Ειδήσεις , Νεα απο το Δήμο Μονεμβασίας

Πέμπτη, 26 Μαΐου 2016

Πρόσκληση για συνεδρίαση συμβουλίου Τοπικής Κοινότητας Μονεμβασίας

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΝΟΜΟΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ                                           Μονεμβασία 23 Μαΐου 2016
ΔΗΜΟΣ ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑΣ               
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑΣ   
---------------------------------------------------  
Τοπική Κοινότητα Μονεμβασίας

Αριθ. Προσκλήσεως 1/2016                                                  Προς:
                                                  Τα μέλη του Τοπικού Συμβουλίου
                                                   Της Τοπικής Κοινότητα Μονεμβασίας

1.   κ. Ιωάννη Μπλέτα του Γεωργίου
2.   κ. Λάζαρο Σκάγκο του Ιωάννου
 
  


  Σας καλούμε σε Τακτική Συνεδρίαση στο γραφείο του  Δημοτικού καταστήματος της Τοπικής Κοινότητας Μονεμβασίας, στις 27 Μαΐου  2016, ημέρα Παρασκευή και ώρα 10:30 για συζήτηση και λήψη απόφασης στα παρακάτω θέματα:

1.Συζήτηση σχετικά με τον καθορισμό θέσεων για το υπαίθριο στάσιμο εμπόριο για το έτος 2016 στην Τοπική Κοινότητα Μονεμβασίας.
2.Συζήτηση σχετικά με την συγκρότηση επιτροπής για την σύνταξη οδωνυμικού χάρτη (ονοματοδοσία οδών και πλατειών) στη Τοπική Κοινότητα Μονεμβασίας.
3.Συζήτηση σχετικά με θέματα της Τοπικής Κοινότητας Μονεμβασίας.  

                                                                      Ο  Πρόεδρος
                                                  της Τοπικής Κοινότητας Μονεμβασίας                                                              Δημήτριος  Α.  Χουσάκος


Τρίτη, 24 Μαΐου 2016

Δημοσίευση στην Εφημερίδα της Ενωσης Απανταχού Μονεμβασιτών , Μάιος 2016

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟ ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑΣ
       ( Σταύρος Χριστάκος , Αντιδήμαρχος )

Αγαπητοί φίλοι και φίλες , συνδημότες του Δήμου Μονεμβασίας
Η σημερινή έκδοση της εφημερίδας συμπίπτει χρονικά με την αλλαγή στην θέση του Αντιδημάρχου της Δημοτικής Ενότητας Μονεμβασίας , όπου με απόφαση του Δημάρχου Ηρακλή Τριχειλη τοποθετήθηκα αντιδήμαρχος διαδεχόμενος την συνάδελφο στο δημοτικό Συμβούλιο Κατερίνα Τσαφατινου .
  Οφείλω να ευχαριστήσω τον Δήμαρχο Μονεμβασίας για την μεγάλη τιμή να με ορίσει αντιδήμαρχο και την εμπιστοσύνη του και πιστεύω με τις πράξεις μου να τιμήσω την επιλογή του .  Επίσης για ια ακόμα φορά πρέπει να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου στους συμπολίτες μου που εδώ και είκοσι δυο χρόνια  ( από το 1994 όταν ήμουν 26 ετών ) με τιμούν με την αγάπη τους και την εμπιστοσύνη τους εκλέγοντας με συνεχώς στα δημοτικά συμβούλια με πολύ μεγάλο αριθμό ψήφων . Η επιλογή αυτή αποτελεί ύψιστη τιμή για εμένα και θα δώσω τον καθημερινό αγώνα όπως πάντα για την πρόοδο και προκοπή του τόπου μου και των συνδημοτών μας .
    Ξεκινώντας την ενημέρωση για πολλά από τα θέματα που απασχολούν το Δήμο Μονεμβασίας  θέλω να ευχαριστήσω και να συγχαρώ  τον εφημέριο της Μονεμβασίας Πατέρα Κωνσταντίνο Κρυπωτο για την μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλει όλα αυτά τα χρόνια και για την επιτυχημένη οργάνωση ώστε για πρώτη φορά στην ιστορία της Μονεμβασίας να γίνει φέτος η περιφορά του Επιταφίου στο πάνω κάστρο , με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης των σημαντικών έργων από την αρχαιολογική υπηρεσία στην πάνω πόλη . Ένα πολύ δύσκολο και ριψοκίνδυνο εγχείρημα δεδομένης της απόστασης και της ιδιαιτερότητας της διαδρομής και του μεγάλου πλήθος πιστών που ακολουθούν τον επιτάφιο στο Κάστρο αφού είναι γνωστό ότι  το Πάσχα στη Μονεμβασιά είναι μοναδικό στον Ελλαδικό Χώρο .
 Η εικόνα του επιταφίου και των πιστών να ανεβαίνουν στις βόλτες που οδηγούν στην άνω πόλη και η συγκίνηση όλων όταν έγινε η περιφορά και η δέηση στην πρώτη πλατεία ,  ο μεγάλος αριθμός πιστών που ακολούθηςε με κατάνυξη την περιφορά και ανέβηκε στο πάνω Κάστρο δικαίωσαν την επιλογή του εφημερίου μας και ταυτόχρονα μας έδειξαν τον δρόμο για τα επόμενα χρόνια . Σημειώνουμε την συνδρομή στην οργάνωση όλων των εκδηλώσεων του προσωπικού του Δήμου Μονεμβασίας και της Αντιδημάρχου Κατερίνας Τσαφατινου .
  Συνεχίζουμε με τα καθημερινά θέματα του Δήμου μας
Η λιγοστές βροχές την φετινή περίοδο έχουν προκαλέσει σοβαρή ανησυχία αφού ο εμπλουτισμός του υδροφόρου ορίζοντα έγινε σε μικρό βαθμό , οι στάθμες των γεωτρήσεων και οι πηγές δείχνουν δύσκολο καλοκαίρι . Ο Δήμαρχος Μονεμβασίας με ανακοίνωση του καλεί όλους τους δημότες να κάνουν οικονομία νερού ενώ ταυτόχρονα οι υπηρεσίες του Δήμου είναι σε ετοιμότητα ώστε να ελεγθει με κάθε τρόπο η σπατάλη του νερού .
Τα θέματα πυρασφάλειας είναι πολύ σημαντικά άλλωστε είναι νωπές οι μνήμες από την καταστροφική φωτιά στην Νεάπολη τον προηγούμενο Ιούλιο  , φέτος πριν το Πάσχα είχαμε την πρώτη φωτιά στην περιοχή μας μεταξύ Λιρών και Ταλάντων , ευτυχώς  ήταν άμεση και καθολική η αντίδραση της πυροσβεστικής υπηρεσίας των ομάδων πυρασφάλειας και των μηχανημάτων του  του Δήμου Μονεμβασίας . Έχουν ήδη ολοκληρωθεί οι εργασίες καθαρισμού και αποψιλώσεων των κοινοχρήστων χώρων από το Δήμο Μονεμβασίας ενώ παράλληλα έχει ξεκινήσει η διαδικασία ενημέρωσης όλων των ιδιοκτητών οικοπέδων εντος οικισμού σε όλες τις τοπικές κοινότητες του Δήμου για τον άμεσο καθαρισμό των οικοπέδων τους . Σε αντίθετη περίπτωση ο δήμος θα προβεί με εργολαβίες ή με δικά του μηχανήματα στον καθαρισμό των οικοπέδων και θα χρεώσει τους ιδιοκτήτες με 0,5 €  το τετραγωνικό μέτρο . Επίσης σε κάθε κοινότητα έχουν συγκροτηθεί ομάδες πυρασφάλειες με ετοιμότητα τις ημέρες με υψηλή επικινδυνότητα .
 Όσον αφορά τον Βιολογικό καθαρισμό ο  Δήμος προχώρησε  σε ανάθεση μελέτης αναβάθμισης του Βιολογικού καθαρισμού και ανανέωσης των περιβαλλοντικών όρων ύψους 10.000 € ώστε να γίνει δυνατή η ένταξη των έργων αναβάθμισης του βιολογικού στο νέο ΕΣΠΑ . Η αναβάθμιση αυτή έχει αντικείμενο την τριτοβάθμια επεξεργασία του υγρού υπολοίπου ώστε να είναι κατάλληλο για άρδευση ενώ προβλέπει ανακαίνιση των εγκαταστάσεων και αλλαγές μηχανημάτων   . Το επόμενο διάστημα θα γίνουν έλεγχοι των συνδέσεων σε κάθε ακίνητο ώστε να μην υπάρχουν δυσοσμίες στο δίκτυο αλλά και η ρύθμιση ωραρίου των βυτιοφόρων στο βιολογικό καθαρισμό ώστε να  μην δημιουργείται κυκλοφοριακό πρόβλημα τις ώρες αιχμής στην Μονεμβασία . Επίσης οι επιχειρήσεις θα κληθούν να τοποθετήσουν λιποσυλλέκτες ώστε να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο δημιουργίας στερεών σωμάτων στους αγωγούς .
  Σχετικά με το θέμα που έχει ανακύψει από την προκήρυξη του ΑΔΜΗΕ για την κατασκευή δικτύου μεταφοράς ρεύματος από την περιοχή του Αγίου Νικολαου Βοιως ως τους Μολαους , στα πλαίσια της ηλεκτρικής διασύνδεσης της ηπειρωτικής Ελλάδας με την Κρήτη . Το θέμα έγινε γνωστό από τον Πολεοδόμο , χωροτάκτη Σπύρο Πετρολεκα ο οποίος ενημέρωσε με επιστολές και με χάρτες για τις προτεινόμενες διαδρομές του δικτύου . Σύμφωνα με τους χάρτες πρόκειται να κατασκευαστεί υπέργειο δίκτυο μεταφοράς με πυλώνες το οποίο θα διέρχεται από τα βουνά που βρίσκονται δυτικά της περιοχής μας . Ο Δήμος Μονεμβαςιας σε πρώτη φαςη έχει οριςει το δικηγορικό γραφείο ΧΑΙΝΤΑΡΛΗΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ για την διευρευνηςη και νομική υποςτηριξη ενώ ο Αντιδημαρχος Κωςτας Μαυρομιχαλης επιςκεφθηκε την αρμόδια Διευθυνςη του ΑΔΜΗΕ στη. Αθήνα . Μετά από πρόταση του Δήμου Μονεμβασιας αναμένεται το επόμενο διάστημα ενημέρωση από το αρμόδιο τμήμα του ΑΔΜΗΕ στο δημοτικό συμβούλιο και σε φορείς και δημότες του Δήμου μας . Θα επανέλθουμε με αναλυτική ενημέρωση σε επόμενη έκδοση .
   Η περιφέρεια Πελοποννήσου εκτέλεση στην περιοχή μας το έργο βελτίωσης της Εθνικής οδού Μολάων Μονεμβασιας σε τμηματα της εθνικής οδού , συνολικού μήκους 1.800 μέτρων για την βελτίωση της ασφάλειας του οδικού δικτύου μετά από προτάσεις του Δήμου Μονεμβασίας . Παράλληλα ολοκληρώνονται οι διαδικασίες για την εκπόνηση της μελέτης βελτίωσης του δρόμου από Άγιο Φωκα ως Μονεμβασιά ώστε με την ολοκλήρωση του δρόμου Αγίου Φωκα Νεαπολης ( αναμένεται στο τέλος του καλοκαιριού ) να βελτιωθούν τα δύσκολα σημεία του δρόμο Αγίου Φωκα , Μονεμβασιά .
Με μια σύντομη ματιά , έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες του Τουριστικού Περιπτέρου , η οποία έχει χωριστεί σε τρία ανεξάρτητα υποέργα ώστε να υπάρχει ευελιξία στην ένταξη του έργου , η μελέτη κάλυψης του ρέματος είναι σχεδόν έτοιμη να πάρει περιβαλλοντικούς όρους , η μελέτη για το αλιευτικό καταφύγιο της Παλαιας Μονεμβασιας βρίσκεται στο στάδιο εγκριςης τροποποιηςης περιβαλλοντικών όρων , η μελέτη για την ανάπλαση  του χώρου της πύλης του Καςτρου βρίσκεται προς έγκριση στο Τοπικό Συμβούλιο στην Τρίπολη . Έχει ολοκληρωθεί η μελέτη και οι προβλεπόμενες άδειες ώστε να γίνει η ανάπλαση στο παραλιακό μέτωπο από την Πλάκα ως το Μανδράκι και της κεντρικής πλατείας συνολικού προυπολογισμού 130.000 € .
 Αναλυτικότερη ενημέρωση για τα έργα και τις μελέτες του Δήμου στην επόμενη έκδοση
Καθημερινή ενημέρωση και ανακοινώσεις του Δήμου θα υπάρχουν στην ιστοσελίδα του Δήμου www.monemvasia.gov.gr και στην προσωπική μου ιστοσελίδα www.xristakos.blogspot.com και στο Facebook