Ειδήσεις , Νεα απο το Δήμο Μονεμβασίας

Παρασκευή 10 Αυγούστου 2018

Δημοσίευση στην εφημερίδα Μονεμβάσια της ΕΝΩΣΗΣ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΤΩΝ -ΙΟΥΛΙΟΣ 2018


ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑΣ
   ( Σταύρος Χριστάκος – Δημοτικός Σύμβουλος  www.xristakos.blogspot.com )

Αγαπητές φίλες και φίλοι

Μέσα από τις στήλες της φιλόξενης εφημερίδας θα παρουσιάσουμε ορισμένα από τα τρέχοντα ζητήματα της τοπικής αυτοδιοίκησης στην περιοχή μας .  
  Ξεκίνησε η εκτέλεση του έργου « Αξιοποίηση Τουριστικού Περιπτέρου Μονεμβασίας συνολικού προϋπολογισμού 2.140.000 €  . Η χρηματοδότηση του έργου είναι από το πρόγραμμα ΕΠΠΕΡΑΑ του Υπουργείου Ανάπτυξης 200.000 €  , την οποία ο Δήμος μας εξασφάλισε το 2016 μετά από πολλές προσπάθειες και επανειλημμένες συναντήσεις του Δημάρχου Μονεμβασίας Ηρακλή Τριχείλη με τον Υπουργό Ανάπτυξης  Γιώργο Σταθάκη και τον Γενικό διευθυντή του ΕΠΠΕΡΑΑ  Νίκο Μαμαλούκα . Τα υπόλοιπα 140.000 € καλύφθηκαν με πιστώσεις του Δήμου Μονεμβασίας .
 Η αξιοποίηση του Τουριστικού Περιπτέρου ήταν στην πρώτη προτεραιότητα όλων των διοικήσεων του Δήμου Μονεμβασίας τα τελευταία είκοσι (20)  και πλέον χρόνια και είμαστε ιδιαίτερα ευτυχής για την έναρξη εκτέλεσης του έργου .
   Ας δούμε ένα μικρό ιστορικό των προσπαθειών για την αξιοποίηση του . Μέχρι το έτος 2002 η Κοινότητα Μονεμβασίας και στην συνέχεια ο καποδιστριακός δήμος το είχαν παραχωρήσει με ενοικίαση σε ιδιώτη .  Το κτίριο εμεινε ελεύθερο το 2003 . Η τότε διοίκηση του Δήμου με Δήμαρχο τον Παντελή Γεωργα προχώρησε στην πρώτη μελέτη για την αξιοποίηση του διαθέτοντας πίστωση 25.000 € στο μελετητικό γραφείο της Μαρίνας Δεδε . Στην συνέχεια η δημοτικής αρχή της περιόδου 2007-2010 με Δήμαρχο τον Νεκτάριο Μαστορόπουλο προχώρησε στην σύνταξη δεύτερης μελέτης στο ίδιο γραφείο με πίστωση 30.000 € .Η μελέτη ολοκληρώθηκε και είχε κατατεθεί για την έκδοση οικοδομικής άδειας , είχε υποβληθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες μελέτη για την οριοθέτηση αιγιαλού στην περιοχή του περιπτέρου προϋπόθεση για την έκδοση οικοδομικής άδειας , ενώ είχε εγκριθεί από το Ταμείο Παρακαταθηκών Δάνειο 1.000 .000 € .
 Στη συνέχεια η δημοτική αρχή της πρώτης περιόδου 2011-2014 προχώρησε στην σύνταξη τρίτης μελέτης με πίστωση 30.000 € στο παραπάνω μελετητικό γραφείο , η οποία προέβλεπε εκτός από την αναπαλαίωση του υπάρχοντος κτιρίου με προσθήκη , έργο που εκτελείται τώρα , την κατασκευή συνεδριακού κέντρου με 320 θέσεων και την ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου με υπαίθριο θέατρο . Ο προϋπολογισμός  συνολικά του έργου είναι 4.700.000 € .
 Όπως αναφέραμε παραπάνω εξασφαλίστηκε η χρηματοδότηση για την αναπαλαίωση , ανακατασκευή του υπάρχοντος κτιρίου και σε επόμενες χρηματοδοτήσεις θα γίνει προσπάθεια για την ένταξη του υπολοίπου τμήματος του έργου .
   Μετά την αποδοχή της χρηματοδότησης τον Μάιο του 2016 και μετά από την επίλυση διαφόρων γραφειοκρατικών θεμάτων  έγινε ηλεκτρονική δημοπρασία με καταληκτική ημερομηνία 11 Ιανουαρίου 2018 στην οποία πήραν πήραν μέρος 20 εργοληπτικές εταιρείες με εντυπωσιακά ποσοστά εκπτώσεων που κυμάνθηκαν από 30 % ως 57 % .
Χαρακτηριστικό είναι ότι επτά (7) εταιρείες έδωσαν ποσοστό έκπτωσης πάνω από 50 % !!!!
Τελικά με πολύ μικρή διαφορά ανάδοχος αναδείχτηκε η εταιρεία ΑΠΕΛΑ του πολιτικού μηχανικού Σπύρου Κρομμύδα η οποία εκτέλεσε το πρόσφατο έργο ανάπλασης παραλιακού μετώπου Μονεμβασίας με ποσοστό 57,23 % .
Το έργο αξιοποίησης περιλαμβάνει εργασίες ολικής ανακατασκευής του υπάρχοντος κτιρίου με καθαίρεση πλευρικών υποστυλωμάτων , στέγης , κλιμακοστασίου κτλ καθώς και  κατασκευή προσθήκης υπογείου 520 τμ και ισογείου κτιρίου εμβαδού 112 τ.μ . Μετά την ολοκλήρωση του έργου θα προκύψει κτίριο με συνολικό εμβαδό 882 τ.μ μαζί με το υπόγειο . 
 Το ισόγειο προορίζεται για πολιτιστικό κέντρο ενώ στον όροφο θα στεγαστούν διοικητικές υπηρεσίες . 


Όσον αφορά την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου μετά την ολοκλήρωση των δυο φάσεων του έργου  από ΠΛΑΚΑ ως κατάστημα Αλεξακη  συνολικού προυπολοφιμου 270.000 € περίπου , η τρίτη φάση από κατάστημα Λεξική προς Μαρίνα προϋπολογισμού 124.000 €  ήδη είναι προς δημοπράτηση και αναμένεται να εκτελεστεί το φθινόπωρο .
  
Η σύνταξη του οδωνυμικου χάρτη της Μονεμβασίας η οποία ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2016 και ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο του 2017 εγκρίθηκε χωρίς καμία αλλαγή από την αρμόδια επιτροπή της περιφερειακής διοίκησης και ψηφίστηκε επίσης χωρίς καμιά αλλαγή από το Δημοτικό Συμβούλιο Μονεμβασίας της Τετάρτη  6 Ιουνίου 2018 .
Μετά την ψήφιση του αναμένεται να διατεθούν πιστώσεις από το Δήμο για την τοποθέτηση πινακίδων και να υλοποιηθεί άμεσα . Η υλοποίηση του παραπάνω στόχου αποτέλεσε μια από τις προτεραιότητες της 20 μηνης θητείας μου ως αντιδήμαρχος Μονεμβασίας την τρέχουσα δημοτική περίοδο όταν με τον Πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Δημήτρη Χουσακο θέσαμε ως στόχο την  σύνταξη του οδωνυμικου χάρτη .
Η  τελική πρόταση για την σύνταξη του οδωνυμικού χάρτη παρουσιάστηκε από το συμπατριώτη μας αρχαιολόγο Νεκτάριο Σκάγκο , τον οποίο ως Αντιδήμαρχος Μονεμβασίας συγχαίρω θερμά για την προσφορά του και το έργο του καθώς επίσης ευχαριστώ θερμά και όλα τα μελη της επιτροπής για την συνεχή  και επίπονη ενασχόληση τους .
Η όλη διαδικασία  ήταν ευκαιρία να γνωρίσουμε την ιστορία προσώπων της Μονεμβασιάς. Στη Επιτροπή  συμμετείχαν , οι Αντιδήμαρχοι Μονεμβασίας  της τρέχουσας περιόδου Σταύρος Χριστάκος ,  Γιώργος Βουνελάκης και Κατερίνα Τσαφατίνου , Ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Δημήτριος Χουσάκος , οι τοπικοί σύμβουλοι Γιάννης Μπλέτας και Λάζαρος Σκάγκος  , ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Παναγιώτης Αλεξάκης , η Αρχαιολόγος Γιώτα Σκάγκου από την εφορεία αρχαιοτήτων , η δικηγόρος Μαρία Χαραμή και φυσικά ο αρχαιολόγος Νεκτάριος Σκάγκος . Την γραμματειακή υποστήριξη της επιτροπής και τον συντονισμό είχε  η υπάλληλος του Δήμου Νίκη Πετράκου .
 Κάθε πρόταση ονόματος συνοδεύεται από πλήρη τεκμηρίωση η οποία θα αποτελέσει αντικείμενο έκδοσης ώστε να γίνουν  γνωστά  σε όλους μας  στοιχεία τοπικής ιστορίας άγνωστα μέχρι σήμερα .

Ορισμένα από τα ονόματα των οδών : Η κεντρική οδός από την είσοδο της Μονεμβασιάς ως την γέφυρα ονομάστηκε οδός 23ης Ιουλίου 1821 , ημερομηνία απελευθέρωσης της Μονεμβασιάς , η οδός από την πλατεία ως την Μαρίνα « Οδός Οίνου Μαλβαζια » , η παραλιακή οδός προς Κακκαβο ως οδός Άκρας Μινωας , η παραλιακή οδός από Πλάκα ως Μαρίνα ως οδός Μυρτώου Πελάγους , ο δρόμος προς το Λύκειο οδός Μανουήλ Παλαιολόγου , ο δρόμος του Δημοτικού Σχολείου ως οδός Αρσένιου Αποστολή . Ολόκληρος ο οδωνυμικος χάρτης είναι αναρτημένος στην προσωπική μου ιστοσελίδα.


-         Το Λιμενικό ταμείο με πίστωση 10.000 € προχώρησε στην κατασκευή πέτρινου προστατευτικού τοιχίου στην Πλάκα μετά από πρόταση του Συμβουλίου Τοπικής Κοινότητας Μονεμβασιάς . Επίσης διατέθηκε πίστωση 10.000 € για την συντήρηση ( βαφές , επίστρωση δαπέδων ) των λιμενικών εγκαταστάσεων .

-         Με την κινητοποίηση μεγάλων δυνάμεων της πυροσβεστικής με 12 οχήματα και πεζοπόρα τμήματα από τις δυνάμεις του Νομού μας και των γειτονικών νομών Αρκαδίας και Μεσσηνίας έγινε δυνατή η κατάσβεση της επικίνδυνης φωτιάς πάνω από τα Νομια στις 6 Ιουλίου . Η φωτιά τέθηκε σε πλήρη έλεγχο τα μεσάνυχτα μετά τις 1.00 π.μ. 
Ο Δήμος Μονεμβασιάς ήταν παρών με τον Δήμαρχο Μονεμβασιάς , με 4 βυτιοφόρα οχήματα για την πλήρωση των πυροσβεστικών οχημάτων καθώς και μικρά οχήματα με βυτία με μεγάλο αριθμό δημοτικών υπαλλήλων . Πολύ σημαντική η βοήθεια των κατοίκων με τα ιδιόκτητα μηχανήματα και βυτία που από την πρώτη στιγμή αγωνιστήκαν για την κατάσβεση της φωτιάς . 
Η φωτιά ήταν σε πολύ επικίνδυνο σημείο , διπλά στους οικισμούς Νομια και Τροχαλια , είχε μεγάλο μέτωπο , ήταν δύσβατη δασική έκταση και κυριολεκτικά αποφύγαμε τα χειρότερα αφού υπήρχε σοβαρό ενδεχόμενο η φωτιά να απειλήσει σπίτια και αγροτικές εκτάσεις .

-         70 θέσεις έχουν εγκριθεί για προσλήψεις στο δήμο Μονεμβασιάς μέσω προγραμμάτων ότι ΟΑΕΔ για την κοινωφελή εργασία . Περισσότερες πληροφορίες στα ΚΕΠ

-         Επιτυχία σημείωσε η διάνοιξη γεώτρησης για την αντιμετώπιση του σοβαρού προβλήματος του Άγιου Ιωάννη στην περιοχή των βελλιων δίπλα στην προηγούμενη γεώτρησης . Η νέα γεώτρηση έφτασε σε βάθος 290 μέτρων και η παροχή είναι πολύ κακοποιητική .  Την μελέτη και την επίβλεψη είχε ο συνεργάτης του Δήμου Γεωλόγος Χρήστος Φίλης και διατέθηκε πίστωση 55.000 € από το Δήμο Μονεμβασίας .

Καθημερινή ενημέρωση για θέματα του Δήμου Μονεμβασίας στην ιστοσελίδα του Δήμου monemvasia.gov.gr , στην προσωπική μου ιστοσελίδα www.xristakos.blogspot.com στο facebook


































Δημοσίευση στην εφημερίδα Μονεμβάσια της ΕΝΩΣΗΣ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΤΩΝ -ΜΑΙΟΣ 2018


ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑΣ
   ( Σταύρος Χριστάκος – Δημοτικός Σύμβουλος  www.xristakos.blogspot.com )

Αγαπητές φίλες και αγαπητοί φίλοι , από την θέση του δημοτικού συμβούλου του Δήμου Μονεμβασίας μέσα από τις στήλες της φιλόξενης εφημερίδας θα συνεχίσω την ενημέρωση των συνδημοτών μου για γενικά θέματα που αφορούν το δήμο Μονεμβασίας .

Πρόγραμμα ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ
Η προτεινόμενη μεταρρύθμιση από το Υπουργείο Εσωτερικών δε ότι αφορά τους Δήμους και τις περιφέρειες  φέρνει μεγάλες αλλαγές στην αυτοδιοίκηση . Συνοπτικά οι κυριότερες από αυτές είναι :
-          Όλες οι έδρες στο δημοτικό συμβούλιο μοιράζονται με απλή αναλογική με βάση τα αποτελέσματα του Α γύρου των δημοτικών εκλογών . Με βάση την ρύθμιση αυτή ένας συνδυασμός που στον πρώτο γύρω έχει πάρει κάτω από 40 % και ο επικεφαλής της  εκλέγεται Δήμαρχος στον Β γύρο , δεν θα έχει την πλειοψηφία των εδρών στο δημοτικό συμβούλιο με ότι αυτό σημαίνει για την λειτουργία του Δήμου . Μπορούν να παρουσιαστούν και παράδοξα  , π.χ.όταν εκλεγεί δήμαρχος στον δεύτερο γύρο ο υποψήφιος που βγήκε δεύτερος την πρώτη Κυριακή τότε ο συνδυασμός του Δημάρχου θα έχει λιγότερους συμβούλους από την αντιπολίτευση .
-          Ο Πρόεδρος και οι σύμβουλοι στις  τοπικές Κοινότητες θα εκλέγονται σε ξεχωριστό ψηφοδέλτιο με ανεξάρτητους συνδυασμούς και όχι στο ίδιο ψηφοδέλτιο με τους δημοτικούς συμβούλους και τον δήμαρχο όπως ίσχυε μέχρι σήμερα . Ο Σύμβουλος του πλειοψηφόντος συνδυασμού με τους περισσότερους ψήφους θα εκλέγεται πρόεδρος της Κοινότητας .  Η κάθε κοινότητα θα έχει ξεχωριστό προϋπολογισμό και θα κατανέμει με απόφαση της τις πιστώσεις για επενδύσεις του Υπουργείου Εσωτερικών
-           (πρόγραμμα ΣΑΤΑ ) ενώ μέχρι σήμερα έκανε εισήγηση προς το δημοτικό συμβούλιο .
Όσες το τοπικές κοινότητες έχουν περισσότερους από 500 κατοίκους στην τελευταία απογραφή όπως η Μονεμβασία θα έχουν τριμελές τοπικό συμβούλιο ενώ οι κάτω των 500 κατοίκων όπως είναι τα υπόλοιπα χωριά του Δήμου Μονεμβασίας ( Νόμια , Λιρά Κουλέντια , Άγιος Ιωάννης , Αγγελώνα , Βελλιές , Άγιος Δημήτριος , Άγιος Νικόλαος , Τάλαντα ) θα έχουν μονομελές τοπικό συμβούλιο μόνο με τον πρόεδρο της Κοινότητας , ο οποίος θα εκλέγεται σε ενιαίο ψηφοδέλτιο μαζί με όλους όσοι ενδιαφέρονται για την θέση αυτή . Δηλαδή όλοι οι υποψήφιοι για την θέση του προέδρου θα συμμετέχουν σε ένα ψηφοδέλτιο και ο πρώτος σε σταυρούς θα εκλέγεται πρόεδρος . Εμφανίζεται το φαινόμενο ένας άνθρωπος να κατανέμει με δική του απόφαση τα χρήματα των επενδύσεων σε μια τοπική κοινότητα .
Το νομοσχέδιο είναι στο στάδιο της διαβούλευσης , τα δημοτικά συμβούλια έστειλαν τις προτάσεις τους και η ψήφιση του τοποθετείται τέλος Ιουνίου .


Λιμενικό Ταμείο , Δράσεις .
Το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο έχει την διαχείριση των Λιμενικών εγκαταστάσεων των Δήμων , της λεγόμενης χερσαίας ζώνης , η οποία για την Μονεμβασία είναι η περιοχή από το κατάστημα ΚΑΣΤΕΛΛΟ , η Πλάκα , η παραλία Μανδράκι μέχρι την περιοχή της Μαρίνας . Την διοίκηση του έχει επταμελές διοικητικό συμβούλιο που ορίζεται με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και η έδρα του είναι η Νεάπολη . Πρόεδρος είναι ο Χαράλαμπος Κουτσονικολής , Αντιδήμαρχος Βοιών και Αντιπρόεδρος ο Γιώργος Μπουτέρης , ο οποίος τρέχει τα θέματα του Λιμενικού Ταμείου . Στο Διοικητικό συμβούλιο συμμετέχουν ο Λιμενάρχης Νεαπόλεως Ευθύμιος Σκαλίμης , από την πλειοψηφία ο Σταύρος Χριστακος , η Κατερίνα Γεωργακακου και από την μειοψηφία η Σοφία Δουμάνη και Παναγιώτη Κόκκορης .
Την προηγούμενη περίοδο με σύναψη προγραμματικής σύμβασης με τον Δήμο Μονεμβασίας ,το Λιμενικό Ταμείο  υλοποίησε το πρόγραμμα Ανάπλασης της παραλιακής ζώνης Μονεμβασιάς από το κατάστημα ΑΚΤΑΙΟΝ ως το κατάστημα ΑΛΕΞΑΚΗ συνολικού αρχικού προϋπολογισμού 260.000 € περίπου ,
Την τρέχουσα περίοδο έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για την συνέχιση της ανάπλασης από το σημείο που έχει σταματήσει η προηγούμενη με κατεύθυνση προς την Μαρίνα  , προϋπολογισμού 130.000 € .  Η ανάπλαση θα έχει την μορφή των προηγούμενων τμημάτων , βοτσαλωτό δάπεδο με πέτρινο τοιχίο στη πλευρά της θάλασσας . Πιθανόν να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες και να ξεκινήσει το έργο τον Ιούνιο .
Ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες για την  αδειοδότηση των παρακάτω έργων ;
Εκβάθυνση  στο Μανδράκι καθώς  κατασκευή περιμετρικού τοιχίου  για την εξυπηρέτηση των σκαφών , καθαίρεση και αντικατάσταση του Λιμενοβραχίονα μετά τον Φάρο  , αντικατάσταση του πέτρινου ημικυκλικού τοιχίου .
Επίσης ολοκληρώθηκε η αδειοδότηση για την κατασκευή πέτρινου τοίχου ανατολικά του χώρου της ΠΛΑΚΑΣ προϋπολογισμού περίπου 25.000 € .
Στην περιοχή της Μαρίνας προχωρούν οι διαδικασίες για την επέκταση της χερσαίας ζώνης  η οποία σήμερα φτάνει ως το κεντρικό αντλιοστάσιο .
Ολοκληρωθούν η διαδικασίες για τον καθορισμό χερσαίας ζώνης στην περιοχή της βόρειας προβλήτας μετά τα ΦΤΕΡΑ  , απαραίτητη προϋπόθεση για να προχωρήσει η διαδικασία για την μελέτη και κατασκευή επέκτασης της βόρειας προβλήτας για την εξυπηρέτηση των κρουαζερόπλοιων .
Εκτός από τα παραπάνω από πιστώσεις του Λιμενικού Ταμείου θα διατεθούν για την Μονεμβάσια στο έτος 2018 , 7.000 € για επιδιορθώσεις στις λιμενικές εγκαταστάσεις , 4.000 € για την αγορά και τοποθέτηση οικίσκου για την εξυπηρέτηση των κρουαζερόπλοιων , 6.000 € για την εγκατάσταση στεγάστρου στον ίδιο χώρο , 5.000 € για την κατασκευή ράμπας ανέλκυσης σκαφών στη Μαρίνα  καθώς και 13000 € για την εταιρεία που θα αναλάβει την ασφάλεια εγκαταστάσεων του χώρου της Πλάκας  , απαραίτητη προϋπόθεση για την επίσκεψη κρουαζερόπλοιων στη Μονεμβάσια .


Μελέτη Περιφερειακού δρόμου Μονεμβασίας
Όπως έχουμε ενημερώσει από προηγούμενες δημοσιεύσεις είχε ανατεθεί από πόρους του Δήμου μέσω προγραμματικής σύμβασης με την Αναπτυξιακή εταιρεία ΠΑΡΝΩΝΑΣ στην οποία ο δήμος Μονεμβασιάς είναι εκ τω βασικών μετόχων μελέτη για την δημιουργία περιφερειακού δρόμου στον οικισμό Γέφυρας Μονεμβασίας με τίτλο « ΠΡΟΩΘΗΜΕΝΗ ΑΝΑΓΝΩΡΣΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΠΑΡΑΚΑΜΤΗΡΙΑΣ ΟΔΟΥ ΜΟΕΝΜΒΑΣΙΑΣ  «
Ανάδοχος για την εκπόνηση της μελέτης ήταν το μελετητικό γραφείο του Μιχάλη Παρασκευόπουλου  , το οποίο εκπόνησε την μελέτη και την παρέδωσε στην τεχνική υπηρεσία του Δήμου .
Η μελέτη περιέχει έξι εναλλακτικά σενάρια για την κατασκευή του περιφερειακού δρόμου στα οποία το σενάριο με το ελάχιστο μήκος δρόμου είναι 2.078 μέτρα ενώ το σενάριο με το μέγιστο μήκος είναι 2.596 μέτρα .
Η προεκτίμηση του κόστους κατασκευής του περιφερειακού δρόμου κυμαίνεται από 1.800.000 € το σενάριο με το ελάχιστο κόστος ως 2.784.000 € το σενάριο με το μέγιστο κόστος .   Στην μελέτη περιλαμβάνονται πλήρη οικονομικά και τεχνικά στοιχεία για την κατασκευή του δρόμου ο οποίος θα έχει πλάτος μαζί με τα πεζοδρόμια περίπου 10 μέτρα .
 Το επόμενο στάδιο είναι η επιλογή του σεναρίου από το δημοτικό συμβούλιο και η ανάθεση οριστικής μελέτης ώστε να ενταχθεί το έργο σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα , το οποίο εκτιμάται ότι δεν θα είναι ιδιαίτερα δύσκολο , δεδομένης της σημασίας του έργου .


Γενικά θέματα του Δήμου Μονεμβασιάς

-          Ο Δήμος Μονεμβασιάς επιχορηγήθηκε από το προγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ  με 95.000 € για έργα επισκευής και συντήρησης σχολείων του Δήμου και με 225.000 € για την βελτίωση των εγκαταστάσεων στις παιδικές χαρές του Δήμου  . Οι προτάσεις για το περιεχόμενο των εργασιών θα γίνουν το επόμενο χρονικό διάστημα .

-          Σχετικά με το θέμα επικαιροποίησης των τετραγωνικών των κτιρίων σχετικά με το εμβαδόν που αφορά τα τέλη φωτισμού και καθαριότητας των δημοτών λειτουργεί στην πολεοδομία Μολάων γραφείο για την εξυπηρέτηση των δημοτών που έχουν κάποια ένσταση ή θέλουν κάποια ενημέρωση . Αρμόδιος Υπάλληλος Παναγιώτης Καταγάς 2732360594. Πληροφορίες και στα κατά τόπους Δημοτικά Καταστήματα .

-          Η οικονομική επιτροπή του Δήμου προχώρησε στην έκτακτη ανάθεση για την διάνοιξη γεώτρησης με πίστωση 58.000 €   προκειμένου να αντιμετωπιστεί το έκτακτο πρόβλημα λειψυδρίας του Αγίου Ιωάννου που εμφανίστηκε με την μείωση παροχής της γεώτρησης . Γενικά για τη αντιμετωπίσιμη του μεγαλύτερου προβλήματος του Δήμου , το θέμα της επάρκειας ύδρευσης  έχουν αποφασιστεί μέτρα για τον περιορισμό της σπατάλης καθώς και ενημέρωση των δημοτών  .  Παράλληλα ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες για την διάνοιξη των γεωτρήσεων στα  Κουλέντια και στον Αγιο Στέφανο .

-          Αναμένεται το επόμενο χρονικό διάστημα να παραδοθούν στο Δήμο οι μελέτες για τον Φωτισμό Κάστρου και για την ανακατασκευή  της Γέφυρας που επίσης εκπονούνται με προγραμματική σύμβαση με την αναπτυξιακή εταιρεία του Πάρνωνα , με παρόμοιο τρόπο όπως ο περιφερειακός δρόμος Μονεμβασίας . 

Καθημερινή ενημέρωση για θέματα του Δήμου Μονεμβασίας στην ιστοσελίδα του Δήμου monemvasia.gov.gr , στην προσωπική μου ιστοσελίδα www.xristakos.blogspot.com στο facebook





Δημοσίευση στην εφημερίδα Μονεμβάσια της ΕΝΩΣΗΣ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑΣ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2018


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑΣ 

Υπέβαλα σήμερα την παραίτηση μου από την θέση του Αντιδημάρχου Μονεμβασίας ώστε να γίνει δυνατή η κάλυψη της θέσης του Αντιδημάρχου από συναδέλφους στο Δημοτικό Συμβούλιο για το υπόλοιπο διάστημα της Δημοτικής Περιόδου 2014-2019 .
Οφείλω να ευχαριστήσω :
• Τον Δήμαρχο Μονεμβασίας για την τιμή και την εμπιστοσύνη του με την Απόφαση του να με ορίσει Αντιδήμαρχο ΔΕ Μονεμβασίας για χρονική περίοδο είκοσι μηνών αλλά και για την συνεχή και άψογη συνεργασία για τα θέματα της Δημοτικής Ενότητας Μονεμβασίας και την ανταπόκριση του στην αντιμετώπιση των προβλημάτων δεδομένου των δύσκολων οικονομικών συνθηκών .
• Τους συναδέλφους Δημοτικούς Συμβούλους , τους προέδρους των Τοπικών Κοινοτήτων και τους υπαλλήλους της δημοτικής ενότητας Μονεμβασίας με τους οποίους για μια ακόμα φορά από κοινού αντιμετωπίσαμε τα προβλήματα της περιοχής μας .
Την χρονική περίοδο από τον Μάιο του 2016 μέχρι σήμερα στην περιοχή μας υλοποιήθηκαν πολλά έργα ενώ δρομολογήθηκε η λύση μεγάλων θεμάτων της περιοχής μας , όλα αποτέλεσμα συλλογικής εργασίας .
• Υλοποιήθηκε η ανάπλαση του παραλιακού μετώπου Μονεμβασίας με δυο εργολαβίες προϋπολογισμού 123.000 € η κάθε μία ενώ στον προϋπολογισμό του 2018 έχει ψηφιστεί η Τρίτη φάση ανάπλασης προς την περιοχή της Μαρίνας .
• Μετά από δυο άγονες δημοπρασίες για τεχνικούς λόγους είναι σε εξέλιξη η τρίτη δημοπρασία για την αξιοποίηση του Τουριστικού Περιπτέρου Μονεμβασίας προϋπολογισμού 2.136.000 € . Η προθεσμία υποβολής προσφορών είναι η 11η Ιανουαρίου 2018 .
• Ολοκληρώθηκε η διαδικασία για την ονοματοδοσία οδών και πλατειών Μονεμβασίας , η οποία ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2016 και ολοκληρώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2017 . Έχει σταλεί στην αποκεντρωμένη διοίκηση για έγκριση και απομένει η αποδοχή από το δημοτικό συμβούλιο και η εφαρμογή της .Η συγκεκριμένη δράση αποτελούσε στόχο της θητείας μου γι αυτό βοήθησα τον πρόεδρο Δημήτρη Χουσάκο και τα μέλη της Τοπικής Κοινότητας να υλοποιηθεί , όπως και η μελέτη σχετικά με το Ηρώο πεσόντων , ονόματα ηρώων και θέση του μνημείου .
• Μετά από πολλά χρόνια έχει γίνει η δημοπρασία για την διάνοιξη δύο γεωτρήσεων στην περιοχή μας ( Αγιος Στέφανος και Κουλέντια ) ενώ στον προϋπολογισμό του 2018 έχει συμπεριληφθεί η διάνοιξη δυο ακόμα γεωτρήσεων ( στα Κουλέντια , Φούτια και στον Άγιο Ιωάννη ). Παράλληλα έγινε η αξιοποίηση ανενεργών γεωτρήσεων , η αποδοχή δωρεάς γεώτρησης από τον Ηλία και την Ευαγγελία Δούκα , η αγορά και η σύνδεση με το δίκτυο ύδρευσης της γεώτρησης του Αγίου Ζώσιμου και πλήθος άλλων παρεμβάσεων στα δίκτυα ύδρευσης ώστε να αντιμετωπιστεί το κυριότερη πρόβλημα της περιοχής μας .
• Με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου έγινε προγραμματική σύμβαση με την Αναπτυξιακή Εταιρεία ΠΑΡΝΩΝ με χρηματοδότηση του Δήμου Μονεμβασίας για την εκπόνηση μελετών για μεγάλα θέματα που απασχολούν για πολλά χρόνια την περιοχή μας όπως
μελέτη για τον φωτισμό του Κάστρου Μονεμβασίας
• Αναγνωριστική μελέτη για την δημιουργία περιφερειακού δρόμου στη Μονεμβασιά
• Μελέτη για την στατική επάρκεια της Γέφυρας
• Μελέτη για την δημιουργία συστήματος μεταφοράς επισκεπτών στην Άνω πόλη του Κάστρου Μονεμβασίας .
• Ήδη εκπονείται η μελέτη λιμενικών εγκαταστάσεων Μονεμβασιάς , προϋπολογισμού 30.000 € από την εταιρεία ΜΑΡΝΕΤ και έχει κατατεθεί η περιβαλλοντική μελέτη προς έγκριση .
Μια σειρά έργων βελτίωσαν τις υποδομές στην Μονεμβασιά όπως
• Η προμήθεια και τοποθέτηση δαπέδου στην παιδική χαρά Μονεμβασίας 12.000 €
• Η επισκευή και συντήρηση του Δημοτικού Σχολείου Μονεμβασίας από την διάβρωση 13.000 €
• Η επισκευή των πλευρικών τοιχωμάτων της γέφυρας Μονεμβασίας και της παραλιακής ζώνης στο Κάκκαβο 7.200 €
• Η επισκευή και βελτίωση χώρων στο κεντρικό αντλιοστάσιο και στην πλάκα 5.000 €
• Η κατασκευή χώρων για την. τοποθέτηση των κάδων στην πύλη του Κάστρου Μονεμβασίας και στον χώρο της Μαρίνας
Έγινε διαγράμμιση 180 θέσεων στάθμευσης στα «Φτερά» μετά γτη Γέφυρα από το προσωπικό του Δήμου με την καθοδήγηση του τοπογράφου Σωτήρη Διαμαντα ειδικού συνεργάτη του Δήμου βελτιώνοντας κατά πολύ την εξυπηρέτηση των επισκεπτών της Μονεμβάσιας αφού πριν την διαγράμμιση οι θέσεις στάθμευσης ήταν περίπου 80 .
• Τοποθετήθηκε ένα πυλώνας φωτισμού στο γήπεδο της Αγίας Παρασκευής ενώ ήδη έχει δοθεί σε εργολάβο η τοποθέτηση δεύτερου πυλώνα . Παράλληλα έχει κατατεθεί πλήρης φάκελος στο δασαρχείο Μολάων για την παραχώρηση προς το Δήμο , δασικής έκτασης απέναντι από το υπάρχον Γήπεδο για δημιουργία αθλητικών εγκαταστάσεων .
• Στο βιολογικό καθαρισμό υλοποιήθηκε ερευνητικό πρόγραμμα απόσμησης στα φρεάτια και στο δίκτυο του Κάστρου και της Γέφυρας σε συνεργασία με τον Καθηγητή Πάρη Μελίδη του Πανεπιστημίου Ξάνθης , με μηδενισμό σχεδόν των οσμών στο δίκτυο της πόλης και σημαντικού περιορισμού στο χώρο του εργοστασίου του βιολογικού . Με τη λειτουργία των βιολογικών Μολάων και Πλύτρας και αργότερα της Νεάπολης θα μειωθεί πολύ σημαντικά ο αριθμός των βυτιοφόρων που εξυπηρετούνται στη Μονεμβασιά και κατά συνέπεια οι οσμές του βιολογικού . Στο χώρο του βιολογικού έγινε η φύτευση 400 δέντρων περίπου που ποτίζονται από το υγρό υπόλοιπο του βιολογικού ενώ έγιναν εργασίες αυτοματισμού του εργοστασίου προϋπολογισμού 35.000 € .
Παράλληλα ολοκληρώνεται η μελέτη για την αναβάθμιση των εγκαταστάσεων του βιολογικού καθαρισμού που χρηματοδοτήθηκε από τη Δήμο και έχει προϋπολογισμό περίπου 1.500.000 € ώστε να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ και να γίνει τριτοβάθμιας επεξεργασία .
Τέλος με την οργάνωση εξυπηρέτησης των βυτιοφόρων έγινε δυνατή η αύξηση των εσόδων του Δήμου .
• Στο χώρο της Μαρίνας έγινε δυνατή η καλύτερη εξυπηρέτηση των επισκεπτών αφού τοποθετήθηκαν κάμερες ασφαλείας και ασύρματη δίκτυο Ίντερνετ , ενώ με την τοποθέτηση πινακίδων και την βοήθεια του Λιμενικού σώματος αλλά και υπαλλήλων του δήμου έγινε δυνατή η εξυπηρέτηση μεγαλύτερου αριθμού σκαφών και η αύξηση των εσόδων του Δήμου .Από την περιφέρεια Πελοποννήσου εκπονείται αυτό το διάστημα μελέτη για την απορρόφηση 1.000.000 € που έχει διατεθεί με απόφαση του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρου Τατούλη με την οποία θα γίνει επέκταση του προσήνεμου Μόλου και κατασκευή μιας ακόμα κάθετης προβλήτας .
Στο κάστρο Επιδαύρου Λιμηράς έγινε για πρώτη φορά εκτεταμένος καθαρισμός του αρχαιολογικού χώρου με πιστώσεις του δήμου περίπου 12.000 € και με επανειλημμένες επισκέψεις αρχαιολόγων αναμένεται να γίνει μελέτη ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου ώστε να γίνει επισκέψιμος .
• Για πρώτη φορά η παραλιακή Ζώνη πορί , κρεμμύδι και ο οικισμός της παλιάς Μονεμβασίας υδρεύονται με πόσιμο νερό ύδρευσης δίνοντας λύση σε ένα χρόνιο πρόβλημα δεκαετιών της περιοχής .
Έγινε η κατασκευή δεξαμενής ύδρευσης στον οικισμό Παναγίτσα Κουλεντίων προϋπολογισμού 6.000 € ώστε να γίνει δυνατή με το νέο προϋπολογισμό του Δήμου η κατασκευή δίκτυο ύδρευσης στον τελευταίο οικισμό του Δήμου που δεν είχε δίκτυο ύδρευσης . Τοποθετήθηκε αυτοματισμός νερού στον οικισμό Καλύβες ενώ στον προϋπολογισμό και το τεχνικό πρόγραμμα 2018 έχει ενταχθεί η αλλαγή δικτύου ύδρευσης στα Κουλέντια και στη Φλόκα με πίστωση 20.000 € , όπως και η τοποθέτηση πιεστικών στο Κάστρο Μονεμβασιάς και στον οικισμό Καλύβες .
Τοποθετήθηκε μοτέρ στην δεύτερη γεώτρηση Αγίου Δημητρίου με πίστωση 18.000 € .
Έγινε η μελέτη για την Ανάπλαση πλατείας της Αγγελώνας με πίστωση του Δήμου σε συνεργασία με τον Φιλοπρόοδο σύλλογο με πίστωση 3.000 € , η κατασκευή στάσης στην Βρύση Βελλιων με 6.000 € , η κατασκευή περίφραξης στο κοιμητήριο Βελλιων 7.200 € και η ανάπλαση του χώρου στην πηγή Κουκάκι και στην Βρύση του Αγίου Νικολάου με πίστωση 7.200 € , οι οποίες ανατεθεί σε εργολήπτη .
Εκτός από τα παραπάνω εκτελέστηκαν το 2016 και το 2017 έργα ασφαλτοστρώσεων και τσιμεντοστρώσεων στις Τοπικές Κοινότητες προϋπολογισμού περίπου 200.000 € στα πλαίσια του τεχνικού προγράμματος των Τοπικών Κοινοτήτων .
Ολοκληρώθηκε η μελέτη για την ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου του Γυμνασίου Μονεμβασιάς με πίστωση 15.000 € που διέθεσε ο Δήμος Μονεμβασίας και η οποία προβλέπει επεμβάσεις στο κτίριο και στον προαύλιο χώρο ( αλλαγή κουφωμάτων , δαπέδων , ενίσχυση τοιχωμάτων ) συνολικού προϋπολογισμού 570.000 € περίπου . Παράλληλα έχει υποβληθεί κτιριολογικό πρόγραμμα προς έγκριση στο Υπουργείο Παιδείας για την κατασκευή αιθουσών .
Διατέθηκαν 19.000 € για την βελτίωση δυο γεφυριών στο δρόμο Μονεμβάσια – Άγιο Φωκά ( ήδη έχει προκύψει ο ανάδοχος εργολήπτης με διαγωνισμό ) . Πρέπει να αναφέρω ότι ήδη έχει εγκριθεί πίστωση 1.000.000 € από την περιφέρεια Πελοποννήσου και πρέπει να ευχαριστήσω δημόσια και θερμά τον Περιφερειάρχη Πέτρο Τατούλη και την Αντιπεριφερειάρχη Ντία Τζανετεα για μια σειρά δράσεων που έχουν σχέση με την περιοχή μας . Ήδη το προηγούμενο καλοκαίρι δόθηκε σε κυκλοφορία ο δρόμος Αγίου Φωκά – Νεάπολη , έγιναν τα εγκαίνια έργων στην Άνω Πόλη του Κάστρου , έχει ψηφιστεί 1.500.000 € για την Μαρίνα Μονεμβασιάς κ.α.
Στην καθαριότητα των κοινοχρήστων χώρων έγινε σημαντική προσπάθεια από το προσωπικό του Δήμου , μόνιμους και έκτακτους υπαλλήλους για την καθαριότητα των κοινοχρήστων χώρων των παραλιών και το οδικό δίκτυο . Για πρώτη φορά ο δήμος προχώρησε στην συλλογή των απορριμμάτων από τα καταστήματα με αυτοκίνητο και προσωπικό του Δήμου τον μήνα Αύγουστο , με αποτέλεσμα την ριζική αντιμετώπιση του φαινομένου των γεμάτων κάδων . Στόχος είναι την επομένη περίοδο να επεκταθεί και στα καταστήματα του Κάστρου αλλά και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα .
Αντιμετωπίστηκε το πρόβλημα δυσοσμίας των κάδων με πλύσιμο κάδων την θερινή περίοδο ενώ έγινε πύκνωση των δρομολογίων του απορριμματοφόρου για την συλλογή του πράσινου κάδου αλλά και των δρομολογίων ανακύκλωσης .
Στην πυρόσβεση του Κάστρου έγινε για πρώτη φορά φέτος αποψίλωση στο δασάκι της κάτω πόλης και σε όλα τα σημεία του οικισμού , ενώ σε συνεργασία με την αρχαιολογική υπηρεσία και την πυροσβεστική έχουν παραγγελθεί με πιστώσεις του Δήμου αγωγοί μεταφοράς νερού στο πάνω κάστρο , ενώ θα γίνει στεγανοποίηση και χρήση της δεξαμενής Κερατσίνι στην Άνω Πόλη χωρητικότητας 180 κυβικών νερού με τοποθέτηση αντλίας πυρόσβεσης .
Επίσης με πιστώσεις του Δήμου έγινε δυνατό το άνοιγμα της Άνω πόλης για τους επισκέπτες όλη την διάρκεια της ημέρας αφού έγιναν οι απαραίτητες εργασίες ασφάλειας που προτάθηκαν από την αρχαιολογική υπηρεσία .
Οφείλω να ευχαριστήσω τον εφημέριο Μονεμβασιάς Πατέρα Κωνσταντίνο Κρυπωτο για την άψογη και συνεχή συνεργασία και να τονίσω ότι ο δήμος στήριξε αποτελεσματικά τις πρωτοβουλίες του εφημερίου μας , για πρώτη φορά η περιφορα του επιταφιου ναό της Αγίας Σοφίας στην Άνω Πόλη ( είχε ήδη ανέβει στην Άνω πόλη το 2016 ), έγινε για δυο χρονιές ο επιτάφιος της παναγίας το Δεκαπενταύγουστο ενώ οι υπηρεσίες του Δήμου βοήθησαν ενεργά σε όλες τις θρησκευτικές εκδηλώσεις .
Δεν μπορούν σε λίγες γραμμές να γραφούν όλες οι δρασεις των είκοσι μηνών , οι οποίες είναι αναρτημένες στο προσωπικό μου ιστολογιο 
www.xristakos.blogspot.com
 και στο facebook . Σίγουρα πρέπει να γίνουν πολλά ακόμη ή ορισμένα θέματα έμειναν πίσω , η μάχη δόθηκε συνεχής και καθημερινή .
Τέλος θέλω να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου στους δημότες της Μονεμβασιάς και της ευρύτερης περιοχής οι οποίοι για 22 χρόνια από το 1994 μου κάνουν την ύψιστη τιμή να με εκλέγουν συνεχώς στην πρώτη θέση του Δημοτικού Συμβούλου της Δημοτικής Ενότητας Μονεμβασιάς , πρώην Καποδιστριακού Δήμου , στα πλαίσια μιας αμφίδρομης σχέσης εμπιστοσύνης και διαρκούς καθημερινής προσπάθειας όλα αυτά τα χρόνια για την πρόοδο και την ανάπτυξη της περιοχής μας .
Η δράση στην τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει να έχει συνέχεια , όλα είναι αποτέλεσμα συλλογικής εργασίας .
Εύχομαι καλή και δημιουργική θητεία στο νέο Αντιδήμαρχο . Από την πλευρά μου θα συνεχίσω την καθημερινή προσπάθεια από την θέση του Δημοτικού Συμβούλου , του Πρόεδρου της α/θμιας Σχολικής Επιτροπής , του εντεταλμένου συμβούλου Οικονομικών θεμάτων του Δήμου και του μέλους των Διοικητών Συμβουλίων της Οικονομικής Επιτροπής και του Λιμενικού Ταμείου του Δήμου Μονεμβασιάς . 



Σταύρος Χριστάκος
Δημοτικός Σύμβουλος


Δημοσίευση στην εφημερίδα Μονεμβάσια της ΕΝΩΣΗΣ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΤΩΝ -ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2017


Ενημερωση από το Δήμο Μονεμβασίας
 Σταύρος Χριστάκος – Αντιδήμαρχος   ( www.xristakos.blogspot.com )

Ανάπλαση Παραλιακού Μετώπου
Έχει ήδη ξεκινήσει η ανάπλαση της Β φάσης του παραλιακού μετώπου που περιλαμβάνει την περιοχή ανάμεσα στα καταστήματα Ματθαίου Παπαδάκη και Πέτρου Αλεξακη συνολικού προϋπολογισμού 123.000 € με ανάδοχο την εταιρεία ΑΠΕΛΑ του Πολιτικού Μηχανικού Σπύρου Κρομυδα ο οποίος ανέλαβε το έργο με έκπτωση 18 % .  Οι πιστώσεις είναι από ιδίους πόρους του Δήμου Μονεμβασίας ενώ για την πρώτη Φάση από το Εστιατόριο ΑΚΤΑΙΟΝ ως το Κατάστημα ΝΤΟΝΤΟΣ τα 123.000 € ήταν από το Πράσινο Ταμείο και για την κεντρική πλατεία 17.000 € ήταν από πιστώσεις του Δήμου Μονεμβασίας . Το έργο περιλαμβάνει την κατασκευή πέτρινου τοίχου ως συνέχεια του προηγούμενου ενώ τα δάπεδα του δρόμου για την διάβαση των πεζών και του χώρου των καταστημάτων θα είναι παρόμοιο με αυτά που έχουν κατασκευαστεί ως τώρα με βοτσαλωτό δάπεδο και μάρμαρα στην οριοθέτηση των χώρων . Οι υψομετρικές διαφορές στα επίπεδα θα καλυφθουν με πέτρα . Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί σε διάστημα περίπου δυο μηνών .
Παράλληλα το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Μονεμβασίας  ολοκληρώνει τις διαδικασίας για τον καθαρισμό του πυθμένα στο Μανδράκι τον ερχόμενο Φεβρουάριο που οι καιρικές συνθήκες το επιτρέπουν ,  την επέκταση της περιμετρικής διάβασης στο Μανδράκι και την επισκευή του μόλου δίπλα στο φάρο και την ανακατασκευή του πλευρικού μόλου .
Ο δημαρχος Μονεμβασίας Ηρακλής Τριχειλης ανέφερε ότι εκτός απροόπτου το επόμενο έτος θα χρηματοδοτηθεί και το υπόλοιπο τμήμα του παραλιακού μετώπου από το κτίριο ιδιοκτησίας Στελακη , πρώην  εστιατόριο Κύπρος ως τη Μαρίνα .

Δημοπρασία Τουριστικού Περιπτέρου
Όπως είχαμε ενημερώσει σε προηγούμενη έκδοση της εφημερίδας η δημοπρασία είχε οριστεί για τα αρχές του περασμένου Αυγούστου αφού το έργο έχει ενταχθει στο  ΕΠΠΕΡΑΝ με χρηματοδότηση 2.000.000 € και με συμπληρωματική πίστωση από το Δήμο Μονεμβασίας 126.000 € . Για τεχνικούς λόγους ματαιώθηκε η δημοπράτηση του Αυγούστου και θα γίνει ηλεκτρονικός διαγωνισμός στο τέλος Οκτωβρίου . Το έργο όπως έχουμε αναφέρει αναλυτικά σε προηγούμενες εκδόσεις της εφημερίδας έχει ως αντικείμενο Το έργο αξιοποίησης περιλαμβάνει εργασίες ολικής ανακατασκευής του υπάρχοντος κτιρίου με καθαίρεση πλευρικών υποστυλωμάτων , στέγης , κλιμακοστασίου κτλ καθώς και  κατασκευή προσθήκης υπογείου 520 τμ και ισογείου κτιρίου εμβαδού 112 τ.μ . Μετά την ολοκλήρωση του έργου θα προκύψει κτίριο με συνολικό εμβαδό 882 τ.μ μαζί με το υπόγειο . 
 Το ισόγειο προορίζεται για πολιτιστικό κέντρο ενώ στον όροφο θα στεγαστούν διοικητικές υπηρεσίες . 

  Ειδήσεις
-         Χρηματοδοτήθηκε η μαρίνα Μονεμβασίας με πίστωση 1.500.000 €  από την περιφέρεια Πελοποννήσου με προσωπικό ενδιαφέρον του Περιφερειάρχη Πέτρου Τατουλη και της Ντιας Τζανετεα , Αντιπεριφερειαρχη Λακωνίας και την περίοδο αυτή συντάσσεται η μελέτη , η οποία θα περιέχει κυρίως επέκταση του προσήνεμου μόλου
-         Επίσης η περιφέρεια Πελοποννήσου προχώρησε με δική της εργολαβία σε αποκατάσταση τμημάτων του νέου δρόμου Αγίου Φωκά – Νεάπολης με κατασκευή ταμητηδιων στα σημεία που υπήρχε μεγάλη φθορά στο οδόστρωμα . Παράλληλα ο δήμος ψήφισε πίστωση 25.000 € περίπου για την κατασκευή τεχνικών έργων ( γεφύρια ) στα Χουναρια και στο διασελο .
-         Με πιστωσεις του Δήμου Μονεμβασίας διατέθηκε πίστωση περίπου 12.000 € για την κατασκευή πλαστικού δαπέδου με υποβαση στην παιδική χαρά στη Μονεμβάσια δίνοντας λύση σε ένα χρόνιο πρόβλημα της περιοχής .
-         Στις 7 Νοεμβρίου έχει οριστεί η δημοπράτηση των γεωτρήσεων Αγίου Στεφάνου και Κουλεντιων – Φουτιων στη θέση Αραπακι , η οποία αναμένεται να δώσει λύση στο οξύτατο θέμα ύδρευσης που αναλύσαμε παραπάνω . Για την υλοποίηση του έργου ο δήμος χρηματοδοτήθηκε με 115.000 € από το υπουργείο Εσωτερικών με την βοήθεια του Βουλευτή Λακωνίας Σταύρου Αραχωβίτη ( ΣΥΡΙΖΑ ) ενώ ο δήμος διέθεσε από δίκες του πιστωσεις περίπου 100.000 €
-         Έγινε η συντήρηση του φέροντος οργανισμού του δημοτικού σχολείου Μονεμβασίας με διάθεση συνολικής πίστωσης από την σχολική επιτροπή και τον δήμο Μονεμβασίας περίπου 12.000 € δίνοντας λύση σε ένα χρόνιο αίτημα της εκπαιδευτικής κοινότητας αφού οι ρωγμές είχαν εμφανιστεί τα τελευταία χρόνια στον φέροντα οργανισμό του κτιρίου . Παράλληλα ο δήμος συντάσσει κτιριολογικό πρόγραμμα το όποιο θα υποβληθεί στο υπουργείο εσωτερικών για την κατασκευή νέων αιθουσών στο Λύκειο Μονεμβασιάς το όποιο αντιμετωπίζει πρόβλημα επάρκειας χώρων . 
-         Ο δήμος προχώρησε στην παραγγελία 400 δέντρων για την φύτευση τους στον περιβάλλοντα χώρο του βιολογικού καθαρισμού . Σημειώνουμε ότι την προηγούμενη άνοιξη φυτεύτηκαν περίπου 300 δέντρα στο νότιο τμήμα του βιολογικού καθαρισμού τα οποία αρδεύονται από το υγρό υπόλοιπο του βιολογικού .
-         Ολοκληρωθεί η διαδικασία για την σύνταξη συμβολαίων για την αγορά ιδιωτικής γεώτρησης στην θέση Άγιος Ζώσιμος , το νερό της οποίας είναι πολύ χαμηλής περιεκτικότητας σε άλατα και αναμένεται με την χρήση του να συμβάλει στη λύση του προβλήματος ύδρευσης της Μονεμβασίας .
-         Για πρώτη φορά έγιναν εργασίες ολικής αποψίλωσης  στο δασάκι που βρίσκεται στο Κάστρο από το Λαζαρετο ως την πύλη με διάθεση περίπου 2.000 € από το δήμο Μονεμβασίας . Παράλληλα σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων θα γίνει ολική ανακατασκευή της δεξαμενής Κερατσίνι στην άνω πόλη χωρητικότητας 200 περίπου κυβικών νερού καθώς και τοποθέτηση αγωγών με υποδοχές για πυρόσβεση περίπου 500 μέτρων . Η συνολική δαπάνη θα είναι περίπου 10.000 €
-         Μετά από συνεργασία με τα Αθλητικά σωματεία της Μονεμβασίας ο Δήμος θα διαθέσει πίστωση για την τοποθέτηση και δεύτερου προβολέα για τον φωτισμό του Γηπέδου και θα προχωρήσει στην ασφαλτόστρωση του δρόμου προς το Γήπεδο Αγίας Παρασκευής . Υπενθυμίζουμε ότι έχει υποβληθεί από το 2016 αίτημα προς το δασαρχείο για την παραχώρηση δασικής έκτασης απέναντι από το γήπεδο για την κατασκευή νέων αθλητικών εγκαταστάσεων η οποία αναμένεται να υλοποιηθεί με την ολοκλήρωση της διαδικασίας για τους δασικούς χάρτες . 
-         Το Σάββατο 7 και την Κυριακή 8 Οκτωβρίου ο Δήμος φιλοξένησε στην Μονεμβασία αγώνες μπάσκετ με διοργάνωση από την ελληνική ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης ( ΕΟΚ )
-         Στις 17 -18-19 Οκτωβρίου η Ελληνική ογκολογική εταιρεία έκανε στην Μονεμβασία δωρεάν τεστ Παπανικολάου και μαστογραφίες σε όσες δημότισσες είχαν δηλώσει συμμετοχή με την φροντίδα του ΚΕΠ Υγείας του Δήμου Μονεμβασίας .
-         Το κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου δέχεται αιτήσεις για παροχή δωρεάν τροφίμων και ειδών παντοπωλείου σε όσους δημότες πληρούν τα αντίστοιχα κριτήρια . Πληροφορίες στο ΚΕΠ και στο Δημαρχείο . 
-         Υλοποιηθηκαν εργολαβίες τσιμεντοστρώσεων και ασφαλτοστρώσεων σε όλα τα διαμερίσματα της Δημοτικής ενότητας Μονεμβασίας συνολικού προϋπολογισμού περίπου 120.000 € .
-         Με προγραμματική σύμβαση με την εταιρεία ΠΑΡΝΩΝ .Α.Ε  θα υλοποιηθούν οι μελέτες του έχουν ενταχθει στον προϋπολογισμό του Δήμου Μονεμβασίας έτους 2017 και αφορούν τον περιφερειακό δρόμο στη Μονεμβάσια , την στατική μελέτη Γέφυρας καθώς και η μελέτη για την κατασκευή συστήματος μεταφοράς επισκεπτών στην Άνω Πόλη του Κάστρου όπως έχουμε ενημερώσει σε προηγούμενα τεύχη της εφημερίδας .

-         ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΠΙΣΤΩΝ Η ΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΟΥ ΕΠΙΤΑΦΙΟΥ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΣΤΟ ΚΑΣΤΡΟ ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑΣ

Με βαθιά κατάνυξη έγινε η περιφορά του επιταφίου της Παναγιάς στο Κάστρο της Μονεμβασιάς την παραμονή του δεκαπενταύγουστο . Πλήθος προσκυνητών  , κατοίκων της Μονεμβασίας και επισκεπτών παρακολούθησε την ακολουθία της περιφοράς στα καλντερίμια της κάτω πόλης
  Σε μια μοναδική ατμόσφαιρα στο Κάστρο έγινε η περιφορά στον περίδρομο του νοτίου  τείχους , στην πλατεία της Χρυσαφιτισσας και στο κεντρικό καλντερίμι .
Η φιλαρμονική Μονεμβασίας με το μαέστρο της Γιώργο Καλογερακο έδωσε για μια ακόμα φορά μια υποβλητική νότα στην περιφορά .
 Στην περιφορά του επιταφίου παρέστησαν από την Περιφέρεια Πελοποννήσου η Περιφερειακή Σύμβουλος Ματούλα Μπελεγρή , η εντεταλμένη σύμβουλος Τουρισμού της περιφέρειας Πελοποννήσου ,  δημοτικοί σύμβουλοι Γιώργος Βουνελάκης , Θεοδούλη Σπυριδάκου και Βασίλειος Κουλουβάκος , Ο Λιμενάρχης Νεάπολης  Ευθύμιος Σκαλίμης  , η Υπολιμενάρχης Νεάπολης Βασιλική Χριστοφοράκη  και ο Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος  Νεκτάριος  Γάγγας  .
Για μια ακόμα φορά οφείλουμε να επαινέσουμε και να ευχαριστήσουμε θερμά τον Πρωτοπρεσβύτερο Μονεμβασίας Αρχιερατικό Επίτροπο Κωνσταντίνο Κρυπωτό  για τις πρωτοβουλίες του  , τις δράσεις του οι οποίες ενισχύουν το θρησκευτικό συναίσθημα των κατοίκων και  επισκεπτών της Μονεμβασίας και αναδεικνύουν την μοναδικότητα της ιστορικής Μονεμβασίας με σεβασμό στην παράδοση .
 Επίσης ευχαριστούμε τον Εκκλησιαστικού Συμβούλιο και όσους βοήθησαν για την άρτια οργάνωση.
   Ο Δήμος Μονεμβασίας είναι πάντοτε αρωγός στις πρωτοβουλίες του Εφημερίου μας .

Δράσεις του Δήμου την θερινή περίοδο
Διανύουμε  το δεύτερο  δεκαήμερο του Οκτωβρίου μετά από μια επιτυχημένη για την Μονεμβασιά θερινή περίοδο με ιδιαίτερα μεγάλο αριθμό επισκεπτών .
  Η μέριμνα του Δημου τους μήνες αιχμής ήταν κυρίως τα θέματα της καθημερινότητας όπως καθαριότητα , επάρκεια  νερού , εξυπηρέτηση επισκεπτών και γενικότερα η εμφάνιση της Μονεμβασίας .
  Στην καθαριότητα  για πρώτη φορά εφαρμόστηκε η αποκομιδη απορριμμάτων από αυτοκίνητο και υπαλλήλους του δήμου από όλα τα καταστήματα ( Εστιατόρια , καφέ κτλ ) την νύχτα με την λήξη του ωραρίου εργασίας τις ώρες 11.30 μμ ως 2.00 π.μ.  Αποτέλεσμα αυτής της ενέργειας ήταν η βελτίωση σε πολύ μεγάλο βαθμό της εικόνας της  Μονεμβασίας καθώς το φαινόμενο των γεμάτων κάδων ελαχιστοποιήθηκε . Παράλληλα γίνονταν περίπου καθημερινή συλλογή απορριμμάτων κατά μήκος των εθνικών και επαρχιακών δρόμων όπως και του νέου δρόμου προς την Νεάπολη με αποτέλεσμα η περιοχή μας να είναι ίσως η μοναδική με καθαρούς δρόμους από τα διάφορα αντικείμενα που ρίχνονται από τα διερχόμενα αυτοκίνητα  .
  Μεγάλη προσπάθεια έγινε για την αντιμετώπιση επάρκειας ύδρευσης στην παραλιακή ζώνη Νομιων , Αγίου Ιωάννου , Μονεμβασίας οπού οι ανάγκες είναι ιδιαίτερα αυξημένες και η ανομβρία στην περιοχή μας έχει επηρεάσει τις πηγές και τις γεωτρήσεις σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα . Χαρακτηριστικά η γεώτρηση των φουτιων έχει παροχή κάτω από ένα κυβικό την ώρα , το οποίο με την καλή διαχείριση του νερού από τους κατοίκους ήταν επαρκές για το μεγαλύτερο διάστημα του καλοκαιριού .   Ο δήμος ενέταξε στο δίκτυο νέες γεωτρήσεις και με μια σειρά από συνδέσεις στην ουσία ενοποιήθηκε το δίκτυο παραλιακής ζώνης Νομιων και Μονεμβασίας , της περιοχής Πορι και της παλιάς  Μονεμβασιάς όπου για πρώτη φορά φέτος δόθηκε κατάλληλο νερό ικανοποιώντας αίτημα των κατοίκων εδώ και πολλά χρόνια .
Θέλω να ευχαριστήσω δημόσια τον συμπατριώτη μας Αντώνη Σγαρδελη ιδιοκτήτη του ξενοδοχείου ΚΙΝΣΤΕΡΝΑ  το οποίο αποτελεί κόσμημα για την περιοχή μας ο οποίος διέθεσε τον νερό της ιδιωτικής του γεώτρησης για χρονικό διάστημα περίπου δυο μηνών εντελώς δωρεάν για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών της παραλιακής ζώνης Νομιων .
 Πρέπει να σημειώσω την συνεχή προσπάθεια των εργαζομένων του Δήμου στον τομέα της ύδρευσης Γιώργο Κατσώρη και Θοδωρή Γκουβούση  , όλο το 24 ωρο προκειμένου να υπάρχει επάρκεια στην ύδρευση , το οποίο τελικά κατορθώσαμε εκτός από ελάχιστες φορές που λογω βλάβης γεωτρήσεων για ορισμένες ώρες υπήρξε πρόβλημα σε ορισμένες περιοχές .
  Την επόμενη περίοδο με την διάνοιξη νέων γεωτρήσεων στην περιοχή Αγίου Στεφάνου κασέ με την ένταξη της γεώτρησης Αγίου Ζώσιμου για την οποία ολοκληρώθηκε η διαδικασία για την αγορά της το πρόβλημα θα αντιμετωπιστεί σημαντικά και παράλληλα  πρέπει να συνεχιστούν οι προσπάθειες για τον περιορισμό της κατανάλωσης και την χρήση του νερού μόνο για ύδρευση και όχι για την άρδευση .
Σχετικά με την εξυπηρέτηση των επισκεπτών στη Μονεμβάσια και ιδιαιτέρως του προβλήματος στάθμευσης των οχημάτων την θερινή περίοδο βοήθησε την κατάσταση η διαγράμμιση στα ΦΤΕΡΑ με την συνεργασία του τοπογράφου μηχανικού Σωτήρη Διαμαντα ειδικού συνεργάτη του Δημάρχου Μονεμβασίας και των υπάλληλων του Δήμου και η συνεχής προσπάθεια των στελεχών του Αστυνομικού Σταθμού Μονεμβασίας βοήθησε σημαντικά στην χωρίς προβλήματα εξυπηρέτηση των επισκεπτών της περιοχή μας .

ΟΝΟΜΑΤΟΔΟΣΙΑ ΟΔΩΝ ΚΑΙ ΠΛΑΤΕΙΩΝ ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑΣ
 Ολοκληρωθηκε η εργασία της επιτροπής η οποία μαζί με το συμβούλιο της Τοπικής κοινότητας εδώ και ένα χρόνο περίπου ασχολήθηκε διεξοδικά με την σύνταξη του Οδωνυμικου Χάρτη της Μονεμβασίας . Η Μονεμβάσια απέκτησε τον δικό της ομωνυμικό χάρτη ο οποίος κατά κύριο λόγο αποτελείται από ονόματα προσώπων που έχουν διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην μακραίωνη ιστορική  πορεία της Μονεμβασίας . Αισθάνομαι ιδιαίτερα ευτυχής καθώς η ονοματοδοσια οδών και πλατειών Μονεμβασίας ήταν ένας από τους στόχους της θητείας μου ως αντιδημάρχου Μονεμβασίας την τρέχουσα περίοδο και για την υλοποίηση αυτού του στόχου ήμουν αρωγος στον πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Δημήτριο Χουσακο και στα μέλη Γιάννη Μπλετα και Λάζαρο Σκαγκο ώστε από κοινού να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες . Η επιτροπή που προτείναμε ώστε μαζί να συντάξουμε τον οδωνυμικο χάρτη αποτελείται από Μονεμβασίτες που λογω θεσμικής θέσης και γνώσεων της ιστορίας της Μονεμβασίας  αφιέρωσαν πολύ χρόνο και μελέτη . Ο αρχαιολόγος Νεκτάριος Σκαγκος με τις αστείρευτες γνώσεις για την ιστορία της Μονεμβασίας  και τους ανθρώπους της , είναι ευχής έργο και στόχος μας όλες αυτές οι γνώσεις να γίνουν κτήμα κάθε Μονεμβασίτη , Ο Τάκης Αλεξάκης καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών με το κύρος καιν της γνώσεις του , η δικηγόρος Μαρία Χαραμή με συνεχή προσπάθεια και έρευνα συνέβαλε τα μέγιστα στο έργο της επιτροπής και η αρχαιολόγος Γιώτα Σκαγκου στέλεχος της εφορείας Αρχαιοτήτων Λακωνίας  με την θεσμική της θέση και τις γνώσεις της , Στην επιτροπή συμμετείχαν τα μέλη του συμβουλίου της Τοπικής Κοινότητας και οι Αντιδήμαρχοι Μονεμβασίας την περίοδο του Καλλικρατικού Δήμου , Γιώργος Βουνελακης και Κατερίνα Τσαφατινου ενώ τον συντονισμό των εργασιών είχε η υπάλληλος του Δήμου Νίκη Πετράκου  . Υπομνήματα για την ονοματοδοσια κατέθεσαν ο Λευτέρης Ανδρεσακης , Η Μαρία Κουντουρη , Λυκειάρχης , η Νίκη Πετράκου και άλλοι δημότες .
 Η κεντρική οδός από την Αγία Κυριακή ως την Γέφυρα ονομάστηκε οδός 23ης Ιουλίου , ημερομηνία απελευθέρωσης της Μονεμβασίας ,δηλώνοντας την πρόθεση της τοπικής κοινωνίας να συνεχίσει περαιτέρω τις ενέργειες για την καθιέρωση της επετείου σε εθνικό επίπεδο , ο δρόμος των καφενείων προς την Μαρίνα ονομάστηκε οδός Μαλβαζια προς τιμή του Οίνου Μαλβαζια , ο παραλιακός δρόμος από τη Μαρίνα ως την πλάκα ως οδός Μυρτώου Πελάγους , ενώ η παραλία από την παιδική χαρά ως τον πέρα Κακκαβο ως οδός Άκρα Μινώα .
 Η οδός προς το Γυμνάσιο – Λύκειο ως οδό Μανουήλ Παλαιολόγου , η οδός προς το Δημοτικό σχολείο ως Νικολάου Ρίτσου , ήρωα του Α Παγκοσμίου Πολέμου , η οδός νότια του Γυμνασίου σε οδός Γεωργίου Καπιτσινη ήρωα του μακεδονικού Αγώνα , οι γειτονικοί δρόμοι των σχολείων σε οδοί Αρσενίου Γιαννουκου ,  Σημαντηρακη και ελευθερίου Καλογερά , λόγιοι της Μονεμβασίας οι οποίοι έδωσαν και την περιουσία τους για την ίδρυση σχολείων , οι οπλαρχηγοί της απελευθέρωσης Γεώργιος Πάνου και Τζανετάκης Γρηγοράκης , οι επιφανείς Μονεμβασίτες  Λουκάς Νοταράς , Γεώργιος Ευδαιμονογιάννης και Παύλος Μαμωνάς ,η ηρωίδα της απελευθέρωσης Βενέτα Κορώνη ,  Ο Ιωάννης Δεσποτόπουλος , Ο πατριάρχης Φώτιος , ο επίσκοπος Ισίδωρος , ο Γαβριήλ Σεβήρος . Στην Αγία Κυριακή ο κεντρικός δρόμος ονομάστησκε οδός επιδαύρου Λιμηράς , ο κάθετος δρόμος Ιωάννη Σπυριδάκου προς τιμήν του συμπατριώτη μας Ήρωα του μακεδονικού αγώνα .
 Στο Κάστρο ο κεντρικός δρόμος παρέμεινε όπως ήταν φυσικό ως οδός Γιάννη Ρίτσου , του συμπατριώτη μας ποιητή της ρωμιοσύνης , ενώ στους υπολοίπους δρόμους δόθηκαν τα ονόματα του Ανδρέα Λικινιου , του ακαδημαϊκού Νίκου Βεη που πρώτος ερεύνησε το χρονικό της Μονεμβασίας , του λάτρη της Μονεμβασίας Στηβεν Ρανσιμαν , των τριών ψαράδων της απελευθέρωσης Γιώργου Λελακη , Δημητριου Θεοφιλακη , Θεοδωρου Κορωνη  , Χρυσανθου Παγωνη , Μητροπολιτη , Κωνσταντινου Καναρη , πρωτου κυβερνητη της Μονεμβασιας , Παναγιωτη Καλογερα , Νικολαου Χρυσογιαννη , Ανδρονικου Παλαιολογου κτλ .
Ο χαρτης με τα ονόματα των δρόμων θα κυκλοφορήσει το επόμενο διάστημα ενώ οι πινακίδες στους δρόμους θα τοποθετηθούν μέχρι το τέλος του χρόνου .

·        Καθημερινή ενημέρωση και ανακοινώσεις του Δήμου θα υπάρχουν στην ιστοσελίδα του Δήμου www.monemvasia.gov.gr και στην προσωπική μου ιστοσελίδα www.xristakos.blogspot.com και στο Facebook  στη διεύθυνση www.facebook.com/stavros.xristakos