Ειδήσεις , Νεα απο το Δήμο Μονεμβασίας

Πέμπτη, 17 Αυγούστου 2017

Ρύθμιση οφειλών μέχρι 100 δόσεις για οφειλές προς τους Δήμους

Ρύθμιση οφειλών μέχρι 100 δόσεις για οφειλές προς τους Δήμους ( Τέλη Υδρευσης , Ακαθαρίστων , Παρεπιδημούντων κτλ )
Το χαρακτηριστικό της νέας ρύθμισης είναι ότι δεν υπάρχει επιτόκιο προσαύξησης στις δόσεις

Για την χορήγηση φορολογικής ενημερότητας θα πρέπει να υποβαλλονται εμπρόθεσμα στο Δήμο οι περιοδικές δηλώσεις που αφορούν τα τέλη παρεπιδημούντων και ακαθαρίστων .


Εργασίες στο Δημοτικό Σχολείο Μονεμβασίας

Ξεκίνησαν οι εργασίες επισκευής εξωτερικών τοίχων του Δημοτικού Σχολείου Μονεμβασίας
Θα γίνει καθαίρεση των σαθρών επιχρισμάτων , της μετώπης του κτιρίου και ενίσχυσης του σιδηρού οπλισμού του κτιρίου .
Πίστωση 7.200 € από πιστώσεις του Δήμου Μονεμβασίας .
Αποκατάσταση χώρου ΧΑΔΑ στη θέση Λαχανια

Αποκατάσταση χώρου ΧΑΔΑ στη θέση Λαχανια Μονεμβασίας με πιστώσεις της περιφέρειας Πελοποννήσου . 
Ένα πολύ σημαντικό έργο , απίστευτο πριν μερικά χρόνια . 
Η υλοποίηση του έργου έγινε με πιστώσεις της περιφέρειας Πελοποννήσου .
Τετάρτη, 16 Αυγούστου 2017

ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΠΙΣΤΩΝ Η ΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΟΥ ΕΠΙΤΑΦΙΟΥ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΣΤΟ ΚΑΣΤΡΟ ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑΣ

ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΠΙΣΤΩΝ Η ΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΟΥ ΕΠΙΤΑΦΙΟΥ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΣΤΟ ΚΑΣΤΡΟ ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑΣ

Με βαθιά κατάνυξη έγινε η περιφορά του επιταφίου της Παναγιάς στο Κάστρο της Μονεμβασιάς την παραμονή του δεκαπενταύγουστο . Πλήθος προσκυνητών , κατοίκων της Μονεμβασίας και επισκεπτών παρακολούθησε την ακολουθία της περιφοράς στα καλντερίμια της κάτω πόλης
Σε μια μοναδική ατμόσφαιρα στο Κάστρο έγινε η περιφορά στον περίδρομο του νοτίου τείχους , στην πλατεία της Χρυσαφιτισσας και στο κεντρικό καλντερίμι .
Η φιλαρμονική Μονεμβασίας με το μαέστρο της Γιώργο Καλογερακο έδωσε για μια ακόμα φορά μια υποβλητική νότα στην περιφορά .
Στην περιφορά του επιταφίου παρέστησαν από την Περιφέρεια Πελοποννήσου η Περιφερειακή Σύμβουλος Ματούλα Μπελεγρή , η εντεταλμένη σύμβουλος Τουρισμού της περιφέρειας Πελοποννήσου , Οι δημοτικοί σύμβουλοι Γιώργος Βουνελάκης , Θεοδούλη Σπυριδάκου και Βασίλειος Κουλουβάκος , Ο Λιμενάρχης Νεάπολης Ευθύμιος Σκαλίμης , η Υπολιμενάρχης Νεάπολης Βασιλική Χριστοφοράκη και ο Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Νεκτάριος Γάγγας .
Για μια ακόμα φορά οφείλουμε να επαινέσουμε και να ευχαριστήσουμε θερμά τον Πρωτοπρεσβύτερο Μονεμβασίας Αρχιερατικό Επίτροπο Κωνσταντίνο Κρυπωτό για τις πρωτοβουλίες του , τις δράσεις του οι οποίες ενισχύουν το θρησκευτικό συναίσθημα των κατοίκων και επισκεπτών της Μονεμβασίας και αναδεικνύουν την μοναδικότητα της ιστορικής Μονεμβασίας με σεβασμό στην παράδοση .
Επίσης ευχαριστούμε τα μέλη του  Εκκλησιαστικού Συμβουλίου  και όσους βοήθησαν για την άρτια οργάνωση.
Ο Δήμος Μονεμβασίας είναι πάντοτε αρωγός στις πρωτοβουλίες του Εφημερίου μας .

Σταύρος Χριστάκος
Αντιδήμαρχος Μονεμβασίας

Παρασκευή, 11 Αυγούστου 2017

Μελέτη Τουριστικού Περιπτέρου Μονεμβασίας

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΔΗΜΟΣ ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

ΤΕΧΝΙΚΗ  ΕΚΘΕΣΗ
Αφορά  τον 1ο ειδικό προϋπολογισμό  για το έργο : «Αξιοποίηση Τουριστικού Περιπτέρου ΤΚ ΜονεμβασίαςΔήμου Μονεμβασίας» 
Σε οικόπεδο  έκτασης 3.696,90m²  εκπονείται μελέτη επισκευής – συντήρησης του υπάρχοντος κτιρίου του Τουριστικού Περιπτέρου με επέκταση στη βορειοδυτική πλευρά αυτού, με μικρό ισόγειο τμήμα κ μεγαλύτερης έκτασης υπόγειοπου περιλαμβάνει χώρους υποδοχής και τους βοηθητικούς απαραίτητους  χώρους σε υπόγειο και μικρό τμήμα σε όροφο, για τη λειτουργία του.
Η παρέμβαση σε αυτό το ιστορικό κτίριο – τοπόσημο της Τ.Κ.Μονεμβασιάςθα οδηγήσει 
στην αξιοποίησή του και την ανάδειξή του ως τουριστικό κεφάλαιο της περιοχής, μέσω της χρήσης του ως Πολιτιστικού Κέντρου με χώρους δημόσιων υπηρεσιών.

1.Περιγραφή Οικοπέδου – υφιστάμενης κατάστασης 
Το οικόπεδο έχει έκταση 3.696,90m², και βρίσκεται εντός του οικισμού «Γέφυρα» της Μονεμβασίας Λακωνίας. Πρόκειται για παραλιακό οικόπεδο, το οποίο εφάπτεται στη νοτιοδυτική πλευρά του με την υφιστάμενη Εθνική οδό Μονεμβασίας – Μολάων,  στη βορειοδυτική πλευρά του με κοινόχρηστη επίσης περιοχή – τμήμα ρέματος Κάκκαβου (στηνοτιοανατολική πλευρά του με δημοτική οδό και στηβορειοανατολική πλευρά του με την παραλιακή οδό, η οποία αποτελεί και την οριοθετημένη γραμμή παραλίας, σύμφωνα με το ΦΕΚ 570Δ /30.12.2011. 
Το  υφιστάμενο κτίριο - Τουριστικό Περίπτερο  στο οποίο γίνεται η επέμβαση και προσθήκη, αποτελείται από ένα διώροφο κτίριο με έκταση στο ισόγειο 174,97  και στον όροφο 196,38 , συνολικού εμβαδού 371,35 Κατασκευάστηκε στα μέσα της δεκαετίας του 60 και έχει γίνει δήλωση ένταξής του με τον Ν.4014/2011, με Α/Α δήλωσης 692384 και μεταφορά στο Ν 4178/2013 με Α/Α δήλωσης 2052713.
Στον 1ο ειδικό προϋπολογισμό , για την άρτια λειτουργία του κτιριακού συνόλου περιλαμβάνεται προσθήκη στην βορειοδυτική πλευρά του υφιστάμενου κτιρίου , με  υπόγειο κτίριο έκτασης 520 τ.μ. που στεγάζει τις απαραίτητες βοηθητικές χρήσεις και μηχανολογικές εγκαταστάσεις , και διώροφη ανωδομή έκτασης σε κάλυψη 112 τ.μ. . περίπου που στεγάζει τον κόμβο εισόδων και κυκλοφορίας. Η συνολική κάλυψη ( συμπεριλαμβανομένου του υπογείου ανέρχεται σε 882,19 τ.μ. 
Η χρήση του υφιστάμενου κτιρίου διατηρείται στο ισόγειο ως χώρος αναμονής και καθιστικού, και την υπάιθρια εκτόνωση  ημιυπαίθριο χώρο ισογείου , ενώ ο όροφος διαμορφώνεται σε χώρο διοικητικής χρήσης., έχοντας επιπρόσθετα εξώστη εκτόνωσης .
Η προσθήκη έχει το ίδιο πλάτος σε ανωδομή με το υφιστάμενο διώροφο κτίριο και περιλαμβάνει τις δύο κεντρικές προστατευμένες εισόδους, από νοτιοδυτική και βορειο-ανατολική πρόσβαση εσωτερικά τον χώρο εκτόνωσης (φουαγιέ), το κλιμακοστάσιο και τον ανελκυστήρα προς υπόγειο αλλά κ όροφο, και τον χώρο φυλάκων. Το δάπεδο στον ά όροφο αποτελεί τον χώρο κίνησης – απόληξης του κλιμακοστασίου-ανελκυστήρα, τον χώρο σύνδεσης με το παλαιό κτίριο αλλά και τον χώρο πρόσβασης προς τους χώρους μετάφρασης και  το control room 
Υπόγειοι χώροι : Περιλαμβάνουν όλες τις απαραίτητες βοηθητικές εγκαταστάσεις  των υπερκείμενων χρήσεων, όπως  οι χώροι των κοινόχρηστων W.C.μηχανοστάσιο , controlroomκαθώς και τις ενότητες των μηχανολογικών εγκαταστάσεων. Δεν περιλαμβάνονται εργασίες τελειωμάτων στους χώρους των καμαρινιών , στον χώρο αναμονής πλησίον της εισόδου φορτηγών , στον χώρο των σκηνικών , και στον χώρο W.C. κοινού για τον περιβάλλοντα.
Όλοι οι χώροι έχουν σχεδιαστεί ώστε να είναι προσβάσιμοι από ΑΜΕΑ. 
Ο φέρων οργανισμός του υπάρχοντος διώροφου κτιρίου έχει σύμμικτη στατική υπόσταση, με πέτρινη τοιχοποιία στο ισόγειο και περιμετρικά στον όροφο, στις οποίες εδράζονταιπλάκες οπλισμένου σκυροδέματος με αντίστοιχα δοκάρια και οι πλάκες σκυροδέματος της τελικής οροφής - δίρριχτες στέγες  οπλισμένου σκυροδέματος με επικάλυψη κεραμιδιού, έχοντας όμως και οριζόντια πλάκα οπλισμένου σκυροδέματος. Οι εσωτερικοί τοίχοι είναι στο ισόγειο από οπτοπλινθοδομή και στον όροφο από ελαφρά κατασκευή (γυψοσανίδα).


2. Οικοδομικές εργασίες  
2.1 Χωματουργικές εργασίες – καθαιρέσεις 
Αφορούν τις εργασίες εκσκαφών και επιχώσεων για τηδημιουργία του υπογείου τμήματος της επέκτασης, αλλά και τις καθαιρέσεις – αποξηλώσεις  που απαιτούνται στον στατικό φορέα και στις τοιχοποιίες στο υπάρχον κτίριο εσωτερικά και εξωτερικά . 
Αναλυτικότερα , θα υπάρξει εκσκαφή   έκτασης 700 τ.μ. στην βορειο-δυτική παρειά του υφιστάμενου κτιρίου. Εξωτερικά στο υφιστάμενο κτίριοαποξηλώνονται πλήρως όλα τα περιμετρικά υποστυλώματα του ισογείου με τις δοκούς τους η πλάκα του εξώστη από οπλισμένο σκυρόδεμα που ακουμπά σε αυτά, τα εξωτερικά υποστυλώματα του ορόφου που εδράζονται στην εξωτερική παρειά του εξώστη, οι δύο δίρριχτες στέγες με το εσωτερικό οριζόντιο τμήμα και ο νοτιοανατολικός εξώστης. 
Εσωτερικά, αποξηλώνεται το κλιμακοστάσιο, όλα τα χωρίσματα και τμήμα της πλάκας του ορόφου, ενώ διανοίγονται σε κατάλληλες θέσεις ανοίγματα για νέα κουφώματα ή περάσματα των η-μ καναλιών
2.2 σκυροδέματα 
Υπάρχον κτίριο :
Γίνεται συνολική ενίσχυσή του με ανακατασκευή των υποστυλωμάτων και δοκών στις όψεις, των  νέων πλακών των εξωστών, των νέων στεγών από Ο.Σ και ενίσχυση της λίθινης τοιχοποιίας και πλακών εσωτερικά και εξωτερικά με εκτοξευόμενο σκυρόδεμα και στους δύο ορόφους. Η ανισοσταθμία των πλακών στον όροφο εξισώνεται με την δημιουργία  νέας πλάκας Ο.Σ. στο μικρότερο  τμήμα του
Οι στέγες ανακατασκευάζονται έχοντας το ίδιο τελικό  ύψος και την ίδια κλίση, με  τελική επικάλυψη ρωμαϊκού τύπου κεραμίδια. 

Στατικός φορέας προσθήκης : 
Ο στατικός φορέας της επέκτασης έχει τοιχία οπλισμένου σκυροδέματος, υποστυλώματα και δοκούς Ο.Σ. στο υπόγειοκαι σύμμικτη κατασκευή με τοιχία οπλισμένου σκυροδέματος, μεταλλικά υποστυλώματα, μεταλλικά δοκάρια και δάπεδο και στέγη, στην ανωδομή. 
Η εγκάρσια τομή στον χώρο αυτόν περιγράφει τη βασική αρχή σχεδιασμού του : σε σύμμικτο στατικά φορέα  εδράζονται ανά διαστήματα τα υποστυλώματα και οι μεταλλικοί δοκοί και σε συνέχεια επί αυτών όλα τα υπόλοιπα στρώματα στέγασης, με τελική επικάλυψη τιτανιούχουψευδαργύρου., για μορφολογικό εξωτερικό διαχωρισμό.

2.3 Τοιχοποιίες  επιχρίσματα  υλικά εσωτερικά 
Yφιστάμενο κτίριο Στη βορειοανατολική όψη επισκευάζονται τα στηθαία, με στόχο την μορφολογική απλοποίηση. Η νοτιοανατολική όψη δεν αλλάζει, προστίθεται μόνο για λόγους πυρασφάλειας εξωτερικό κλιμακοστάσιο διαφυγής από μεταλλική κατασκευή.
Προδιαγράφονται επιχρίσματα  στις όψεις, πλακίδια στο δάπεδο, σοβάς σε όλους τους τοίχους εκτός από αυτούς όπου αφήνεται εμφανής η πέτρινη τοιχοποιία, ψευδοροφές γυψοσανίδας σε κάνναβο 60Χ60εκ., νέα κουφώματα αλουμινίου, και ρωμαϊκό κεραμίδι στις στέγες.  
Κτίριο επέκτασης : Το μεγαλύτερο τμήμα όψης καταλαμβάνεται από σύστημα υαλοστασίων για την δημιουργία ενός ελαφρού μορφολογικά κτιριακού όγκου. Το δάπεδο στο ισόγειο επιστρώνεται με πλάκες, ενώ στον όροφο με γυάλινες υαλόπλακες σε αμμοβολή μεγάλης αντοχήςτο κλιμακοστάσιο οι κουπαστέςκαι ο ανελκυστήραςπροδιαγράφονται από μεταλλική κατασκευή και υαλοτεμάχιαενώ η επικάλυψη στην στέγη γίνεται από τιτανιούχοψευδάργυρο.

2.4. Μηχανολογικός εξοπλισμός περιλαμβάνεται όλος ο απαραίτητος εξοπλισμός για την άρτια λειτουργία του συνόλου . 

3.  Δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας στα υφιστάμενο κτίριο.

Το υφιστάμενο κτίριο, είναι χαρακτηρισμένο ως τοπόσημο και διατηρείται / επισκευάζεται προς αποκατάσταση και άρση της ετοιμορροπίας του. Δεδομένου πως το έργο αφορά σε επεμβάσεις κελύφους σε ποσοστό ανώτερο του 25% του συνόλου του κτηρίου, για το κτίριο εκπονήθηκε Μελέτη Ενεργειακής Απόδοσης (ΜΕΑ), στο πλαίσιο της υπαγωγής τουστην περίπτωση της «Ριζικής Ανακαίνισης» όπως αυτή καθορίζεται στον Κ.Εν.Α.Κ. και τις σχετικές εγκυκλίους του ΥΠΕΚΑ.

Δεδομένου πως το συγκρότημα συμπεριλαμβάνει νέους αλλά και υφιστάμενους χώρους, η κατάταξη  κατά το δυσμενέστερο - στην ενεργειακή κατηγορία Β, δεν είναι υποχρεωτική προδιαγραφή (Αρθρο 9, Εγκ. Υ.Π.Ε.Κ.Α. 4-10-2010) για το συγκεκριμένο έργο.

Λόγω του χαρακτηρισμού του υφιστάμενου κτηρίου ως τοπόσημου, οι επεμβάσεις τόσο σε επίπεδο κελύφους, όσο και σε επίπεδο εγκαταστάσεων περιορίζονται σε όσα είναι επιτρεπτά και τεχνικά εφικτά να πραγματοποιηθούν προκειμένου να μην αλλοιωθεί η αρχιτεκτονική του ταυτότητα, όπως αναλύεται στις επόμενες ενότητες.

Ωστόσο, παρά τα παραπάνω, η πολύ καλή θερμομονωτική θωράκιση του κτιρίου καθώς και η επιλογή του τύπου των η/μ εγκαταστάσεων σε συνδυασμό με τις καθοριζόμενες προδιαγραφές τους, είχαν ως αποτέλεσμα την κατάταξη του κτιρίου στην Ενεργειακή Κατηγορία Β, ως δηλαδή να ήταν ένα εντελώς νέο κτίριο προδιαγραφών Κ.Εν.Α.Κ. Επισημαίνεται πως αντίστοιχης ηλικίας, κατασκευής και χρήσης κτίρια, κατατάσσονται σε Ενεργειακή Κατηγορία από τη «Δ» και χειρότερες.
Δηλαδή, οι προβλεπόμενες επεμβάσεις και εγκαταστάσεις στο κτίριο, του προσφέρουν ενεργειακή αναβάθμιση τουλάχιστον 2 ενεργειακών κατηγοριών.Μολάοι    ……………………2017

Συντάχθηκε                       Ελέγχθηκε                              Θεωρήθηκε
           Η Προϊσταμένη Τμήματος            Ο Προϊστάμενος Δ/νσης

   
3


 Μελέτη