Ειδήσεις , Νεα απο το Δήμο Μονεμβασίας

Τετάρτη, 29 Ιουλίου 2015

Επέτειος Απλευθέρωσης Μονεμβασίας , Ομιλία Καθηγητή Παναγιώτη Αλεξάκη

Επέτειος Απελευθέρωσης της Μονεμβασίας
Ομιλία Καθηγητή Παναγιώτη Αλεξάκη
Ιερός Ναός Ελκόμενου Χριστού
Μονεμβασία, 23 Ιουλίου 2015

Παναγιώτατε, Πολιτικές και Στρατιωτικές Αρχές, Αγαπητά μας Παιδιά των Σχολείων της Μονεμβασίας, Κυρίες και Κύριοι,
Πριν από 194 χρόνια, σαν σήμερα, 23 Ιουλίου 1821, σε αυτόν ακριβώς το χώρο, τον ιερό ναό του Ελκόμενου Χριστού, συγκεντρωμένοι οι Μονεμβασίτες, ελεύθεροι μόλις από τα δεινά των κατακτητών, τελούσαν δοξολογία, ευχαριστήριο δέηση, για την απελευθέρωση του τόπου τους. Ας φανταστούμε λίγο τη στιγμή, τη συγκίνησή τους, το τέλος μιας διαδρομής τους που ξεκίνησε πολλά χρόνια πίσω, όταν κάτοικοι της λακωνικής γης, για να αποφύγουν τη σφαγή και την ατίμωση από νέες ορδές βαρβάρων, αντί να πάρουν το δρόμο της ξενιτιάς, μετώκησαν σε αυτό τον άγονο και δύσβατο τόπο, και διατήρησαν τη γλώσσα, τη θρησκεία, τα ήθη και έθιμα τους. Αρνούμενοι να αφελληνιστούν, με συνεχείς ηρωικούς και απαράμιλλους αγώνες, εναντίον πολυάριθμων επιδρομέων, άντεξαν, πιέσεις, κακουχίες, σφαγές, διωγμούς, υλικές και ανθρώπινες απώλειες. Απέκρουσαν τους επιδρομείς, λύγισαν λίγες φορές μετά από συνεχείς αποκλεισμούς, επιθέσεις και βομβαρδισμούς. Με το αίμα των υπερασπιστών της η Μονεμβασία έγραψε ένδοξες σελίδες της ελληνικής ιστορίας. Επέζησαν οι Μονεμβασίτες και συνάμα, με σκληρή δουλειά και μεγάλο κόπο, οργάνωσαν θαυμαστά τη πόλη τους, την ανέπτυξαν, δημιούργησαν μια βιώσιμη, ζωντανή πολιτεία που ήκμασε, ένα μεγάλο ελληνικό, οικονομικό, πνευματικό και θρησκευτικό κέντρο, για εκατονταετίες. Ακόμα και κατά τις μακρές περιόδους της υποδούλωσής τους, την αποτυχημένη επανάσταση του 1769-70 όπου λεηλατήθηκε βάναυσα η πόλη και η ενδοχώρα της και καταστράφηκαν οι πλουτοπαραγωγικές πηγές της, οι Μονεμβασίτες παρέμειναν στον τόπο τους, αρνούμενοι πεισματικά να μετοικίσουν, διατηρώντας ανόθευτο τον ελληνισμό τους. Στη συνέχεια, ήταν μεταξύ των πρώτων στις δυναμικές προσπάθειες του έθνους, μεταξύ των πρώτων που αντιπροσωπεύτηκαν στην Φιλική Εταιρεία, με θρυλικούς φιλικούς ιεράρχες και κοσμικούς που πότισαν με το αίμα τους το δέντρο της λευτεριάς. Με την έναρξη της επανάστασης, και λόγω της στρατηγικής της θέσης, αναγνωρίστηκε η ανάγκη απελευθέρωσης της Μονεμβασίας. Ακολούθησε ο αποκλεισμός της από ελληνικά στρατεύματα από τη Μάνη, το Ζάρακα, τις Σπέτσες και την Ύδρα. Ο τρίμηνος αποκλεισμός του κάστρου ήταν αποτελεσματικός, οδήγησε σε  έλλειψη αγαθών, οι κάτοικοι διψούσαν, λιμοκτονούσαν, υπήρξαν φρικιαστικές στιγμές και αφάνταστη τραγωδία. Άντεξαν, διατήρησαν το φρόνημά τους, την πίστη στην πατρίδα, έδειξαν οξυδέρκεια, είχαν ηρωικές στιγμές και αυτοθυσία βοηθώντας τους πολιορκητές. Σαν αποτέλεσμα, η Μονεμβασία παραδόθηκε, το απίστευτο και μυθώδες επετεύχθη και εξύψωσε το ηθικό των απανταχού Ελλήνων που μάχονταν, έδειξε το δρόμο των αγώνων και της θυσίας όλων, μέχρι την τελική έκβαση του αγώνα.
            Η Μονεμβασία δια των  κατοίκων της είναι υπερήφανη για τους  12 αιώνες συνεχών της αγώνων, 8 αιώνων επί βυζαντινής αυτοκρατορίας και 4 αιώνων σε υποδούλωση, αλλά και για τη δική της συμβολή στον αγώνα όπου συστάθηκε το ανεξάρτητο ελληνικό κράτος και διασώθηκε ο ελληνισμός. Βέβαια, η χώρα μας συνέχισε τους αγώνες της για να παραμείνει ελεύθερη, να διεκδικήσει τα δίκαιά της, να προοδεύσει  και όλοι οι Έλληνες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της πατρίδας.
     Πολεμώντας για την ελευθερία της πόλης τους οι Μονεμβασίτες είχαν την ελπίδα, προσδοκούσαν μια νέα περίοδο ακμής της.  Για αυτό, αξίζει να αφιερώσουμε λίγα λόγια στην μνήμη τους,  για τους δύο περίπου αιώνες που ακολούθησαν. Είναι γεγονός ότι με την οργάνωση του ελληνικού κράτους, την ασφάλεια, τις οδικές συνδέσεις, την ανάπτυξη αστικών κέντρων στην ενδοχώρα, η Μονεμβασία, από κέντρο που ήταν, άρχισε να παρακμάζει. Η κατάσταση επιδεινώθηκε μετά τον Α’ παγκόσμιο πόλεμο. Αρχικά οι κάτοικοί της άφηναν το κάστρο για να κατοικήσουν στην απέναντι ξηρά, να αναπτύξουν εκεί τις δραστηριότητές τους για τους κλασσικούς οικονομικούς λόγους του κόστους των συναλλαγών. Η Γέφυρα κατοικήθηκε αρχικά εξ ολοκλήρου από κατοίκους του κάστρου. Η καστροπολιτεία διατηρούσε ακόμα την αίγλη της, και την ακμή της με καταστήματα, σχολεία, σχολαρχείο και κρατικές υπηρεσίες. Όμως, η διαρροή των κατοίκων της ήταν συνεχής, έγινε εντονότερη από τη δεκαετία του '30 και επιδεινώθηκε περαιτέρω κατά τα χρόνια του εμφύλιου πολέμου. Οι περισσότεροι κάτοικοι  του κάστρου, είτε πέρασαν στη Γέφυρα, είτε κάτω από τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες, έφυγαν προς τα αστικά κέντρα, πωλώντας μάλιστα ορισμένοι τα περιουσιακά τους στοιχεία. Η Μονεμβασία είχε καταστεί οικονομικά μη βιώσιμη. Όχι όμως νεκρή πολιτεία. Οι λίγοι κάτοικοι που απέμειναν  στην καστροπολιτεία αρνήθηκαν για μια φορά ακόμα να εγκαταλείψουν τον τόπο τους. Παρέμειναν, με εγκαρτέρηση και αντοχή, οι σύγχρονοι φρουροί της. Από την άλλη πλευρά οι Μονεμβασίτες της Γέφυρας, λάτρεις επίσης των προγονικών εστιών τους, ασταμάτητα στήριξαν τον τόπο τους, ηθικά, κοινωνικά και οικονομικά. Όμως ακόμα και έτσι, η οικονομική βιωσιμότητα του Κάστρου και της Γέφυρας των 100 περίπου οικογενειών δεν μπορούσε να κρατηθεί, συνεχίστηκε η εγκατάλειψη, η ροή προς τα αστικά κέντρα αλλά και προς τη ξενιτιά. Η εικόνα άρχιζε να αλλάζει πριν 60 περίπου χρόνια, από το τέλος της δεκαετίας του ’50 όταν η Μονεμβασία άρχισε να ολοκληρώνεται όλο και περισσότερο με την φυσική της ενδοχώρα, τα χωριά που την περιβάλλουν με την συμμετοχή και εργατικότητα των κατοίκων τους και την καθημερινή συμβολή τους στην οικονομική και κοινωνική ζωή της Μονεμβασίας. Έχουμε πολλά παραδείγματα να αναφέρουμε. Η ολοκλήρωση αυτή ενισχύθηκε καθώς μετά τα μέσα της δεκαετίας του '60 η περιήγηση και ο τουρισμός άγγιξαν όπως ήταν φυσικό τη Μονεμβασία, ανέδειξαν την καστροπολιτεία και την περιοχή της, έφεραν και φέρνουν στο τόπο μας νέους κατοίκους και επιχειρήσεις, προσθέτοντας σε βιώσιμη ανάπτυξη, σε θετικότερες προσδοκίες. Μονεμβασία, πλέον, είναι όλος  αυτός ο συνολικός χώρος, στους κατοίκους της είμαστε ευγνώμονες γιατί όλοι μαζί κράτησαν και κρατούν αυτό που κληρονόμησαν, κάνουν καθημερινά πράξη αυτό που προσδοκούσαν οι πρόγονοί μας, μια πολιτεία  ελεύθερη και ζωντανή.  Αυτοί διαφυλάσσουν και διαχειρίζονται τον τόπο μας. Πολλά έγιναν και πολλά γίνονται στον τόπο μας, έργα προόδου εντός και εκτός του Κάστρου που θα του δώσουν περισσότερη ζωντάνια και ανάπτυξη.
            Ας τελειώσουμε με το πνεύμα της ελληνικής εξέγερσης του ’21 και της απελευθέρωσης της Μονεμβασίας. Απελευθέρωση και ανεξαρτησία, για να παραμένουμε Έλληνες, να διαφυλάσσουμε τα ιερά της φυλής μας, να πετύχουμε προκοπή, ευημερία και ισχυρή Ελλάδα. Ο απολογισμός είναι αναμφισβήτητα θετικός, χωρίς όμως να λείπουν και δύσκολα σημεία καμπής, Ένα τέτοιο είναι και η τρέχουσα δύσκολη περίοδος που διανύει η χώρα μας. Ποια πρέπει να είναι η απόκρισή μας; Όλοι μαζί να ανταπεξέλθουμε τις δυσκολίες, να διατηρούμε το φρόνημά μας, να παραμένουμε σύγχρονοι γενναίοι μαχητές, Αυτό ισχύει και για την ιδιαίτερη πατρίδα μας η οποία πριν από λίγες μέρες χτυπήθηκε από δύσκολες, τραγικές στιγμές. Η συστράτευση όλων μας πρέπει να είναι δεδομένη στην προσπάθεια ανοικοδόμησής της, τόσο με ιδιωτική πρωτοβουλία, όσο και με την στοίχιση στην προσπάθεια της Πολιτείας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπως και ένα πνεύμα αλληλεγγύης. Αυτό είναι και ένα διαχρονικό μήνυμα των προγόνων μας.
Σας ευχαριστώ,
Π. Αλεξάκης


Σάββατο, 25 Ιουλίου 2015

Υπογραφή σύμβασης με την Τράπεζα Πειραιώς για την πληρωμή λογαριασμών μέσω Τραπεζών ( σύστημα ΔΙΑΣ )

Υπογραφή σύμβασης με την Τράπεζα Πειραιώς  για την πληρωμή λογαριασμών μέσω Τραπεζών  ( σύστημα ΔΙΑΣ ) ,

( εισήγηση στο Δημοτικό Συμβούλιο)

Στα πλαίσια των προσπαθειών της Δημοτικής Αρχής  για την βελτίωση και τον εκσυγχρονισμό της υπηρεσίας εσόδων  και παράλληλα  την εξυπηρέτηση των δημοτών σε ότι αφορά τις οικονομικές συναλλαγές τους με τις υπηρεσίες του Δήμου Μονεμβασίας, προτείνουμε την σύναψη σύμβασης με την Τράπεζα Πειραιώς με στόχο οι πληρωμές των τελών ύδρευσης , άρδευσης , Ακαθαρίστων , παρεπιδημούντων , κοιμητηρίων και γενικά οι πάσης φύσεως εισπράξεις του Δήμου , να γίνονται και μέσω του τραπεζικού συστήματος , με όλες τις τράπεζες που μετέχουν στο σύστημα ΔΙΑΣ ( ΕΘΝΙΚΗ , ΠΕΙΡΑΙΩΣ , ALPHA κ.τ.λ. )  και με όλους τους τρόπους ( κατάθεση μετρητών στις τράπεζες , μέσω τραπεζικού λογαριασμού , μέσω e-banking , μέσω  κάρτας) .

   Η πρόταση προς το Δημοτικό συμβούλιο είναι να δεχτούμε την πρόταση τιμολόγησης της υπηρεσίας  συμφωνα με την  οποία για κάθε συναλλαγή θα  επιβαρύνει τον Δήμο με 0,12 €  .
  Με δεδομένο ότι κάθε χρόνο εκδίδονται περίπου από το Δήμο 32.000 λογαριασμοί ύδρευσης , αν υποτεθεί ότι όλες οι συναλλαγές θα γίνουν  ηλεκτρονικά , η επιβάρυνση του Δήμου θα είναι 3840 € + ΦΠΑ .

Όσον αφορά τις υπόλοιπες συναλλαγές που αφορούν τις υπόλοιπες πηγές εσόδων , με την παραδοχή ότι όλες θα γίνουν μέσω τραπέζης η αναμενόμενη  επιβάρυνση δεν θα ξεπεράσει τα 1.000 € .

Θα παρέχεται η δυνατότητα εξόφλησης οφειλών των δημοτών προς τον Δήμο που αφορούν είτε βεβαιωμένες οφειλές σε βεβαιωτικό κατάλογο είτε υπηρεσιακά σημειώματα ΟΙΚΟΘΕΝ που θα εκδίδονται από τις υπηρεσίες του Δήμου . 

 Η οικονομική συμμετοχή του Δήμου, δηλαδή η εξόφληση του ποσού 0,12 € ανά λογαριασμό  θα γίνεται μέσω μηνιαίου τιμολογίου λογιστικής τακτοποίησης που θα εκδίδεται από την Τράπεζα και θα εξοφλείται από το Δήμο .

Η επιβάρυνση αντίστοιχα κάθε δημότη θα είναι 0,80 € με χρέωση λογαριασμού καταστήματος , 1,50 € με μετρητά και 0,50 € μέσω e-banking  και  0,40 € με πάγια εντολή . 

Τα οφέλη από την χρήση της παραπάνω υπηρεσίας είναι προφανή , οι δημότες θα συναλλάσσονται με ταχύτητα , ασφάλεια με το Δήμο , με την επίσκεψη στις τράπεζες είτε μέσω καρτών και internet banking , όλο το 24 ωρο  και ταυτόχρονα θα μειωθεί ο όγκος εργασίας του προσωπικού του Δήμου που ασχολείται σήμερα με την είσπραξη και θα μπορεί να διατεθεί για τις υλοποίηση των πολλών εκκρεμοτήτων που υπάρχουν σήμερα στην οικονομική υπηρεσία . 
  Με την κυκλοφορία των λογαριασμών ύδρευσης  περιόδου κατανάλωσης Α εξαμήνου 2015 , θα ενημερωθούν οι δημότες για τον νέο τρόπο με τον οποίο μπορούν να εξοφλούν πάσης φύσεως λογαριασμούς . Παράλληλα θα κληθούν όσοι δημότες επιθυμούν να γίνεται η αποστολή των λογαριασμων ( ύδρευσης , άρδευσης , ακαθαρίστων κ.τ.λ ) ηλεκτρονικά ώστε  η διαδικασία να απλοποιηθεί περαιτέρω .

Χρόνος υλοποίησης είναι περίπου ένας ημερολογιακός μήνας από την υπογραφή της σύμβασης και την συνεννόηση των προγραμματιστών του Δήμου με τους αντίστοιχους της τράπεζας .

                 

                                Σταύρος Χριστάκος
          Εντεταλμένος   Δημοτικός Σύμβουλος Οικονομικών Υπηρεσιών                       
Πέμπτη, 23 Ιουλίου 2015

Θέματα Δημοτικού Συμβουλίου , Τετάρτη 29 Ιουλίου 2015

ΔΗΜΟΣ ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑΣ                                               
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜ. ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ               
ΑΡΙΘ. ΠΡΟΣΚΛΗΣΕΩΣ:   11/2015                                Μολάοι  23  Ιουλίου  2015

 

    

Π Ρ Ο Σ Κ Λ Η Σ Η


                                     ΠΡΟΣ:                                 
1.
2.
1.
2.
3.

4.
5.
6.

Κύριο Δήμαρχο
Κυρίες & Κυρίους Δημοτικούς Συμβούλους
κ.κ. Προέδρους Δ. & Τ. Κ. : Μονεμβασίας, Παντάνασσας,


ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ – ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
Προέδρους & Εκπροσώπους λοιπών Τοπικών Κοινοτήτων
Προέδρους Νομικών Προσώπων του Δήμου.
Εμπορικούς Συλλόγους & Λοιπούς Τοπικούς Φορείς (Μέσω των Δημοτικών Ενοτήτων).
Τοπικές Εφημερίδες & Τοπικούς Ρ/Σ & Τ/V.
Ενδιαφερομένους.
Εσωτερική Διανομή.
          
Καλείσθε σε τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου,  που θα γίνει στο Δημοτικό Κατάστημα στους Μολάους (αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου) την 29η  Ιουλίου    τ.ε.    ημέρα Τετάρτη  και ώρα   18.00    για συζήτηση και λήψη απόφασης  για τα πιο κάτω  θέματα  της ημερήσιας διάταξης.


1. «Ενημέρωση – Συζήτηση επί θεμάτων που προέκυψαν από την πρόσφατη πυρκαγιά στην περιοχή Δ.Ε. Βοιών»
Εισηγητές: κ.κ. Δήμαρχος, Αντιδήμαρχοι, Πρόεδροι Δ. & Τ. Κ.

2. «Περί διορθώσεως των ορίων του οικισμού «Πλατανιάς» Τ.Κ. Παντάνασσας, Δ.Ε. Βοιών Δήμου Μονεμβασίας».
Εισηγητές: Αντιδήμαρχος κ. Κουτσονικολής Χαρ.  & κ. Βουνελάκης Γεώργιος, εντ/νος Δ.Σ.

3. «Περί υπογραφής σύμβασης με την Τράπεζα Πειραιώς για την πληρωμή λογαριασμών μέσω τραπεζών (Σύστημα ΔΙΑΣ)».
Εισηγητής: κ. Χριστάκος Σταύρος Εντεταλμένος Δ.Σ.

4. «Περί εγκρίσεως του 1ου Ανακεφαλαιωτικού Πίνακα Εργασιών (Α.Π.Ε.), του έργου «Τσιμεντοστρώσεις Δ.Ε. Ασωπού»
Εισηγητής: Αντιδήμαρχος κ. Σουρλάς Ιωάννης.

5. «Περί εγκρίσεως του 1ου Ανακεφαλαιωτικού Πίνακα Εργασιών (Α.Π.Ε.), του έργου «Διάνοιξη δρόμου και κατασκευή γεφυριού στην Τ.Κ. Καστανέας Δ.Ε. Βοιών».
Εισηγητής: Αντιδήμαρχος κ. Κουτσονικολής Χαράλαμος.

6. «Περί εγκρίσεως του πρωτοκόλλου προσωρινής και οριστικής παραλαβής του έργου «Τσιμεντοστρώσεις – Ασφαλτοστρώσεις Δ.Ε. Βοιών».
Εισηγητής: Αντιδήμαρχος κ. Κουτσονικολής Χαράλαμος.

7. «Περί εγκρίσεως του πρωτοκόλλου προσωρινής και οριστικής παραλαβής του έργου «Διαμόρφωση χώρου Τ.Κ. Μονεμβασίας».
Εισηγήτρια: Αντιδήμαρχος κ. Τσαφατίνου Κατερίνα.

8. «Περί αποδοχής χρηματοδοτήσεων από το Τοπικό Πρόγραμμα LEADER Άξονας 4 του ΠΑΑ 2007-2013 της Ο.Τ.Δ. Πάρνωνα».
Εισηγητής: Αντιδήμαρχος κ. Μαυρομιχάλης Κων/νος.

9. «Περί αναμορφώσεως του προϋπολογισμού & Τεχ. Πρ/τος του Δήμου οικ. έτους 2015».
Εισηγητής: Αντιδήμαρχος κ. Μαυρομιχάλης Κων/νος.

10. «Περί εγκρίσεως της αριθ.  52/2015 Απόφασης του Δ.Σ. του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου του Δήμου Μονεμβασίας», η οποία αφορά  την αναμόρφωση του προϋπολογισμού οικ. έτους 2015».
Εισηγητής: Ο Πρόεδρος του Δ.Λ.Τ. κ. Κουτσονικολής Χαράλαμος.

11. «Περί αντικαταστάσεως Μελών Δ.Σ. Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Μονεμβασίας».
Εισηγητής: κ. Κολλιάκος Ιωάννης πρόεδρος Σ.Ε. Β/μιας Εκπαίδευσης.

12. «Περί αντικαταστάσεως Μελών Δ.Σ. Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Μονεμβασίας».
Εισηγητής: κ. Χριστάκος Σταύρος πρόεδρος Σ.Ε. Α/μιας Εκπαίδευσης.

13. «Περί χορηγήσεως της προβλεπόμενης αδείας του άρθ. 68 Ν.3852/2010 στην Δημ. Σύμβουλο κ. Χαραμή – Νατιώτη Αλεξάνδρα για λόγους υγείας».
Εισηγητής: Αντιδήμαρχος κ. Μαυρομιχάλης Κων/νος.

14. «Περί εξουσιοδοτήσεως του κ. Δημάρχου ή Αντιδημάρχου για την υπογραφή Συμβολαίου αποδοχής δωρεάς ακινήτου στον Οικισμό Πλύτρα Τ.Κ. Παπαδιανίκων».
Εισηγητής: κ. Δήμαρχος. Στη συνεδρίαση καλούνται να παρευρίσκονται  οι κ.κ.  Προϊστάμενοι  των Υπηρεσιών του Δήμου.


                                                                                       Ο Πρόεδρος του Δ.Σ.
                                                                                    ΠΡΟΕΔΡΟΣ υπογραφή

                                                                                         Σπύρος Γ. Αβδούλος      
Παρασκευή, 10 Ιουλίου 2015

Θέματα οικονομικής Επιτροπής ( Τρίτη 14 Ιουλίου 2015)

            
                                              
                                               

ΕΛΛΗΝΙΚΗ  ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                                    Μολάοι 10-07-2015

ΝΟΜΟΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ                                                    Αριθ. Πρωτ.: -11964-

ΔΗΜΟΣ   ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑΣ     
Πληρ. :Δελήγιαννης Νικόλαος

Τηλ: 2732360571

Fax: 2732360555                          Κ.κ.        1) Δουμάνη Σοφία    

                                                                         2) Μαρούση Χαράλαμπο
                                                        Προς:       3) Καλογερίνη Ηλία
                                                                          4) Σουρλά Ιωάννη
                                                                          5) Χριστάκο ταύρο                                                                        
                                                                          6) Αναγνωστοπούλου Ελένη
                                                                              Τακτικά Μέλη
                                                                    Οικονομικής Επιτροπής
                                                            (Παρακαλείσθε σε περίπτωση απουσίας σας
  να ενημερώσετε τα αναπληρωματικά  μέλη                                                                     της κατηγορίας σας με την σειρά εκλογή τους      
                                                            για την νόμιμη αναπλήρωση σας)
Θέμα: Πρόσκληση για τακτική συνεδρίαση Οικονομικής Επιτροπής.
      Παρακαλούμε να προσέλθετε  στο Δημαρχείο την 14η  Ιουλίου 2015, ημέρα Τρίτη   και ώρα 10:00 π.μ. για τακτική συνεδρίαση και λήψη απόφασης  επί των   παρακάτω  θεμάτων:
  1. Περί διάθεσης πιστώσεων προϋπολογισμού οικ. έτους 2015.
  2. Περί διάθεσης πιστώσεων – έγκριση τεχνικών προδιαγραφών διαφόρων προμηθειών του Δήμου οικ. έτους 2015.
  3. Απευθείας ανάθεση του έργου με τίτλο  {Ανάπλαση τμήματος δημοτικού δρόμου οικισμού Πλύτρας ΤΚ Παπαδιανίκων } προϋπολογισμού 12.000 ,00€ .
  4. Εισήγηση προς το ΔΣ περί αναμόρφωσης προϋπολογισμού οικ. έτους 2015.
  5. Έκτακτη ανάθεση προμήθειας υλικών και εργασιών αποκατάστασης έκτακτης βλάβης στο κύριο αντλιοστάσιο της ΤΚ Ελίκας( Οικισμός Αγίου Μάμμα} της ΔΕ Βοιών, του Δήμου Μονεμβασίας.
  6. Έκτακτη ανάθεση εργασιών μετά των απαραίτητων υλικών αποκατάστασης έκτακτης βλάβης μηχανημάτων πιεστικού συγκροτήματος ΤΚ Κουπιών, του Δήμου Μονεμβασίας.
  7. Έκτακτη ανάθεση εργασιών αποκατάστασης έκτακτης βλάβης μηχανημάτων ενδιάμεσου αντλιοστασίου στο χώρου του δημοτικού σταδίου της ΔΚ Μολάων, του Δήμου Μονεμβασίας.
  8. Έκτακτη ανάθεση εκσκαφών και χωματουργικών εργασιών για την αποκατάσταση έκτακτων βλαβών δικτύων ύδρευσης της ΔΕ Μολάων, του Δήμου Μονεμβασίας.
  9. Περί αποδοχής η μη δωρεάς ακινήτου στον οικισμό Πλύτρα της ΤΚ Παπαδιανίκων της ΔΕ Ασωπού του Δήμου Μονεμβασίας , ιδιοκτησίας του κ. Παρασκευά Κοκκινάκου.


                                   Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

                       ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΑΥΡΟΜΙΧΑΛΗΣΑναμόρφωση προυπολογισμού ( θέμα οικονομικής επιτροπής Τρίτη 14 Ιουλίου )

Περιγραφή: Εθνόσημο
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΝΟΜΟΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ                                                                                                          ΔΗΜΟΣ ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑΣ
Δ/ΝΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ
ΤΜΗΜΑ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ & ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟΥ                                 
Ταχ.Δ/νση: Μολάοι – 230 52                                                         
Πληροφορίες:                                                     
Τηλ: 2732 360 523                                                                                
Fax: 2732 360 556
e-mail:            

Μολάοι: 09 Ιουλίου 2015


                                                           Προς Την Οικονομική Επιτροπή
                                                                    Του Δήμου Μονεμβασίας

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΠΕΡΙ ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗΣ

Με το άρθρο 8 του Β.Δ. 17-5/15-6-59 (ΦΕΚ 114/59 τεύχος Α') ορίζονται τα εξής:
«1. Διαρκούντος του οικονομικού έτους απαγορεύεται μεταφορά πιστώσεως από κεφαλαίου εις κεφάλαιον και από άρθρου εις άρθρον.
2. Εξαιρετικώς πλην των εν τω προϋπολογισμώ εγγεγραμμένων πιστώσεων δι' εκτέλεσιν έργων, περί ών το άρθρον 161 του δημοτικού και κοινοτικού κώδικος, επιτρέπεται η μεταφορά πιστώσεως ως εκπληρωθέντος του σκοπού ή καταστάντος ανεφίκτου προς επαύξησιν άλλης πιστώσεως αναγεγραμμένης εν τω προϋπολογισμό του αυτού ή άλλου κεφαλαίου ή προς δημιουργία πιστώσεων δι' εκτάκτους και επειγούσας ανάγκας μη προβλεπομένας εν τω προϋπολογισμώ.
3. Η κατά μεταφοράν διάθεσις των κατά την προηγουμένην παράγραφον πιστώσεων πραγματοποιείται δι' ειδικών αποφάσεων του δημοτικού συμβουλίου εγκρινομένων κατά τας διατάξεις του άρθρου 1 του Ν.Δ. 3777/1957. Αι αποφάσεις δέον να κατονομάζουν τα κεφάλαια και άρθρα, προς αύξησιν των πιστώσεων των οποίων μεταφέρονται τα αναλαμβανόμενα ποσά ή να καθορίζουν τα νέα κεφάλαια και άρθρα, άτινα δέον να δημιουργηθούν οσάκις πρόκειται περί απροόπτου δαπάνης.
4. Προς πρόληψιν ενδεχομένης ανεπαρκείας των πιστώσεων δι' απροόπτους δαπάνας, αναγράφεται εν τω προϋπολογισμώ του δήμου πίστωσις υπό ίδιον κεφάλαιον υπό τίτλον «Αποθεματικόν» και άρθρον υπό τον τίτλον «Ποσόν διαθέσιμον προς αναπλήρωσιν των πιστώσεων, αίτινες ήθελον ευρεθή εν ανεπαρκεία, ως και δι' εκτάκτους και επειγούσας ανάγκας μη προβλεπομένας εν τω προϋπολογισμώ».
5. Δια την πληρεστέραν από πλευράς λογιστικής τάξεως παρακολούθησιν και εμφάνισιν της κινήσεως των δια μεταφοράς πραγματοποιουμένων κατά την παράγραφο 2 του παρόντος άρθρου αυξομειώσεων των πιστώσεων, η μεταφορά τούτων ενεργείται μέσω του εν τη παραγράφω 4 του παρόντος προβλεπομένου Κεφαλαίου του προϋπολογισμού».
6.Την 28376 /18-7-2012 Υπουργείου Εσωτερικών
Σύμφωνα με την παρ 5 του άρθρου 23 του Ν. 3536/07, στον Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας υποβάλλονται για έλεγχο νομιμότητας οι αποφάσεις των δημοτικών ή κοινοτικών συμβουλίων που αφορούν αναμορφώσεις των προϋπολογισμών των Ο.Τ.Α., συνοδευόμενες από τις εισηγήσεις των αρμόδιων υπηρεσιών. Η προθεσμία του δεύτερου εδαφίου της παρ. 1 του άρθρου 149 του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων που κυρώθηκε με το άρθρο πρώτο του ν. 3463/2006, στην περίπτωση αυτή, ορίζεται σε δέκα ημέρες. Τα αρμόδια όργανα που ενεργούν κατά παράβαση των διατάξεων του πρώτου εδαφίου της παρούσας παραγράφου υπέχουν, ανεξάρτητα από τυχόν ποινική ευθύνη, πειθαρχική και αστική ευθύνη κατά τις διατάξεις των άρθρων 141, 142 και 143 του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων που κυρώθηκε με το άρθρο πρώτο του ν. 3463/2006.

Με βάση τα παραπάνω η οικονομική υπηρεσία του Δήμου αφού έλαβε υπόψη της
•   την παρ 5 άρθρο 23 Ν. 3536/07
•   το άρθρο 8 του Β.Δ. 17-5/15-6-59 (ΦΕΚ 114/59 τεύχος Α')
•    τον προϋπολογισμό του Δήμου Μονεμβασίας έτους 2015  ο οποίος ψηφίστηκε με τις  αριθ. 329/2014 Απόφαση  του Δημοτικού Συμβουλίου  και εγκρίθηκε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση  με την αριθ 2426/95/21.01.15 (ΑΔΑ: 6ΚΑ3ΟΡ1Φ-Ρ0Υ) Απόφαση του Γενικού Γραμματέα.

Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΙΣΗΓΕΙΤΑΙ

Τη δημιουργία των κατωτέρων νέων  ή ενίσχυση υπαρχόντων πιστώσεων :

Κωδικός Αριθμός
Περιγραφή
Ποσό
30-7326.017
Δημιουργία νέου
Βελτίωση κοινοχρήστου χώρου έξωθεν νέου νηπιαγωγείου Νεάπολης.

Εγγράφεται το ποσό των 35.458,28€ σαν έσοδο, (ύστερα από την 12228/29.06.15 Απόφαση ένταξης του Γενικού Γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων- ΑΔΑ 7ΖΞΟ465ΦΘΗ-Δ9Θ), στον Κ.Α. 1322.007 με τίτλο: «Επιχορήγηση από το πρόγραμμα Αγροτική Ανάπτυξη της Ελλάδας 2014-2020 - Βελτίωση κοινοχρήστου χώρου έξωθεν νέου Νηπιαγωγείου Νεάπολης» και μέσω αποθεματικού μεταφέρεται στον Κ.Α. Εξόδων 30-7326.017   
35.458,28
30-7331.023
Δημιουργία νέου
Επισκευή - συντήρηση του Τοπικού Καταστήματος Αγίου Νικολάου ΔΕ Βοιών.

Εγγράφεται το ποσό των 80.000,00€ σαν έσοδο, (ύστερα από την 12228/29.06.15 Απόφαση ένταξης του Γενικού Γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων- ΑΔΑ 7ΖΞΟ465ΦΘΗ-Δ9Θ), στον Κ.Α. 1322.008με τίτλο: «Επιχορήγηση από το πρόγραμμα Αγροτική Ανάπτυξη της Ελλάδας 2014-2020 – Επισκευή – συντήρηση του Τοπικού Καταστήματος Αγίου Νικολάου Δ.Ε. Βοιών» και μέσω αποθεματικού μεταφέρεται στον Κ.Α. Εξόδων 30-7331.023   
80.000,00
30-7311.010
Δημιουργία νέου
Δημιουργία συστήματος ερμηνείας περιβάλλοντος του αίθριου και της αίθουσας υποδοχής του Μουσείου Ναυτικής Παράδοσης Νεάπολης καθώς και διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου αυτού. (Διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου του Μουσείου Ναυτικής παράδοσης Νεάπολης)

Εγγράφεται το ποσό των 143.910,00€ σαν έσοδο, (ύστερα από την 12228/29.06.15 Απόφαση ένταξης του Γενικού Γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων- ΑΔΑ 7ΖΞΟ465ΦΘΗ-Δ9Θ), στον Κ.Α. 1322.009 με τίτλο: «Επιχορήγηση από το πρόγραμμα Αγροτική Ανάπτυξη της Ελλάδας 2014-2020 – Δημιουργία συστήματος ερμηνείας περιβάλλοντος του αίθριου και της αίθουσας υποδοχής του Μουσείου Ναυτικής Παράδοσης Νεάπολης καθώς και διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου αυτού» και μέσω αποθεματικού μεταφέρεται ποσό 70.110,00€ στον Κ.Α. Εξόδων 30-7311.010   
70.110,00
30-6261.008
Δημιουργία συστήματος ερμηνείας περιβάλλοντος του αίθριου και της αίθουσας υποδοχής του Μουσείου Ναυτικής Παράδοσης Νεάπολης καθώς και διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου αυτού. (Δημιουργία συστήματος ερμηνείας περιβάλλοντος του αίθριου και της αίθουσας υποδοχής του Μουσείου Ναυτικής Παράδοσης Νεάπολης)

Από το ποσό των 143.910,00€ που έχει εγγραφεί σαν έσοδο, στον Κ.Α. 1322.009 με τίτλο: «Επιχορήγηση από το πρόγραμμα Αγροτική Ανάπτυξη της Ελλάδας 2014-2020 – Δημιουργία συστήματος ερμηνείας περιβάλλοντος του αίθριου και της αίθουσας υποδοχής του Μουσείου Ναυτικής Παράδοσης Νεάπολης καθώς και διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου αυτού»  το ποσό των 70.110,00€ μεταφέρθηκε στον Κ.Α. Εξόδου 30-7311.010 και το υπόλοιπο ποσό των 73.800,00€ μέσω αποθεματικού μεταφέρεται στον Κ.Α. Εξόδων 30-6261.008
    
73.800,00
10-6661.003
Δημιουργία νέου
Προμήθεια και τοποθέτηση υλικών για την διαμόρφωση δημοτικής αποθήκης

Το ποσόν θα μεταφερθεί δια μέσου αποθεματικού από τον ΚΑ 10-7133.005 με τίτλο ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΜΕΤΑΛΛΙΚΩΝ ΡΑΦΙΩΝ εγγεγραμμένης πίστωσης 5.000,00€
2.500,00€
15-6262.003
Δημιουργία νέου
Συντήρηση αγωνιστικών χώρων γηπέδων ποδοσφαίρου της Δ.Ε. Μολάων

Το ποσόν θα μεταφερθεί δια μέσου αποθεματικού από τον ΚΑ 80-8117.001 με τίτλο ΟΦΕΙΛΕΣ ΓΙΑ ΛΟΙΠΑ ΕΞΟΔΑ  πίστωσης 58.112,02€  
10.000,00
15-6262.004
Δημιουργία νέου
Συντήρηση αγωνιστικών χώρων γηπέδων ποδοσφαίρου της Δ.Ε. Βοιών

Το ποσόν θα μεταφερθεί δια μέσου αποθεματικού από τον ΚΑ 80-8117.001 με τίτλο ΟΦΕΙΛΕΣ ΓΙΑ ΛΟΙΠΑ ΕΞΟΔΑ  πίστωσης 58.112,02€  
12.500,00
15-6262.005
Δημιουργία νέου
Συντήρηση αγωνιστικών χώρων γηπέδων ποδοσφαίρου της Δ.Ε. Μονεμβάσιας

Το ποσόν θα μεταφερθεί δια μέσου αποθεματικού από τον ΚΑ 80-8117.001 με τίτλο ΟΦΕΙΛΕΣ ΓΙΑ ΛΟΙΠΑ ΕΞΟΔΑ  πίστωσης 58.112,02€  
15.000,00
Τα νέα έργα που θα εγγραφθούν στον προϋπολογισμό έτους 2015 με την παρούσα αναμόρφωση απαιτείται με απόφαση του Δ.Σ. να ενταχθούν και στο τεχνικό πρόγραμμα έτους 2015.                                                 

Μετά τις ανωτέρω τροποποιήσεις ο προϋπολογισμός διαμορφώνεται ως εξής:
                                              

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ
ΔΙΑΜΟΡΦΩΘΕΙΣΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ
ΣΚΕΛΟΣ ΕΣΟΔΩΝ
44.223.919,03€
44.483.287,31€
ΣΚΕΛΟΣ ΕΞΟΔΩΝ
43.926.141,59€                                   
44.185.509,87€                                   
ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΟ
297.777,44
297.777,44

                                              Ο ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ
                                   Δ/ΝΣΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ                                 ΜΙΧΑΗΛ Π. ΛΙΒΑΝΟΣ