου θα κατασκευαστεί δεξαμενή σε χώρο που παραχωρήθηκε προς το Δήμο από τον Πρόεδρο της Κοινότητας Παναγιώτη Χριστοφοράκη , δεξαμενή ύδρευσης στην οποία θα συγκεντρωθούν τα νερά από τις γεωτρήσεις στο Καρκανο , του Αγίου Ζώσιμου που δόθηκε πρόσφατα σε χρήση και η πηγή Κουκάκι και στη συνέχεια με αγωγούς βαρύτητας θα δώσουν μόνιμη λύση στην παραλιακή ζώνη Νομίων και στη Μονεμβάσια

 

ΣΧΟΛΙΚΑ ΚΤΙΡΙΑ

Στα πλαίσια της μελέτης που συντάσσεται από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου μας για έργα στα σχολικά κτίρια περιλαμβάνεται η αλλαγή στέγης στο Δημοτικό Σχολείο Μονεμβασίας και στο Νηπιαγωγείο του Αγίου Ιωάννη καθώς εργασίες στο προαύλιο του Γυμνασιου Μονεμβασίας , στο γήπεδο Μπάσκετ και στο δημοτικό σχολείο Μονεμβασιας . Παράλληλα είναι προς ένταξη η κατασκευή ορόφου με τρεις αιθουσες στο Λύκειο Μονεμβασίας και η ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου του Γυμνασιου Μονεμβασίας .

 

98.500 € ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΓΓΕΛΩΝΑΣ

 

Στο πράσινο ταμείο και στο μέτρο «Αστική Αναζωογόνηση» του Χρηματοδοτικού Προγράμματος «Δράσεις Περιβαλλοντικού Ισοζυγίου» εντάχθηκαν εργασίες επισκευών και διαμορφώσεων στο Δημοτικό Σχολείο Αγγελώνας με προϋπολογισμό 98.500 €

 

ΔΩΡΕΑ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΜΟΛΑΩΝ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΝΕΑΠΟΛΗΣ

 

Ο Δήμος Μονεμβασίας με την αριθ. 180/2020 ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, προέβη στη δωρεά ιατρικού εξοπλισμού στη Νοσηλευτική Μονάδα Μολάων και στο Κέντρο Υγείας Νεάπολης:

α) Στη Νοσηλευτική Μονάδα Μολάων:

* 320 τεστ ανίχνευσης κορωνοϊού (rapid test).

* 350 ποδιές υψηλής προστασίας – χημειοπροστασίας.

β) Στο Κέντρο Υγείας Νεάπολης:

* 240 τεστ ανίχνευσης κορωνοϊού (rapid test).

* 100 στολές προστασίας.