Ειδήσεις , Νεα απο το Δήμο Μονεμβασίας , εικόνες της Μονεμβασιάς , παλιές εικόνες της Μονεμβασιάς , Διαύγεια Δήμων , περιφέρειας , ιστοσελίδες ΜΜΕ Λακωνίας και περιφέρειας

Παρασκευή, 30 Νοεμβρίου 2012

Ενημέρωση από το σύλλογο Γονέων του Γυμνασίου Μονεμβασίας


Σύλλογος Γονέων Δημοτικού Σχολείου                        Μονεμβάσια 30 Νοεμβρίου  2012
  Έτος Ιδρύσεως   1985   

                                 Αγαπητοί Γονείς
Φτάσαμε ήδη στο τέλος της σχολικής χρονιάς και ήδη συμπληρώνονται  18 μήνες περίπου από τη θητεία του Συμβουλίου του Συλλόγου Γονέων του Γυμνασίου Μονεμβασίας  με το ενημερωτικό δελτίο που σας στέλνουμε θέλουμε να σας ενημερώσουμε για την δραστηριότητα του Συλλόγου και γενικά για τα θέματα που απασχολούν την σχολική κοινότητα .
                                  Δράσεις του Συλλόγου
Κατάργηση των δημοτικών σχολείων Αγίου Ιωάννη , Αγγελωνας , Βελλιων
 Στην αρχή της σχολικής χρονιάς το Γυμνάσιο Μονεμβασίας αντιμετώπισε ένα σοβαρό κίνδυνο για την ύπαρξη του στα επόμενα χρόνια . Με απόφαση της περιφερειακής εκπαίδευσης η οποία έγινε πρόταση του Υπουργείου Παιδείας το δημοτικό σχολείο Βελλιων και Αγγελωνας συγχωνεύονταν με τα σχολεία Συκιάς και Μεταμόρφωσης με έδρα την Συκιά . Κάτι τέτοιο θα σήμαινε αυτόματα ότι οι μαθητές των περιοχών αυτών έχοντας αναπτύξει σχολικούς δεσμούς με τα παιδιά της Συκιάς και Μεταμόρφωσης όδευαν για το Γυμνάσιο Μολάων στα γυμνασιακά τους χρόνια και το Γυμνάσιο της Μονεμβασίας αντιμετώπιζε σοβαρό κίνδυνο κλεισίματος τα επόμενα χρόνια αφού θα ξαναγυρίζαμε στην περίοδο του 1998  που είχε φτάσει το Γυμνάσιο να έχει 48 μαθητές , πριν έρθουν τα παιδιά από την Αγελλώνα , τις Βελλιές και τα υπόλοιπα χωριά .
 Ο σύλλογος κινήθηκε άμεσα σε συνεργασία με το Σύλλογο Γονέων του Δημοτικού Σχολείου Μονεμβασίας και τους αντίστοιχους συλλόγους Αγγελώνας και Βελλιων  και με συνεχείς  επισκέψεις στα γραφεία πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Μολάων και Σπάρτης , ενημέρωσε τον περιφερειακό διευθυντή εκπαίδευσης Κο Μισθό  , τον πρόεδρο του ΚΤΕΛ για την μεταφορά των παιδιών , τον Αντιδήμαρχο Μολάων Κο Κολιάκο και τελικά κατάφερε να αλλάξει η χωροθέτηση για τις Βελλιές ενώ για την Αγγελώνα έγινε δυνατή η μεταφορά των παιδιών στα σχολεία της Μονεμβασίας παρότι το σχολείο μεταφέρθηκε κατά τόπον στη Συκιά αλλά η συντριπτική πλειοψηφία των μαθητών 14 μαθητές από τους 17 ήρθαν στη Μονεμβασιά .οπότε εξασφαλίστηκε η απρόσκοπτη συνέχεια της λειτουργίας του Γυμνασίου Μονεμβασίας .
- χοροεσπερίδα  στο πολυχώρο  « Πέτρα »
Ο Σύλλογος διοργάνωσε τις απόκριες του 2011 χοροεσπερίδα για τους μαθητές  και τους γονείς του Γυμνασίου αλλά και για να εξοικονομηθούν χρήματα για τους σκοπούς του Συλλόγου Συγκεντρώθηκαν δρα προσφορά των επαγγελματιών της Μονεμβασίας και έγινε η σχετική λαχειοφόρος . Δυστυχώς η γιορτή δεν είχε την αναμενόμενη συμμετοχή από παιδιά και γονείς και έγινε φανερό ότι τέτοιου είδους εκδηλώσεις δεν έχουν επιτυχία σε μαθητές γυμνασίου σε αντίθεση με χοροεσπερίδες που είχαν οργανώσει με μεγάλη επιτυχία  για μαθητές Δημοτικού . Εν τέλει συγκεντρώθηκαν καθαρό κέρδος περίπου 1100  €   .
Εκδήλωση με τη λήξη του σχολικού έτους Ιούνιος 2012
Στη  περίοδο των εξετάσεων ο σύλλογος  πρότεινε  στο Νομικό πρόσωπο Πολιτισμού και Αθλητισμού του Δήμου Μονεμβασιάς με επιστολή αλλά και παραστάσεις μελών του Δ.Σ στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Νομικού Προσώπου παράλληλα με την διοργάνωση της εκδήλωσης για τα δικά μας παιδιά που θα γίνει στις 20 Ιουνίου  ημέρα που έγραψαν  το τελευταίο διαγώνισμα και την διοργάνωση εκδήλωσης την επόμενη ημέρα 21 Ιουνίου  με Αθλητικές εκδηλώσεις beach volley  στην περιοχή του Κάκκαβου στις  οποίες  συμμετείχαν  ομάδες από όλα τα Γυμνάσια του Δήμου , Μολάων , Ασωπού , Νεάπολης και το δικό μας φυσικά και στο τέλος των εκδηλώσεων beatc party  στην παραλία με μουσική συναυλία από συγκροτήματα της Λακωνίας  . Το κόστος των μουσικών σχημάτων  ανέλαβε  το Νομικό Πρόσωπο του Δήμου Μονεμβασιάς  , ενώ ο Σύλλογος ανέλαβε  την προετοιμασία και γενικά την φροντίδα της εκδήλωσης και το κόστος για τις υπόλοιπες δραστηριότητες . Πρέπει να ευχαριστήσουμε την Πρόεδρο του Νομικού Προσώπου Κα Αλειφερη , το μέλος του διοικητικού Συμβουλίου Γιώργο Παπαδάκη για την χρηματοδότηση με 1000 € περίπου των μουσικών σχημάτων  αλλά και τον Αντιδήμαρχο Γιώργο Βουνελακη για την κατασκευή  του γηπέδου  beach volley  .  Στην εκδήλωση παρευρέθηκε ο Δήμαρχος Μονεμβασίας Ηρακλής Τριχειλης .
 Στόχος είναι η εκδήλωση αυτή να καθιερωθεί κάθε χρόνο την τελευταία ημέρα των εξετάσεων για όλα τα σχολεία του Δήμου ώστε αφενός να γίνεται μια εκδήλωση μόνο για παιδιά αλλά και για να δοθεί ο τόνος του μεγάλου Δήμου και να καλλιεργηθούν ψυχικοί δεσμοί ιδιαίτερα μεταξύ των νέων ανθρώπων οι οποίοι πρέπει να νοιώσουν το μεγάλο δήμο σαν το κοινό τους σπίτι .
Οικονομική Εξόρμηση στους επαγγελματίες
Με πρωτοβουλία των μελών του διοικητικού συμβουλίου  έγινε οικονομική εξόρμηση για την ενίσχυση του Συλλόγου σε επαγγελματίες και κατοίκους της περιοχής Μονεμβασίας η οποία απέδωσε εξαιρετικά αποτελέσματα και συγκεντρώθηκαν 2.600 €  για τους σκοπούς του Συλλόγου
- εκδήλωση στην λήξη του σχολικού έτους Ιούνιος 2011
Για πρώτη φορά διοργανώθηκαν το 2011 εκδηλώσεις την τελευταία μέρα των διαγωνισμών των παιδιών στην παραλία Κακκαβος στα οποία έγινε η απονομή στα παιδιά αναμνηστικών φωτογραφιών και αναμνηστικά  μπλουζάκια με το σήμα του σχολείου . Έγιναν αθλητικοί αγώνες beatc volley  και προσφέρθηκαν αναμνηστικά στους μαθητές .
- Ταινία στο κινηματογράφο των πολιτιστικών διαδρομών
Μετά από συνεργασία με τους καθηγητές του Σχολείου και τον Σύλλογο Πολιτιστικές Διαδρομές  για την υλοποίηση του στόχου της επιμόρφωσης των μαθητών κυρίως με δραστηριότητες που υπάρχουν στα αστικά κέντρα αλλά όχι εύκολα στην επαρχία  επιλεχθηκε μια ταινία από το κατάλογο των προτεινόμενων ταινιών του Υπουργείου Παιδείας και ρυθμίστηκε να γίνει η προβολή το πρωί που το σχολείο είναι ανοικτό ώστε να δοθεί η δυνατότητα να παρακολουθήσουν την ταινία όλοι οι μαθητές χωρίς εισιτήριο . Ο Σύλλογος κάλυψε τα έξοδα μετακίνησης με λεωφορείο και ενοικίασης της Ταινίας .
Παρτυ στο σχολείο
Ο σύλλογος βοήθησε τα παιδιά και ανέλαβε την διοργάνωση  παρτυ για τα παιδιά στο χώρο του σχολείου , στην αίθουσα τελετών του Γυμνασίου , αναλαμβάνοντας τα έξοδα αλλά και την υποστήριξη στην υποδομή που χρειάστηκε με αποτέλεσμα να οργανωθεί μια πετυχημένη γιορτή στην οποία συμμετείχαν όλα τα παιδιά του Γυμνασίου , στο χώρο του σχολείου με πλήρη ασφάλεια
Ζωγραφική στο προαύλιο
Η Τζένη Νιτζχαι Γραμματέας του Συλλόγου  με εθελοντική εργασία δημιούργησε στους τοίχους του προαυλίου ζωγραφικούς πίνακες αλλάζοντας την εικόνα του σχολείου και δίνοντας ένα ανθρώπινο χρώμα στο χώρο που καθημερινά περνούν  αρκετό χρόνο τα παιδιά μας
-πετρέλαιο στο σχολείο
Ο σύλλογος καλύπτοντας την οικονομική στενότητα στα οικονομικά του Γυμνασίου αγόρασε πετρέλαιο 700 €  και κάλυψε τις ανάγκες θέρμανσης των μαθητών την χρονική περίοδο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου  2011  καλύπτοντας την έλλειψη ρευστότητας του Σχολείου
Φωτοτυπίες για τα βιβλία των μαθητών
Στην αρχή της σχολικής χρονιάς όταν δημιουργήθηκε το γνωστό πρόβλημα με τα βιβλία που δεν είχαν έρθει στα σχολεία μέλη του διοικητικού συμβουλίου του συλλόγου ανέλαβαν να βγάλουν φωτοτυπίες  στα φωτοτυπικά του Δήμου τα πρώτα κεφάλαια των σχολικών βιβλίων  σε όλα τα μαθήματα ώστε όλοι οι μαθητές να μπορούν να ξεκινήσουν κανονικά τα μαθήματα τους
                 
                                   Θέματα του σχολείου  

Περίφραξη Προαυλίου χώρου
Ο Σύλλογος με επανειλημμένες επιστολές αλλά και προσωπικές παραστάσεις στους αρμοδίους , Κο  Γιώργο Βουνελάκη , Αντιδήμαρχο Δημοτικής Ενότητας Μονεμβασιάς και Γιάννη Κολιάκο Αντιδήμαρχο Μολάων , υπεύθυνο για θέματα παιδείας ζήτησε την χρηματοδότηση του Σχολείου ή την κατασκευή από το Δήμο για την ολοκλήρωση της περίφραξης στο ανατολικό και νότιο τμήμα του σχολείου , κόστος περίπου 3.000 €  . Το θέμα έχει αντιμετωπιστεί μια πρόχειρη κατασκευή  από την πλευρά του Δήμου και τελικά μετά από επανειλημμένες επισκέψεις στην δημοτική αρχή ο Δήμαρχος Μονεμβασίας Ηρακλής Τριχειλης μετά από απόφαση του δημοτικού συμβουλίου διέθεσε το χρηματικό ποσό των 3.000 €   για την περίφραξη της βόρειας και ανατολικής πλευράς του σχολείο με κιγκλιδώματα . Έχει ήδη ανατεθεί στο σιδερά Χρηστό Κρητικό από τα Τάλαντα η κατασκευή  το επόμενο  χρονικό διάστημα θα υλοποιηθεί .

Αγορά Υπολογιστών
Ο Σύλλογος σε συνεργασία με τον σύλλογο του Λυκείου έθεσε στο δημοτικό συμβούλιο και στον Δήμαρχο Μονεμβασίας την διάθεση πίστωσης για την αγορά υπολογιστών στα εργαστήρια πληροφορικής του Γυμνασίου και του Λυκείου Μονεμβασίας . Ήδη η Σχολική Επιτροπή Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και ο πρόεδρος της Νεκτάριος Μαστορόπουλο , Δημοτικός Σύμβουλος , πρόεδρος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης του Δήμου Μονεμβασιάς , με απόφαση του συμβουλίου του ζήτησε από το δημοτικό συμβούλιο , την διάθεση πίστωσης 4.000 € για την αγορά υπολογιστών και με την διαβεβαίωση του Δημάρχου θα διατεθούν στο επόμενο χρονικό διάστημα . Στην αγορά υπολογιστών θα διαθέσει και ο σύλλογος μας 1.000 €  .

Προτάσεις σε μαθητές
Σε συνάντηση με το σύλλογο καθηγητών του σχολείου αι των μαθητών που μετέχουν στο δεκαπενταμελές προτάθηκαν διάφορες δράσεις στα παιδιά με την συμπαράσταση του συλλόγου όπως αδελφοποίηση με σχολεία ακριτικών περιοχών της Ελλάδας ( Καστελόριζο ) , έκδοση σχολικής εφημερίδας , δημιουργία site της σχολικής κοινότητας , δημιουργία ομάδας θεάτρου , δενδροφυτεύσεις  κ.τ.λ. τα οποία αντιμετωπίστηκαν θετικά από τους καθηγητές και μαθητές και με την έναρξη του νέου σχολικού έτους θα γίνει προσπάθεια να υλοποιηθούν αφού πρώτα ο σύλλογος ερευνήσει το θεσμικό πλαίσιο ( για τις αδελφοποιήσεις )

Ευχαριστούμε κατ αρχήν το Νίκο Βλάχο, Διευθυντή του σχολείου Μονεμβασίας για την συνεργασία , την βοήθεια του και τη συμπαράσταση σε όλα τις δραστηριότητες του συλλόγου  , την συνεργασία που είχαμε τα δυο χρόνια. Ευχαριστούμε το σύλλογο καθηγητών και τα παιδιά των σχολικών συμβουλίων αλλά και τα μέλη του συλλόγου μας που συμμετείχαν στις δραστηριότητες του συλλόγου .  
Σας γνωρίζουμε ότι στις 11 Δεκεμβρίου θα γίνουν εκλογές για την ανάδειξη νέου διοικητικού συμβουλίου , πρέπει όλα τα μέλη να συμμετέχουν , υποψηφιότητες μπορούν κατατίθενται μέχρι την ώρα της εκλογής στα μέλη του σημερινού διοικητικού συμβουλίου

                                    Το  Διοικητικό Συμβούλιο                                                                             

Σταύρος Χριστάκος – Πρόεδρος                         Θανάσης Μπούμπαλης , μέλος
Άννα Παράσχου – Αντιπρόεδρος                         Φρόσω Σκάγκου , μέλος
Τζένη Νιτσχάι  -  Γραμματέας                             Ματίνα Ψυχογιού , μέλος
 Δημήτρης Παράσχας – Ταμίας                            

Τετάρτη, 28 Νοεμβρίου 2012

Οικονομικός Απολογισμός 2011 ( Απομαγνητοφωνημένα πρακτικά Δημοτικού Συμβουλίου )


   ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΔΗΜΟΣ ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑΣ


ΠΡΑΚΤΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ Αρ. 19/2012


   Στους Μολάους σήμερα στις τριάντα μία (31) του μηνός Οκτωβρίου 2012, ημέρα της εβδομάδος Τετάρτη και ώρα 17,00, συνήλθε το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Μονεμβασιάς σε ειδική δημόσια συνεδρίαση στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Μονεμβασιάς, ύστερα από την με αριθμό 19/25-10-2012 έγγραφη πρόσκληση του Προέδρου, η οποία επιδόθηκε και δημοσιεύθηκε νόμιμα, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 67  του Ν.3852/2010 (ΦΕΚ Α' 87).
  Αφού διαπιστώθηκε ότι υπάρχει νόμιμη απαρτία, αφού σε σύνολο είκοσι επτά (27) μελών βρέθηκαν παρόντα τα είκοσι πέντε (25) δηλαδή:

                 ΠΑΡΟΝΤΕΣ                                                       ΑΠΟΝΤΕΣ
1.
Αβδούλος Σπύρος            Πρόεδρος Δ.Σ.
1.
Μαστορόπουλος Νεκτάριος
2.
Τσάκος Πέτρος            Αντιπρόεδρος Δ.Σ.
2.
Μιχαλόπουλος Μιχαήλ
3.
Κρυπωτός Παναγιώτης   Γραμματέας Δ.Σ.


4.
Βουνελάκης Γεώργιος       Αντιδήμαρχος


5.
Κολλιάκος Ιωάννης           Αντιδήμαρχος


6.
Κουτσονικολής Χαράλ.      Αντιδήμαρχος


7.
Πετράκης Χρήστος           Αντιδήμαρχος


8.
Πριφτάκη-Χ’’γρηγορίου Π. Αντιδήμαρχος


9.
Σουρλάς Ιωάννης             Αντιδήμαρχος


10.
Αλειφέρη Παναγιώτα


11.
Ιατρόπουλος Δημήτριος


12.
Καλογερίνης Ηλίας


13.
Λύρας Χαράλαμπος


14.
Μαρούσης Χαράλαμπος


15.
Μαυρομιχάλης Κωνσταντίνος


16.
Σπυριδάκος Βασίλειος


17.
Σταθάκης Παναγιώτης


18.
Τσαφατίνου Κατερίνα


19.
Νικολινάκος Παναγιώτης


20.
Παπαδάκης Γεώργιος


21.
Χαραμής Αντώνιος


22.
Χριστάκος Σταύρος


23.
Τσάκος Κων/νος


24.
Μέντης Γεώργιος


25.
Δημητρόπουλος Δημοσθένης  Η Συνεδρίαση έγινε παρόντος του Δημάρχου κ. Ηρακλή Τριχείλη.
  Από τους Προέδρους των Δημοτικών Κοινοτήτων, των Τοπικών Κοινοτήτων και των εκπροσώπων των Τοπικών Κοινοτήτων, παραβρέθηκαν οι: Σωτήραλης Χρήστος Δ.Κ. Νεάπολης,  Μάρκος Παναγιώτης Τ.Κ. Αγίου Γεωργίου, Μπίλιας Γεώργιος Τ.Κ. Αγίου Νικολάου Μον/σίας, Μπατσάκης Κων/νος Τ.Κ. Αγίων Αποστόλων, Τζάκας Γεώργιος Τ.Κ. Ελαίας, Τζερεφός Ανάργυρος Τ.Κ. Κάτω Καστανιάς, Βαρβαρέσος Γεώργιος Τ.Κ. Λαχίου, Σκαρμούτσος Παναγιώτης Τ.Κ. Μεταμόρφωσης, Χουσάκος Δημήτριος Τ.Κ. Μονεμβασίας, Χριστοφοράκος Παναγιώτης Τ.Κ. Νομίων, Καρούνης Μιχαήλ Τ.Κ. Πακίων, Σαργκάνης Γεώργιος Τ.Κ. Συκέας, Δελήγιαννης Πέτρος Τ.Κ. Φαρακλού.
  Στη συνεδρίαση παραβρέθηκε η κ. Παπαδάκη Ευγενία, υπάλληλος του Δήμου για την τήρηση των πρακτικών.
  Επίσης παρευρέθηκαν ο προϊστάμενος της Δ/νσης Οικονομικών Υπηρεσιών του Δήμου κ.  Αννούσης Ιωάννης, οι υπάλληλοι της ίδιας υπηρεσίας Μήτρη Αικατερίνη και Στυλιανού Παναγιώτα  και η Ορκωτός Ελεγκτής-Λογιστής κ. Κεραμιτζή Αθηνά.
 
κ. Πρόεδρος: Επί συνόλου είκοσι επτά 27 μελών του Δημοτικού Συμβουλίου είναι παρόντα τα είκοσι πέντε (25) άρα διαπιστώνετε απαρτία και κηρύσσετε η έναρξη της συνεδρίασης.
Κύριε δήμαρχε, αν έχετε κάτι προ ημερησίας ορίστε.

κ. Δήμαρχος: Καλησπέρα σε όλους, κλείνουμε σχεδόν δυο χρόνια από τότε που άρχισε η εφαρμογή του Καλλικράτη και η αποψινή βραδιά είναι ένα ορόσημο για την λειτουργία του δήμου γιατί απόψε παρουσιάζεται ο πρώτος ισολογισμός του δήμου. Για το θέμα και λεπτομέρειες θα σας αναπτύξει εδώ ο κύριος Κρητικός. Εγώ θέλω να σας πω δυο τρία πράγματα. Όπως θα θυμάστε, στην αρχή της εφαρμογής του Καλλικράτη είχαμε όλοι διάφορες αμφιβολίες για το πώς μπορεί να εφαρμοστεί και τι πρέπει να κάνουμε. Φτάσαμε μετά από δυο χρόνια με την σημερινή μέρα για να πούμε ότι κλείνουμε πλήρως το πρώτο κεφάλαιο της εφαρμογής του. Δηλαδή, αναλαμβάνοντας κάναμε όλη την οργάνωση του δήμου, ξεκινήσαμε την απογραφή όπως έχω πει την μεγάλη η οποία ολοκληρώθηκε, κάναμε τον οργανισμό εσωτερικής υπηρεσίας που εφαρμόστηκε, φτιάξαμε την τεχνική υπηρεσία, πήραμε διαχειριστική επάρκεια, φτιάξαμε το νομικό πρόσωπο, κάναμε την νέα κοινωφελή επιχείρηση του δήμου και ερχόμαστε σήμερα να δούμε με το νέο ισολογισμό και βέβαια απολογισμό που έχουμε πάει. Ποια είναι η οικονομική κατάσταση του δήμου αυτή την στιγμή και όπως θα ακούσετε από τις αναλύσεις ο δήμος μας θεωρείτε από τους πιο εύρωστους οικονομικά. Είναι σε καλή κατάσταση οικονομική και ίσως το πιο εντυπωσιακό είναι ότι τα μεγέθη του από την μια χρονιά στην άλλη έχουν βελτιωθεί. Και μάλιστα σε μια εποχή που έχουμε ιδιαίτερα μεγάλες περικοπές στις επιχορηγήσεις. Σε αυτό το σημείο ήθελα να επαινέσω και να ευχαριστήσω τους υπαλλήλους του δήμου οι οποίοι οργανωθέντες διέπραξαν πολύ μεγάλο έργο και έκανε ο καθένας αυτό που πρέπει. Ένα λοιπόν μεγάλο μέρος της επιτυχίας της οργάνωσης του δήμου είναι δικό τους. Θέλω επίσης να επαινέσω τους προέδρους και τα τοπικά συμβούλια οι οποίοι και αυτοί στάθηκαν στο ύψος τους, έχουν κάνει πάρα πολύ καλή δουλειά στα χωριά τους και έχουμε πολύ λίγες παρατηρήσεις και παράπονα. Αυτό είναι μεγάλη επιτυχία των προέδρων και των τοπικών συμβουλίων γιατί όπως έχουμε πει αυτοί διαχειρίζονται την καθημερινότητα και ένα μεγάλο μέρος της εικόνας του δήμου περνάει από αυτούς. Και τέλος θέλω να ευχαριστήσω και να επαινέσω το συμβούλιο το δικό μας το οποίο από πολύ μικρές έτσι διαφορές και η συμπολίτευση και η αντιπολίτευση έκανε ένα πολύ εποικοδομητικό έργο. Και έχουμε φτάσει σε ένα σημείο όπως σας είπα και να είμαστε περήφανοι και για την οικονομική διαχείριση του δήμου αλλά και γι’ αυτά τα έργα τα οποία έχουμε εντάξει ήδη και πιστεύω καλώς εχόντων των πραγμάτων με την αίρεση βέβαια της θέσεως της χώρας ότι θα προχωρήσουν. Και έχουμε και άλλες προτάσεις για εντάξεις έργων οι οποίες έχουν γίνει στον Πάρνωνα με το LEADER και άλλα έργα τα οποία ετοιμάζονται. Έχουμε εκτελέσει σχεδόν ολόκληρο το τεχνικό σχέδιο της χρονιάς του 2012 παρότι από την ΣΑΤΑ δεν μας έχει έρθει ακόμα ούτε ένα ευρώ. Ελπίζουμε όμως ότι θα έρθει αλλά και αν δεν έρθει τουλάχιστον για το 2012 είμαστε σε θέση να αποπληρώσουμε αυτά τα οποία έχουν ήδη εκτελεστεί. Κύριε πρόεδρε αυτά είχα να πω, θα γίνει φαντάζομαι κάποια συζήτηση, εδώ είναι τα στελέχη και των υπηρεσιών οι οποίοι μπορούν να σας ενημερώσουν για οτιδήποτε χρειαστεί.

κ. Πρόεδρος: (διάλογος).
Κύριε Τσάκο εσείς έχετε κάτι προ ημερησίας πριν μπούμε στο θέμα το συγκεκριμένο για τον ισολογισμό-απολογισμό. Οπότε να δώσουμε απευθείας το λόγο στο οικονομικό επιτελείο του δήμου, στον κύριο Κρητικό τον λογιστή και στην κυρία Κεραμιτζή ορκωτό λογιστή οι οποίοι έχουν ασχοληθεί με το θέμα να μας κάνουν μια ενημέρωση αν χρειαστεί οι υπηρεσιακοί παράγοντες του δήμου και ο προϊστάμενος των οικονομικών υπηρεσιών και το επιτελείο είναι εδώ και στην συνέχεια, ορίστε έχετε το λόγο.

κ. Κρητικός: Κύριε πρόεδρε, κύριε δήμαρχε, κυρίες και κύριοι δημοτικοί σύμβουλοι με ιδιαίτερη χαρά είμαστε εδώ να παρουσιάσουμε όπως είπε και ο δήμαρχος τον πρώτο ισολογισμό του Καλλικράτη του πλέον δήμου Μονεμβάσιας. Ακριβώς επειδή είναι ο πρώτος θα ήθελα να κάνω μια μικρή εισαγωγή για το τι είναι το διπλογραφικό σε σχέση με το απλογραφικό, με το δημόσιο λογιστικό που τηρούσαν κάποιες από τις δημοτικές ενότητες του δήμου Μονεμβάσιας. Στο απλογραφικό έχουμε τώρα τον απολογισμό που είναι και επόμενο θέμα, αν το θέλετε συσχετίζονται άμεσα και τα δυο μαζί στο οποίο εμφανίζονται οι εισπράξεις και οι πληρωμές. Ακριβώς όπως το λέμε. Μια ταμειακή κατάσταση ανά κωδικό, ανά Κ/Α, μια πολυσέλιδη κατάσταση στην οποία εμφανίζονται μόνο τα ταμειακά εισπραχθέντα και τα ταμειακά πληρωθέντα και σε σχέση με το χρηματικό υπόλοιπό της ενάρξεως καταλήγει στο χρηματικό υπόλοιπο της λήξεως. Εκεί δεν παρουσιάζονται δηλαδή στον ταμειακό απολογισμό, δεν εμφανίζονται τα πραγματικά έξοδα του δήμου, δηλαδή αυτά τα οποία έχουν πραγματοποιηθεί, έχουν τιμολογηθεί, έχουν λογιστικοποιηθεί, μέσα στην χρήση την εξεταζόμενη χρονιά χρήση και φυσικά και τα έσοδα δεν εμφανίζονται τα βεβαιωθέντα που στην ουσία είναι αυτά τα οποία έχει χρεώσει ο δήμος στις διάφορες υπηρεσίες που παρέχει προς τους δημότες και τους τρίτους, αλλά ουσιαστικά δεν απεικονίζονται με την έννοια της σύγχρονης λογιστικής επιστήμης. Απ’ όλο αυτό τον ταμειακό απολογισμό φτάσαμε στην εφαρμογή του διπλογραφικού που πλέον εμφανίζονται όπως είπαμε τα λογιστικοποιηθέντα και έσοδα και έξοδα, δηλαδή τιμολόγια και ας είναι απλήρωτα και φυσικά και οι βεβαιώσεις όλες όσες έχουν πραγματοποιηθεί μέσα στην χρήση. Με αυτή την σχέση μπορούμε να βρούμε και τι μας χρωστάνε αλλά και τι χρωστάμε που δεν εμφανίζονται στον απολογισμό. Συν επίσης την εκμετάλλευση της κάθε χρονιάς καθώς και το πάγιο ενεργητικό για την διαχρονική του εξέλιξη όπως έχει ξεκινήσει από την απογραφή και παρακολουθείτε στο μητρώο παγίου κάθε χρονιά. Φτάνουμε λοιπόν έτσι σε μια λογιστική κατάσταση μιας σελίδας, φαντάζομαι ότι είναι πολύ μικρά τα γράμματα αλλά απεικονίζονται και μπορεί κάποιος ο οποίος γνωρίζει να διαβάσει και να βγάλει ασφαλή συμπεράσματα για την οικονομική εικόνα ενός δήμου, ενός οργανισμού τοπικής αυτοδιοίκησης μόνο με την ανάγνωση μιας σελίδας και αποφεύγοντας τους πολυσέλιδους απολογισμούς. Και φυσικά αυτό που παράγεται, ο ισολογισμός από το διπλογραφικό ελέγχεται και πιστοποιείται από έναν ορκωτό λογιστή όπως ορίζει το προεδρικό διάταγμα 315 που στο τέλος αποτελεί αναπόσπαστο σημείωμα η έκθεση ελέγχου  την οποία εδώ έχει συντάξει ο ορκωτός ελεγκτής η κυρία Κεραμιτζή. Νομίζω ότι πολύ σημαντικό είναι ότι αυτό, ο ισολογισμός δηλαδή, το αποτέλεσμα της οικονομικής διαχείρισης του δήμου ανά έτος δημοσιεύεται υποχρεωτικά από το νόμο σε μια ημερήσια τουλάχιστον εφημερίδα του νομού με αποτέλεσμα να ενημερώνεται ο κάθε δημότης, ο κάθε προμηθευτής, ο καθένας που έχει συμφέρον ή οτιδήποτε άλλη σχέση για τα οικονομικά του δήμου. Να έρθουμε τώρα στον αμιγώς ισολογισμό του δήμου Μονεμβάσιας, ο ισολογισμός της 31/12/2011 που είναι και η πρώτη διαχειριστική χρήση που αναφέρεται στο έτος από 1 Ιανουαρίου έως 31 Δεκεμβρίου 2011. Ο ισολογισμός αποτελείται από πέντε κομμάτια μαζί με την έκθεση του ορκωτού, πάνω αριστερά είναι το ενεργητικό δηλαδή τα πάγια μας συν τις απαιτήσεις μας και τα διαθέσιμα μας, πάνω δεξιά το κομμάτι το παθητικό που προέρχεται από το κεφάλαιο όπως έχει προσδιοριστεί βασικά από την απογραφή ενάρξεως ή της μεταβολής μέσα στην χρήση και τις υποχρεώσεις, κάτω αριστερά είναι η κατάσταση λογαριασμού αποτελεσμάτων χρήσεων που αναφέρεται αποκλειστικά και μόνο στην χρήση την οποία έχει κλείσει, στην κλαιούμενη χρήση του κάθε ισολογισμού και δεξιά είναι ο πίνακας διαθέσεων αποτελεσμάτων για να έχουμε την συνέχεια από την μια χρονιά μέχρι την επόμενη. Αυτά είναι σε απεικόνιση, σε διπλή απεικόνιση υποχρεωτικά από το υπουργικό διάταγμα 315 και από το σχέδιο του ισολογισμού, σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά να υπάρχει μια συγκρισιμότητα τουλάχιστον της χρήσης της οποίας αναφέρεται ο ισολογισμός και της προηγούμενης. Εδώ και αναφέρεται στην τέταρτη σημείωση επειδή ακριβώς δεν έχουμε ενιαίο ισολογισμό για όλες τις δημοτικές ενότητες για το 2010, στο ενεργητικό και το παθητικό αναφέρεται η απογραφή που αποτελεί και τον ισολογισμό για τα ποσά των προηγούμενων ετών αλλά στα αποτελέσματα και στην διάθεση αναφέρονται μόνο το άθροισμα των δυο δημοτικών ενοτήτων του δήμου οι οποίες τηρούσαν διπλογραφικό το 2010 του πρώην δήμου Βοιών και του πρώην δήμου Μολάων. Να έρθουμε στα στοιχεία και στον ισολογισμό και να δούμε δυστυχώς κάποια ποσά και κάποια νούμερα τα οποία αναφέρονται εδώ. Πάνω αριστερά όπως είπαμε έχουμε το πάγιο ενεργητικό που αποτελείται από το πάγιο, το κυκλοφορούν και τους μεταβατικούς λογαριασμούς. Πρώτο πρώτο είναι το πάγιο ενεργητικό που χωρίζεται και αυτό με την σειρά του σε γήπεδα, πλατείες, πάρκα, παιδότοπους και εμφανίζεται η αξία κτήσης, οι αποσβέσεις δηλαδή η ετήσια απαξίωση αθροιστικά κάθε χρονιάς των παγίων στοιχείων αυτών και η αναπόσβεστη αξία του, το υπόλοιπο δηλαδή των παγίων των οποίων έχουμε στις 31/12/11. Με την σειρά έχουμε αναπόσβεστο υπόλοιπο γήπεδα- οικόπεδα 9.500.000 ευρώ, πλατείες- πάρκα- παιδότοποι 1.438.000 ευρώ και αθροιστικά το πάγιο ενεργητικό για να μην σας κουράζω 48.039.000 ευρώ. Στην συνέχεια εμφανίζονται οι τίτλοι πάγια επένδυσης που είναι συμμετοχές του δήμου σε διάφορες εταιρείες όπως είναι εδώ η κοινωφελής επιχείρηση, η αναπτυξιακή Πάρνωνα και διάφορες άλλες εταιρείες που έχει γίνει και μια πρόβλεψη για υποτίμηση όπως προβλέπει ο νόμος. Στην συνέχεια έχουμε το κυκλοφορούν ενεργητικό που αποτελείται από τις απαιτήσεις από πωλήσεις αγαθών και υπηρεσιών που ουσιαστικά μιλάμε για βεβαιωμένους και ανείσπρακτους χρηματικούς καταλόγους 31/12/2011. Στην συνέχεια οι δεσμευμένοι λογαριασμοί καταθέσεως και λογαριασμοί διαχείρισης προκαταβολών και πιστώσεων κάποιας παγίου προκαταβολής που δεν είχε κλείσει 31/12, συνολικού ποσού του κυκλοφορούν ενεργητικού 1.452.000 ευρώ. Στην συνέχεια απεικονίζονται στα διαθέσιμα που εδώ στον δήμο είναι όλα κατά 31/12/2011 κατατεθειμένα σε τράπεζες, δεν υπάρχουν μετρητά δηλαδή στο ταμείο ποσού 5.456.000 ευρώ και οι μεταβατικοί λογαριασμοί του ενεργητικού είναι τα έσοδα χρήσεως εισπρακτέα, δηλαδή τα έσοδα που αναφέρονται στην χρονιά αυτή που κλείνει το 2011 και έχουν εισπραχτεί τις επόμενες χρονιές κατά κύριο λόγο το μεγαλύτερο ποσό των 1.000.000 ευρώ είναι η ΣΑΤΑ. Όλα αυτά μαζί μας κάνουν το σύνολο του ενεργητικού που ανέρχεται σε 57.176.000 ευρώ. Στην συνέχεια πάνω δεξιά έχουμε το παθητικό, ξέρω ότι είναι πάρα πολύ κουραστικά τα νούμερα, όλοι τα έχετε αναγνώσει, αν θέλετε να τα πάω λίγο πιο γρήγορα, που αναφέρονται στα ίδια κεφάλαια, δηλαδή στο κεφάλαιο του δήμου που όπως έχει προσδιοριστεί από την απογραφή ενάρξεως ύψους 26.130.000 ευρώ, τα αποθεματικά κεφάλαια, το υπόλοιπο της χρήσεως όπως έχει προκύψει των πλεονασμάτων 278.000 ευρώ και πλέον φτάνουμε στο σύνολο των δυο κεφαλαίων 53.658.000 ευρώ που αν προστεθούν οι υποχρεώσεις που χωρίζονται σε δυο μεγάλες κατηγορίες τις μακροπρόθεσμες και τις βραχυπρόθεσμες. Οι μακροπρόθεσμες είναι κάποια δάνεια από το ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων υπολοίπου 545.000 ευρώ και υπόλοιπες βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις ύψους συνολικού ποσού 2.415.000 ευρώ. Αυτά μαζί με τα έξοδα επόμενης χρήσεως μας φτάνουν σε ένα σύνολο παθητικού που φυσικά είναι ίσο με το ενεργητικό 57.176.000 ευρώ. Κάτω αριστερά στον ισολογισμό εμφανίζονται τα αποτελέσματα χρήσεως που είναι όπως είπαμε προηγουμένως το άθροισμα των εσόδων, των βεβαιωμένων εσόδων αλλά μείον τα έξοδα που έχουν πραγματοποιηθεί μέσα στην χρήση. Και έξοδα εννοούμε αυτά που έχουμε αναλάβει, αυτά που είναι με παραστατικά, με τιμολόγια όχι μόνο τα πληρωθέντα, το σύνολο των εξόδων, τα πραγματικά έξοδα μέσα στην χρήση. Αυτά λοιπόν απεικονίζονται εδώ και καταλήγουμε στο τελευταίο μέρος, σε ένα καθαρό αποτέλεσμα, πλεόνασμα χρήσεως για την χρήση 2011, 276.000 ευρώ. Αυτός είναι με ποσά, με νούμερα ο ισολογισμός της χρήσης 2011 της χρήσης στην οποία αναφέρετε το θέμα της ημερήσιας διάταξης. Να δούμε και δυο τρία σημαντικά στοιχεία, κατά την προσωπική μας εκτίμηση πάντα σε σχέση με τον ισολογισμό αυτό. στον ισολογισμό αυτό παρουσιάζεται μια αύξηση των παγίων στοιχείων, εμφανίζεται στο ενεργητικό, στο πάγιο ενεργητικό κατά 2.248.000 ευρώ συν επίσης 806.692,98 ευρώ είναι οι συντηρήσεις των παγίων που έχουν εκτελεστεί κατά την χρήση 2011 και στο δημόσιο λογιστικό τις θεωρούμε επενδύσεις όπως όλοι γνωρίζετε ενώ στο διπλογραφικό θεωρούνται συντηρήσεις και δεν αυξάνουν τα πάγια. Χαρακτηριστικό παράδειγμα εδώ για να καταλάβουμε τι εννοούμε είναι νομίζω η επούλωση των λάκκων, είναι μια συνήθη εργασία αυτό στο δημόσιο λογιστικό θεωρείται επένδυση, στο διπλογραφικό θεωρείται δαπάνη, έξοδο και δεν αυξάνει τα πάγια. Αυτό το άθροισμα 2.248.000 ευρώ η διάθεση των παγίων και 806.000 ευρώ οι συντηρήσεις των παγίων έχουν εκτελεστεί στον δήμο κατά την χρήση 2011 ένα τεχνικό πρόγραμμα έχει εκτελεστεί της τάξεως αθροιστικά περίπου 3.000.000 ευρώ. Κάτι άλλο πολύ σημαντικό στον ισολογισμό αυτό είναι οι δείκτες ρευστότητας που αυτά μπορούμε να τα δούμε, έχουμε συγκριτικά στοιχεία σε σχέση με την χρήση 2011. Ο δείκτης γενικής ρευστότητας 31/12/2010 δηλαδή το ενεργητικό κυκλοφορούν σε σχέση με τις βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις αν θέλετε λίγο διαφορετικά έτσι για να καταλαβαίνουμε και τι λέμε γιατί καταλαβαίνω είναι τεχνικοί όροι αυτοί, το τι έχω να εισπράξω και το τι χρωστάω να σας το πω έτσι απλά, έχει μια σχέση 2,22 δηλαδή το τι έχω να εισπράξω και το τι έχω να πληρώσω υπερκαλύπτει τις υποχρεώσεις μου κατά 2,22 μονάδες με βάση τις 31/12/2010. Αυτό όπως είπε και ο κύριος δήμαρχος παρόλο που ήταν μια χρήση μειωμένων επιχορηγήσεων στην 31/12/2011 αυξήθηκε από 2,22 σε 2,86. Δηλαδή μειώθηκαν οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις μας αλλά και αυξήθηκαν το κυκλοφορούν ενεργητικό. Αλλά για να σας το δώσω έτσι σαν μια εικόνα γενικά του δήμου γιατί κάποιος θα μου πει και από τις απαιτήσεις σου δεν θα εισπραχτούν όλα ή κάτι τέτοιο σχετικό να πάμε κατευθείαν στον δείκτη ταμειακής ρευστότητας δηλαδή το τι έχω ταμειακά διαθέσιμα στις 31/12 και το τι χρωστάω και το τι υποχρεώσεις έχω την ίδια χρονική στιγμή. Αυτή η σχέση ήταν χρηματικά διαθέσιμα προς βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις 31/12/2010 1,86, δηλαδή ο δήμος είχε 1,86 φορές να πληρώσει τις υποχρεώσεις του και η σχέση αυτή ακριβώς χωρίς λόγο της μείωσης των υποχρεώσεων αλλά της αύξησης των χρηματικών διαθεσίμων, βελτιώθηκε για τον δήμο στην 31/12/2011 σε σχέση 2,26 μονάδες, δηλαδή και εκεί όταν ακούμε ότι οι δήμοι είναι χρεωμένοι σημαίνει ότι οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις είναι μεγαλύτερες από τουλάχιστον τα χρηματικά του διαθέσιμα αν όχι από τις απαιτήσεις. Εδώ όχι είναι μεγαλύτερες αλλά είναι τα χρηματικά διαθέσιμα 2,26 μικρότερες αλλά είναι 2,26 μεγαλύτερες, περισσότερα από τα χρηματικά διαθέσιμα. Ένας δείκτης που δείχνει  βασικά την άμεση χρηματοοικονομική εικόνα του δήμου. Δεν έχω κάτι άλλο να προσθέσω σε αυτή την πρώτη εισήγηση μόνο η ορκωτός για το πιστοποιητικό της. Ευχαριστώ.

κ. Κεραμιτζή (Ορκωτός Λογιστής-Ελεγκτής): Καλησπέρα και από μένα, στην περιγραφή της οικονομικής κατάστασης και των αποτελεσμάτων με κάλυψε ο κύριος Κρητικός οπότε προχωρώ κατευθείαν στην ανάγνωση του πιστοποιητικού. Ελέγξαμε τις οικονομικές καταστάσεις του δήμου οι οποίες αποτελούνται από τον ισολογισμό, τα αποτελέσματα και το πίνακα διάθεσης που σας περιέγραψε ο κύριος Κρητικός, καθώς και το σχετικό με τις αναλυτικές πληροφορίες επί των οικονομικών καταστάσεων. Δεν σας κουράζω με τα λεκτικά μας, σχετικά με την ευθύνη της διοίκησης και την δική μας αρχίζω με το θέμα για την επιφύλαξη, θέμα επιφύλαξη δηλαδή για τα θέματα τα οποία δεν συμφωνούμε με τι οικονομικές καταστάσεις, δηλαδή συμφωνούμε αφού αφαιρεθούν τα θέματα αυτά. Το ένα είναι ότι δεν έχουμε λάβει πιστοποιητικά από τα αρμόδια υποθηκοφυλακεία το οποίο αναφέρει και ο ίδιος ο δήμος σε σημειώσεις του ότι δεν έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες μεταγραφής και δεν υπάρχουν και τίτλοι ιδιοκτησίας για όλα τα ακίνητα. Δεύτερο θέμα επιφύλαξης είναι ότι κατά πάγια τακτική δεν έχουν βεβαιωθεί έσοδα στην παρούσα χρήση ποσό 85.000 ευρώ περίπου την οποία την αφορούν και το ποσό αυτό αφορά κυρίως ανταποδοτικά τέλη και πρόστιμα τα οποία θα βεβαιωθούν στην επόμενη, οπότε κατά την γνώμη μας εκτός από αυτές τις δυο τις οποίες περιέγραψα οι ανωτέρω οικονομικές καταστάσεις παρουσιάζουν εύλογα από κάθε ουσιώδη όψη την οικονομική θέση του δήμου και τα αποτελέσματα του. Προχωρούμε τώρα στην έμφαση το οποίο είναι ένα θέμα σοβαρό το περιγράφει ο δήμος, το αναλύει στο αναλυτικό προσάρτημα και εμείς απλά εθιστούμε την προσοχή σας γιατί είναι θέμα σημαντικό κατά την γνώμη μας. 31/12/2011 λοιπόν, υπήρχαν αγωγές από τρίτους οι οποίοι διεκδικούν αποζημιώσεις ποσό ευρώ 2.613.976,43. Οι αγωγές αυτές κατά την 5/10/2012 την ημερομηνία που έληξε ο έλεγχος μας ανέρχεται στο ποσό 1.626.000 ευρώ. Που σημαίνει η διαφορά ή πληρώθηκε ή παραιτήθηκε ο ενάγων ή κερδήθηκε. Η τελική έκβαση δεν είναι δυνατόν να προβλεφθεί από τον δήμο αρχικά και δεύτερον από μας σε αυτό το στάδιο οπότε δεν μπορούμε να κάνουμε καμία πρόβλεψη στις οικονομικές καταστάσεις. Ούτε ο δήμος ούτε εμείς από την πλευρά μας. Και στην γνώμη αυτή δεν διατυπώνουμε κάποια επιφύλαξη. Το άλλο θέμα είναι ότι η απογραφή μας που έγινε την 1 Ιανουαρίου του 2011, η πρώτη απογραφή του Καλλικρατικού δήμου είχε ελεγχθεί από άλλον συνάδελφο ο οποίος εξέφρασε επιφύλαξη στο πιστοποιητικό του το οποίο χορηγήθηκε την 15η Οκτωβρίου σχετικά με τα παρακάτω θέματα, τα υποθηκοφυλακεία τα οποία έχω αναφέρει και εγώ, μη διενεργηθείσα πρόβλεψη για ζημιά από καθυστερημένες απαιτήσεις 185.000 εμείς φέτος την έχουμε κάνει αυτή την εγγραφή σχετικά με την ενδεχόμενη ζημιά οπότε δεν το γράφουμε στο πιστοποιητικό μας. Σχετικά με ενδεχόμενες αποζημιώσεις για την εκδίκαση δικαστικών υποθέσεων το οποίο αναφέρουμε εμείς στην έμφαση 1.646.000 ευρώ και μη βεβαιωθέντα έσοδα η περίπτωση πάλι που αναφέραμε στην επιφύλαξη που ήταν τότε 437.000 ευρώ που δεν είχαν βεβαιωθεί. Επίσης είχαμε επαληθεύσει και την συμφωνία της έκθεσης της διαχείρισης του τρίτου σκέλους που συνοδεύει τις οικονομικές καταστάσεις και το πιστοποιητικό αυτό το χορηγήσαμε 18 Οκτωβρίου 2012. Αν υπάρχουν κάποιες ερωτήσεις, διευκρινήσεις αν μου πείτε.

κ. Πρόεδρος: Θα έλεγα να ακούσουμε και τον κύριο Ανούση τον προϊστάμενο της διεύθυνσης οικονομικών υπηρεσιών να αναφερθεί σε στοιχεία του απολογισμού για να το δούμε στην συνέχεια.

κ. Αννούσης: Καλησπέρα, δυο μόνο κουβέντες θα πω σε συνέχεια με τις εισηγήσεις του κυρίου Κρητικού και της κυρίας ορκωτού και θα πω ότι ο απολογισμός πια είναι ψυχρή ταμειακή απεικόνιση των πεπραγμένων που διενεργήθηκαν όλη την χρονιά. Αυτό αποτελεί μια μαγιά για τον ισολογισμό αλλά είναι σε ένα διαφορετικό κεφάλαιο ο ισολογισμός. Κατά το 2011 ξεκινώντας 1/01/2011 τα χρηματικά υπόλοιπα που έφεραν οι πέντε δήμοι όπως απεικονίστηκαν ήταν 5.306.476,06 ευρώ. Κατά την εισαγωγή των χρημάτων από τις τράπεζες αλλά κυρίως από την ΔΟΥ εκεί εμφανίστηκε ένα ποσό το οποίο προέρχεται από τον αναπτυξιακό σύνδεσμο και το πνευματικό κέντρο και διογκώθηκε αυτό το χρηματικό υπόλοιπο σε 5.369.602,75 ευρώ. Τα εισπραχθέντα όλη την χρονιά είναι γύρω στα 12.000.000 ευρώ, δαπανήθηκαν γύρω στα 12.000.000 και πάλι ερχόμαστε σε ένα ταμειακό υπόλοιπο 31/12/2011 5.805.626,39 ευρώ. Δηλαδή, παρότι κάναμε όλες αυτές τις πληρωμές εμφανίζουμε πάλι σχεδόν το ίδιο ταμειακό υπόλοιπο. Το ταμειακό υπόλοιπο αυτό  βρίσκετε στις 31/12 κατατεθειμένο σε δυο τράπεζες, στην Αγροτική η οποία έχουμε το όψεως και προθεσμιακό  και στην τράπεζα Κύπρου που έχουμε προθεσμιακό. Αυτή η κίνηση των ταμειακών υπολοίπων κατά την διάρκεια του χρόνου κατόρθωσαν να φέρνουν στον δήμο τόκους της τάξεως των 225.000 ευρώ. Η ταμειακή υπηρεσία εξέδωσε όλη την χρονιά γύρω στα 1.150 γραμμάτια για να εισαχθούν αυτά τα λεφτά και πλήρωσε γύρω στα 1.850 εντάλματα. Τώρα γενικά, διοργάνωσε ορισμένα πράγματα τα οποία ήταν σε μια μορφή που αποτέλεσαν μεγάλα εμπόδια για να φτάσουμε σε ένα σημείο να βρούμε ένα χρηματικό υπόλοιπο ένα καθειρματικό της τάξεως του 1.400 στις 31/12/2011 και κατά το 2012 τα πράγματα αυτά είναι τελείως διαφορετικά. Κατά την διάρκεια του χρόνου του 2011 χρηματοδοτήθηκε από κάπου βασικά γύρω στα 4.500.000 ευρώ και την ΣΑΤΑ η οποία εισήχθηκε σε δυο φάσεις 440.000 ευρώ μέσα στο 2011 και γύρω στις 707.000 ευρώ το 2012. Δηλαδή η ΚΑΠ και η ΣΑΤΑ είναι περίπου για το 2011 η απεικόνιση που είχαν οι πέντε δήμοι. Από εκεί και πέρα και το 2012 παρουσιάζετε κατάρρευση γενική. Δηλαδή για φέτος ένα σχόλιο, η ΚΑΠ η οποία είναι της τάξεως 4.500.000 ευρώ φαντάσου ότι θα καταβληθεί γύρω στα 3.500.000 ευρώ. Για την ΣΑΤΑ αυτή την στιγμή δεν έχουμε ούτε ένα ευρώ. Πρόβλεψη δεν υπάρχει καμία. Όσον αφορά δυο δείκτες στα ανταποδοτικά και νομίζω ότι στο μέλλον πρέπει να απασχολήσει τον δήμο γιατί θα είναι το αποκούμπι της λειτουργίας του, τα τέλη καθαριότητας βρεθήκαμε να εισπράξουμε γύρω στα 1.700.000 το 2011 και από ύδρευση γύρω στο 1.270.000. Θησέα  το 2011 εισπράξαμε γύρω στις 438.000 και ξεπληρώσαμε, σχόλιο για το 2012 εκταμιεύτηκαν γύρω στο 1.200.000 και αυτή την στιγμή ο δήμος σε επίπεδο λογαριασμών 31/12/2010 δηλαδή οφειλών πια, είναι σχεδόν μηδενικός. Έχει εξοφλήσει πια τα πάντα σε επίπεδο Θησέα.

(διάλογος).
Αυτή είναι η γενική εικόνα του δήμου.
(έλλειψη ήχου).
Στον δήμο Μονεμβασίας το 2011 εκταμιεύτηκε 438.000 ευρώ και το συμπλήρωμα δυο δόσεων εκταμιεύτηκε το 2012 707.000 ευρώ. Δηλαδή είμαστε γύρω στο 1.100.000 ευρώ.

κ. Χριστάκος: Να πω καταρχήν ότι είχαμε πάρει δυο αποφάσεις στην οικονομική επιτροπή. Μια ήταν για τον απολογισμό και μια για τον ισολογισμό. Σήμερα θα πάρουμε και δυο αποφάσεις;

κ. Πρόεδρος: Όχι είναι ένα θέμα. Αυτή η τακτική ακολουθείτε απ’ όλους τους δήμους.

κ. Χριστάκος: Στην απογραφή όταν ήμουν το μέλος της επιτροπής απογραφής είχαμε εντοπίσει ένα θέμα ότι πολλά οικόπεδα του δήμου και πολλά ακίνητα δεν είχαν απογραφεί και δεν είχαν τον τίτλο ιδιοκτησίας. Είχαμε πει τότε σαν συμπέρασμα της επιτροπής απογραφής ότι πρέπει η τεχνική υπηρεσία του δήμου να τοπογραφήσει τα ακίνητα που είναι  πάρκα, σχολεία, δημοτικά κτίρια κλπ ώστε να μπορούν να φαίνονται στον ισολογισμό μας. Σήμερα έμαθα ότι μετά από ενάμισι έτος δεν έγινε αυτό και ελπίζω να γίνει το επόμενο έτος. Υπάρχουν πολλά ακίνητα που δεν έχουν τον τίτλο ιδιοκτησίας δηλαδή δεν έχουν κάνει τα τοπογραφικά. Εγώ νομίζω ότι θα έπρεπε ο δήμος να βάλει την τεχνική υπηρεσία να κάνει την τεχνική αποτύπωση και να περάσουν στον απολογισμό. Ένα θέμα είναι αυτό. Δεύτερον, θα ήθελα να ρωτήσω τους ανθρώπους που κάνουν τον έλεγχο αν έχουν συμπεριληφθεί μέσα διάφορες απαιτήσεις που δεν υπολογίστηκαν. Δηλαδή αν είναι μέσα τα παρεπιδημούντο για παράδειγμα που δεν τα βεβαιώσαμε από τα έτη 2008,2009 και 2010. Να δω αν έχουν υπολογιστεί στις απαιτήσεις.

κ. Αννούσης: Είναι αυτό το ποσό που ανέφερε, τις 85.000 ευρώ. 51.000 ευρώ από αυτό είναι τέλη παρεπιδημούντο, τέλη ακαθαρίστων τα οποία έχουν βεβαιωθεί κατά το 2012. Τα υπόλοιπα είναι πρόστιμα κ.ο.κ τα οποία δεν έχουν βεβαιωθεί μέχρι στιγμής γιατί αναζητούνται οι διευθύνσεις και τα στοιχεία ουσιαστικά.

κ. Χριστάκος: Η προσωπική μου εμπειρία και από την απογραφή, υπάρχουν διάφορα έσοδα ακόμα που δεν είχαν εισπραχθεί από τους δήμους τους παλιούς όπως είναι τα τέλη στάθμευσης στην Μονεμβάσια, όπως είναι το ΤΑΠ στην Μονεμβάσια στον δήμο εδώ της έδρας των Μολάων και διάφορα άλλα. Επίσης θέλω να επισημάνω ότι ο δήμος κινήθηκε το 2011 με τα λεφτά που κινιόντουσαν οι δήμοι το 2010. Δηλαδή αν δούμε την ΣΑΤΑ που πήρε το 2011 ήταν σχεδόν ίδια με το άθροισμα των πέντε δήμων. Οπότε αυτό που λέμε τώρα ότι ο δήμος δεν έχει λεφτά δεν ισχύει γιατί κινήθηκε σαν σύνολο, η ΣΑΤΑ πχ των πέντε δήμων το 2010 ήταν 1.200.000 και η ΣΑΤΑ του νέου δήμου του 2011 ήταν 1.170.000. Η τακτική οικονομική ενίσχυση ήταν 4.668.000 ευρώ των δήμων και η ΣΑΤΑ του νέου δήμου ήταν 4.578.000 ευρώ. Αυτό σημαίνει ουσιαστικά ότι ο δήμος έχει  δουλέψει το 2011 ακριβώς με τα λεφτά των πέντε δήμων του 2010. Επίσης έχω κάνει έναν απολογισμό δικό μου να δω τα ποσοστά εισπράξεων. Στον τομέα της ύδρευσης σε προϋπολογισθέντα 2.466.000 ευρώ εισπράξαμε 1.200.000 ευρώ δηλαδή ποσοστό 51%. Στην καθαριότητα από 1.740.000 ευρώ εισπράξαμε 1.706.000 ποσοστό 97%, τακτικά εκτός ανταποδοτικά που είναι αιγιαλοί, παρεπιδημούντο και τα σχετικά από 1.540.000 ευρώ εισπράξαμε 915.000 ευρώ ποσοστό 59% και επιχορηγήσεις από 11.170.000 εισπράξαμε 6.780.000, δεν εισπράχθηκε μάλλον ο Θησέας γι’ αυτό υπάρχει αυτή η έλλειψη.  Δυο αδύνατα σημεία που πρέπει να βελτιωθούν κατά την γνώμη μου, είναι να οργανωθεί η διαδικασία αποθήκης που δεν υπάρχει η οποία θα βοηθήσει πολύ την παραλαβή των διαφόρων ειδών που σήμερα γίνονται με τρόπο ανορθόδοξο. Επίσης οι συντηρήσεις που σήμερα δαπανά ο δήμος  150.000 ευρώ το έτος για κοπές χόρτων, θάμνων και καθαριότητα των παραλιών θα πρέπει να δοθούν τα χρήματα απευθείας στα τοπικά ώστε οι τοπικοί με την πάγια να κάνουν αυτή την εργασία. Αυτά, δεν έχω τίποτε άλλο.

κ. Χαραμής: Βεβαίως είμαι και μέλος της οικονομικής επιτροπής, το θέμα του ισολογισμού το κουβεντιάσαμε με πολύ μεγάλη προσοχή και μας ενημέρωσαν κάποια προβλήματα και κάποιους προβληματισμούς που βάλαμε και εγώ και ο κύριος Χριστάκος. Μας ενημέρωσαν πολύ καλά εδώ οι υπάλληλοι του δήμου, οφείλω να το ομολογήσω. Εγώ απλώς ότι έχει σχέση με τον ισολογισμό να κάνω δυο παρατηρήσεις. Είχαμε ζητήσει πριν από περίπου 15 ημέρες, που είχαμε το συμβούλιο της οικονομικής επιτροπής, εγώ είχα ζητήσει το πιστοποιητικό του ορκωτού λογιστή, δεν το έχουμε ούτε και σήμερα, νομίζω κύριε πρόεδρε ότι στα εισηγητικά πρέπει να είναι. Είναι μια παράλειψη και μου το είχαν υποσχεθεί και οι οικονομικές υπηρεσίες και η ορκωτή λογίστρια. (διάλογος).
Άλλοι συνάδελφοι μπορεί να το έχουν, εγώ συμπτωματικά δεν το έχω. Άλλη μια παρατήρηση να κάνω, αναφέρθηκε από τον κύριο Κρητικό ένα ποσοστό 2,22 του ’10 εν σχέση με το ’11 2,820. Αυτό δεν έχει καμία τακτική αξία γιατί δεν έγιναν έργα για να υπάρχουν δαπάνες και ένα δεύτερο μην ξεχνάμε ότι κατά την διάρκεια του 2011 μειώθηκαν οι μισθοί των υπαλλήλων τουλάχιστον κατά 40%. Αν συνυπολογίσουμε αυτά τα δυο πράγματα αυτό σημαίνει ότι θα ήταν πολύ κάτω από το 2,22 που ήταν το 2010. Οφείλω να πω πράγματι ότι αφορά τον ισολογισμό πήρα πάρα πολύ καλές απαντήσεις από τους υπαλλήλους του δήμου και από τον κύριο Ανούση αλλά και από τους συνεργάτες του. Μόνο ένα σημείο μου έμεινε αναπάντητο, δεν ξέρω αν αξίζει τον κόπο να το κουβεντιάσουμε απλώς μια σημείωση, είναι στην δεύτερη σελίδα της απόφασης είναι το 75 που λέει έσοδα από παρεπόμενες ασχολίες 289.000 ευρώ δεν μου δόθηκε απάντηση, σημειώστε αν θέλετε όταν δώσετε συνολικά να μου δώσετε και μένα μια απάντηση. Ως προς το θέμα του ισολογισμού είναι αυτός που είναι ο ισολογισμός μια καλή προσπάθεια και από την δημοτική αρχή και από τους υπαλλήλους και βέβαια συμφωνώ απόλυτα και ψηφίζω θετικά να κάνω την τοποθέτηση μου κύριε πρόεδρε να μην ξαναμιλήσω. Τώρα, έρχομαι στο δεύτερο σκέλος που είναι το θέμα του απολογισμού, εδώ με τον συνάδελφο τον Σταύρο τον Χριστάκο, στην οικονομική επιτροπή που και εδώ το κοιτάξαμε με πολύ προσοχή τον απολογισμό, βεβαίως και για λόγους καλής θέλησης και στην οικονομική επιτροπή τον ψηφίσαμε και σήμερα θα τον ψηφίσω εγώ αυτό τον απολογισμό, όμως είμαι υποχρεωμένος και τον ψηφίζω μόνο για λόγους καλής θέλησης και μόνο. Είναι ο πρώτος απολογισμός του δήμου και νομίζω θα ήταν άκομψο από εμένα να πω όχι σε μια προσπάθεια που γίνεται για πρώτη φορά. Απλώς εγώ να επαναλάβω και να πω τις παρατηρήσεις που κάναμε και γι’ αυτό το λόγο είναι και οι διαφωνίες μου. Αναφέρομαι χαρακτηριστικά, η δική μου τοποθέτηση, υπάρχει μεγάλο ποσό στις αδιάθετες πιστώσεις, με τις συνεχής αναμορφώσεις που γίνονται θεωρώ ότι έχει απέλθει αλλοίωση του προϋπολογισμού και πλέον δεν μπορούμε να παρακολουθήσουμε την εξέλιξη του, δεν μπορούμε ούτε καν να πλησιάσουμε πως αυτός ο προϋπολογισμός του δήμου εντέλει παρουσιάζεται στο τέλος της χρονιάς με τις συνεχόμενες αναμορφώσεις που κάνουμε. Τα ποσά που δίνονται από ΣΑΤΑ δεν έχουν δοθεί αναλογικά όπως θα έπρεπε στις δημοτικές και τις τοπικές κοινότητες. Επίσης κάτι άλλο είναι οι απευθείας αναθέσεις των έργων και βεβαίως έχουμε μεγάλη στέρηση στα έσοδα όπως φαίνονται από τα στοιχεία του απολογισμού. Επίσης εδώ να τονίσω την έλλειψη αποθήκης που υπάρχει στον δήμο και την διαδικασία της παραλαβής των προμηθειών και των εργασιών, ειδικά των αλώσιμων και των ανταλλακτικών ύδρευσης αλλά και των εργασιών που είναι μέχρι το σημείο της απευθείας ανάθεσης και επίσης στα περισσότερα έργα και στις περισσότερες προμήθειες και στις περισσότερες εργασίες δεν υπάρχουν οι απαιτούμενες περιγραφές που απαιτούνται από τον νόμο. Δηλώνω ότι παρόλο που έχω όλες αυτές τις ενστάσεις που για μένα είναι πολύ σοβαρές, σοβαρότατες αυτές οι ενστάσεις, ψηφίζω και τον ισολογισμό και τον απολογισμό παρά τις μεγάλες ενστάσεις που έχω πάνω σε αυτά τα θέματα.

κ. Δήμαρχος: Θα ήταν βέβαια παράξενο να πει ο κύριος Χαραμής μια καλή κουβέντα και όπως δεν είπε. Απλώς θέλω να του υπενθυμίσω δυο τρία πράγματα. Για τις απευθείας αναθέσεις το έχουμε ξανακουβεντιάσει. Τα ίδια κάνατε και εσείς κάτω σαν δημοτική ενότητα των Βοιών, σαν πρώην δήμος Βοιών και όλοι οι άλλοι. Έχουμε πει για τα ποια είναι τα πλεονεκτήματα τους ή όχι, για το αν η ΣΑΤΑ έχει κατανεμηθεί σωστά, έχει κατανεμηθεί σωστά κύριε Χαραμή. Και τα περισσότερα έργα που λέτε η συντριπτική πλειοψηφία του ποσού έχει γίνει με διαγωνισμούς με πολύ μεγάλη διαφορά. Τώρα για την είσπραξη των εσόδων, ξέρετε πάρα πολύ καλά ότι ήρθαν πάρα πολλά ανείσπρακτα από τους προηγούμενους δήμους, όμως όπως έχουμε πει αρκετές φορές έχει γίνει μια πολύ καλή δουλειά στην είσπραξη των εσόδων. Πολύ καλή δουλειά και έχουμε πάει σε υψηλότερα ποσοστά και εν μέσω της κρίσεως που ξέρετε πολύ καλά ότι είναι δύσκολο αυτό τον καιρό να εισπράξεις χρήματα. Τουλάχιστον σε αυτούς τους τομείς νομίζω ότι δεν έχετε δίκιο σε αυτά που λέτε, όσο για το αν ψηφίσετε τον απολογισμό, τις παρατηρήσεις τις κάνατε είναι δέσμια αρμοδιότητα έτσι και αλλιώς να τον ψηφίσετε οπότε δεν μας κάνατε καμία χάρη σε αυτό τον τομέα.

κ. Πρόεδρος: Σας έθιξε σε κάτι προσωπικό;

κ. Χαραμής: Μου έκανε πάλι προσωπική επίθεση χωρίς να έχει κανέναν λόγο. Είπα τις απόψεις μου δημοκρατικά. Όταν απευθύνετε και λέει ότι ξέρουμε και δεν μας νοιάζει αν ψηφίσεις ή δεν ψηφίσεις αυτό δεν έχει χροιά προσωπικού;
(διάλογος).
Όταν απαντάει ο κύριος δήμαρχος, να απαντάει με πραγματική εικόνα. Να μας πει πόσο ΣΑΤΑ πήρε η Νεάπολη του 2011 και πόσο πήρε το 2012.

κ. Νικολινάκος: Ο απολογισμός όπως είπε και ο κύριος δήμαρχος είναι μια κορυφαία στιγμή της δημοτικής αρχής όπου δίνει κατά κάποιο τρόπο μια απολογία για τα πεπραγμένα ενός έτους στο δημοτικό συμβούλιο. Προσωπικά πιστεύω βέβαια ότι θα έπρεπε να είχε προηγηθεί λογοδοσία προς τους πολίτες, δεν ξέρω γιατί καθυστέρησε και αν θα γίνει. Εγώ προσωπικά δεν θα αναφερθώ σε οικονομικά μεγέθη γιατί δεν τα κατέχω και πάρα πολύ καλά βέβαια αυτά πιστεύω είναι ζητήματα περισσότερο τεχνοκρατών, έχει μεγάλη σημασία βέβαια αν κάτι πηγαίνει σωστά ή όχι, έχουμε όμως ικανότατους υπαλλήλους και συνεργάτες εξωτερικούς οι οποίοι τα τακτοποιούν αυτά πιστεύω κατά τον καλύτερο τρόπο. Θα επισέρθω σε ζητήματα του απολογισμού γιατί ο απολογισμός εμπεριέχει το σύνολο των πεπραγμένων από πολιτική και οικονομική άποψη μιας δημοτικής αρχής και θα κάνω τις εξής παρατηρήσεις. Υπήρξε ένας απολογισμός υλοποίησης ενός προϋπολογισμού που η συντριπτικότατη πλειοψηφία του σε ζητήματα προμηθειών, μελετών και έργων ήταν με απευθείας ανάθεση και μάλιστα στους ίδιους και τους ίδιους εργολάβους. Αρκεί να σας πω ότι για έναν και μόνο προμηθευτή με απευθείας ανάθεση χορηγήθηκε ποσό περίπου 224.000 ευρώ. Αυτό κατά την γνώμη μου δεν εξυπηρετεί τους λόγους που ένας δημοτικός σύμβουλος της αντιπολίτευσης θέλοντας να υπεραμοιφθεί των διαφανών διαδικασιών και της ευνομίας θα μπορούσε πολύ εύκολα να το δεχτεί και να ψηφίσει έναν απολογισμό. Υπήρχαν επί μέρους ζητήματα που κάποιες ενέργειες και κάποιες τιμές μπας η περιπτώσει μας έκαναν να σκεφτούμε ότι πιθανών να γίνεται και κάποια σπατάλη. Για να μην κουράσω θα αναφέρω ένα δυο παραδείγματα. Για την μεταφορά, το έχω ξαναπεί, της πολεοδομίας  των Μολάων δαπανήθηκαν ποσό 4.300 ευρώ μαζί με το φπα όταν για την μεταφορά ολόκληρου του αρχείου και των επίπλων κλπ της εφορίας από την Νεάπολη προς τους Μολάους ο κύριος Τσακαλάκος ο έφορος πλήρωσε 800 ευρώ. Οι συγκρίσεις είναι των κυρίων συναδέλφων. Δαπανήσανε 24.000 ευρώ για δυο λουτρά με πλακάκια στο στάδιο. Ένα άλλο σημείο που θα ήθελα να σταθώ, είναι ότι ενώ προεκλογικά έχοντας τεθεί ένα ζήτημα με την αποπληρωμή του δανείου του Ασωπού για το οίκημα το οποίο είχε φτιάξει στα Παπαδιάνικα και έχοντας την διαβεβαίωση ότι αυτά θα έρθουν και θα πληρωθούν από τα υπόλοιπα του Ασωπού, έχω την εντύπωση ότι το πληρώσαμε όλοι μαζί από άλλο λογαριασμό που αφορούσε όλους. Ένα άλλο στοιχείο το οποίο θα αναφερθώ είναι ο πολυδάπανος δήμος που δημιουργήσαμε, που δημιουργήσατε κύριε δήμαρχε και κατά την προσωπική μου άποψη μάλιστα δημιουργήθηκε ένα κακό τετελεσμένο για τους επόμενους με την δημιουργία αρκετών θα έλεγα θέσεων κατά την γνώμη μου αργομισθίας. Νομικού προσώπου προέδρου και αντιπροέδρου, αναπτυξιακής, λιμενικών ταμείων κλπ. Μάλιστα όταν την στιγμή αυτή ένα σημαντικότατο κομμάτι των χρημάτων που θα μπορούσε ο δήμος να διαχειριστεί για κάποια έργα που θα έδιναν μια πνοή στο τοπικό επίπεδο, σε κατά την γνώμη μου όργανα έξω από το δημοτικό συμβούλιο προς ικανοποίηση προσωπική μου γνώμη αποτυχόντων συμβούλων του συνδυασμού σας ή και φίλων του συνδυασμού σας. Τέλος κατά την γνώμη μου στον προϋπολογισμό που εκτελέσατε υπάρχει η απουσία ενός έργου που θα έδινε μια μεγάλη αναπτυξιακή πνοή στον τόπο επί παραδείγματι έχω να αναφέρω, πολλές φορές σας έχω ρωτήσει αν υπάρχει πρόθεση και τι έχετε κάνει μέχρι τώρα αφού τελειώνει το δεύτερο έτος για την δημιουργία ενός διοικητηρίου στην έδρα του δήμου, έχω την πληροφόρηση ότι η αστυνομία και η πυροσβεστική έχουν απευθυνθεί στον δήμο ζητώντας χώρο ή κάτι τέτοιο, πληροφορήθηκα από άλλο δήμο που έγινε κάτι αντίστοιχο, δεν ξέρω γιατί στον δικό μας, ρώτησα και την προηγούμενη φορά αλλά απάντηση δεν πήρα. Επίσης τυχαίνει να χάνουμε πάρα πολλές εκδηλώσεις σε επίπεδο αθλητικών σωματείων κλπ επειδή ευνοεί η περιοχή μας επειδή ο χειμώνας είναι πολύ ήπιος. Μια δημιουργία υποδομών σε αυτό τον τομέα θα είχαμε δυνατότητα και προς οικονομικών αλλά κυρίως αναγνωρισιμότητα της περιοχής μας από πολλά μέρη της Ελλάδας ή και του εξωτερικού και σε αυτό τον τομέα βλέπω ότι απουσιάζει η πρόθεση να δημιουργήσουμε κάτι. Τέλος μετά από λίγο κύριοι συνάδελφοι θα κληθείτε να ψηφίσετε τον απολογισμό. Θα ήθελα να πω ότι αυτό είναι το όραμα σας; Γι’ αυτό ζητήσατε την ψήφο των συμπολιτών μας; Και σίγουρα σκεφτείτε ότι με αυτό θα την ξαναζητήσετε διότι εγώ καταλήγω, θα καταψηφίσω τον προϋπολογισμό διότι για μένα είναι ολόκληρη μια απευθείας ανάθεση σε προμηθευτές, μελετητές και εργολάβους. Τέλος δε, επειδή πάρα πολλές φορές είχα πει ότι για να ξεκινήσουμε, να βρούμε μια κοινή συνισταμένη και να προχωρήσουμε σε αυτό το δήμο θα έπρεπε να του δώσουμε έναν χαρακτήρα του τι θέλουμε μπας η περιπτώσει να είναι ο δήμος ή δυο ή και τρεις και μέσα σε αυτούς εμείς να προχωρήσουμε, μέχρι στιγμής αυτό δεν έχει γίνει για μια ακόμα φορά το θέτω, διανύουμε ήδη το δεύτερο έτος και μιλάω και για το δεύτερο. Εάν στο δεύτερο είχαν διορθωθεί πολλά πράγματα, πραγματικά θα ήμουν πολύ πιο επιεικής στους χαρακτηρισμούς που έκανα, βλέπω όμως ότι συνεχίζουμε στο ίδιο μοτίβο και ειλικρινά κύριε δήμαρχε σας μένει μόνο ενάμισης χρόνος να μπορέσετε να ανατρέψετε όλα αυτά. Ευχαριστώ.

κ. Δήμαρχος: Τα περισσότερα από αυτά που ανέφερε ο κύριος Νικολινάκος έχουν ήδη απαντηθεί πολλές φορές. Έκανε λοιπόν μια επανάληψη των ίδιων πραγμάτων. Για τις τουαλέτες που του είχε απαντήσει ο κύριος Κολλιάκος, για την μεταφορά του αρχείου που το έχουμε απαντήσει ίσα με δέκα φορές, να μην συγκρίνει ανόμοια πράγματα, τον έχουν μάθει από πολύ παλιά ότι δεν πρέπει να συγκρίνει ανόμοια πράγματα και οι χρήσεις του νομικού προσώπου και των θέσεων είναι το ίδιο. Βέβαια δεν απορώ με αυτά τα πράγματα γιατί και ο κύριος Νικολινάκος από την θέση που είναι δεν έχει ασκήσει ποτέ διοίκηση, ούτε έχει ασχοληθεί ποτέ με κάποια πράγματα, μόνο πολύ επιδερμικά ασχολείται και είναι πάρα πολύ εύκολο να κάνεις αυτή την απλή κριτική. Και βέβαια έκανε πολύ απλά και πολύ εύκολα παρέλειψε τον καινούργιο δήμο, αυτά που είπα όλα και στάθηκε σε λίγα επιμέρους πράγματα τα οποία και εκεί έχει άδικο. Τώρα, αν μας μένει ενάμιση έτος για να κριθούμε, προφανώς θα μείνει ενάμιση έτος και θα κριθούμε κύριε Νικολινάκο. Τώρα αν δεν θέλετε να τον ψηφίσετε μην τον ψηφίσετε. Τι να πω;

κ. Δημητρόπουλος: Για τον απολογισμό. Εκείνο που με μπερδεύει πραγματικά και εμένα είναι οι αριθμοί και η διάταξη και η σχέση μεταξύ τους και η ορολογία η οικονομική δεν είναι τόσο προσαρμόσιμη σε μένα. Αλλά αυτό που δεν πρέπει να μας διαφεύγει όχι μόνο σε τοπικό επίπεδο αλλά οπωσδήποτε είναι και τα επιχειρήματα σε γενικό επίπεδο που μας λένε παραδείγματος χάρη η κυβέρνηση θα πρέπει να κάνει ένα προϋπολογισμό ισοσκελισμένο και  να πάρει μέτρα αλλά ο λαός θα υποφέρει. Δηλαδή, τα θέματα της πολιτικής που αντανακλούν αυτοί οι αριθμοί που υπάρχουν εδώ μέσα. Έριξα μια ματιά όσο μπορούσα και η θέση μου είναι ίδια, αυτή που εκφράζω και στους προϋπολογισμούς και στα τεχνικά προγράμματα και αυτό το αποδεικνύουν και  οι εξελίξεις. Δηλαδή τα θέματα της πολιτικής, της ευρύτερης πολιτικής εννοώ όχι της μικροπολιτικής που πραγματικά και αυτή υπάρχει μέσα από αυτό που ακούγεται συνέχεια εδώ μέσα με τις απευθείας αναθέσεις κλπ. Στο κάτω κάτω αυτοί είναι οι μηχανισμοί που στηρίζετε η τοπική αυτοδιοίκηση σε όλο και δεν μπορώ να έχω άποψη και δεν μπορώ να έχω στοιχεία και δεν μπορώ να έχω τίποτα παρά μόνο υποψίες και όπως όλοι εκφράζουν εδώ μέσα. Αλλά αυτό δεν λέει τίποτα. Γιατί εκεί λέω κατά την γνώμη μου στηρίζονται οι μηχανισμοί της τοπικής διοίκησης και όλης της κατάστασης που διαμορφώνετε στον χειρισμό αυτών των θεμάτων. Το γεγονός ότι η κεντρική διοίκηση συνέχεια μειώνει πόρους όπως φαίνεται εδώ πέρα, είδα και στην ΣΑΤΑ και στον Θησέα ενώ έχουν προϋπολογιστεί πολλαπλάσια ποσά έχουν εισπραχθεί ελάχιστα όπως είπαν και οι συνάδελφοι που παρουσίασαν το θέμα και το γεγονός όπως είπε και ο υπεύθυνος επί των οικονομικών ότι εδώ θα στηριχτούμε πάλι στα ανταποδοτικά τέλη. Πάλι στον λαό. Αυτά είναι θέματα πολιτικής που πάντα διαφωνούμε και πάντα διαφωνούσαμε σαν παράταξη γι’ αυτό καταψηφίζω τον προϋπολογισμό.

κ. Χαραμής: Διαδικαστικό, τυπικό κύριε πρόεδρε. Αυτό που πήραμε με αυτό που είχαμε σαν οικονομική επιτροπή έχει διαφορά η τελευταία σελίδα αν κοιτάξτε τα τελευταία νούμερα πέρα από τα δυο πρώτα. Προϋπολογισθέντα, αναμορφώσεις, μέχρι εκεί είναι τα ίδια. Από εκεί και κάτω είναι άλλα τα νούμερα. Αυτό ρωτάω. Υπάρχει κάποιο πρόβλημα; Θα το πω με τον κύριο Αννούση, εντάξει.

Αντιδήμαρχος κ. Πριφτάκη: Καλησπέρα και από μένα, το βέβαιο είναι όταν παίρνει τον λόγο ο δήμαρχος η παράταξη που είμαστε όλοι εμείς συμφωνούμε απολύτως και η γνώμη μας είναι ακριβώς η ίδια γιατί μας έχει ζητηθεί πάρα πολλές φορές αλλά επειδή από τον κύριο Νικολινάκο δεχτήκαμε μια ερώτηση ως συνάδελφοι λέω, θεώρησα υποχρέωση μου να απαντήσω. Για τον εαυτό μου λέω, εξ’ όλον δεν μπορώ γιατί δεν έχω εξουσιοδοτηθεί. Για τον εαυτό μου σε ότι με αφορά ως συνάδελφο σας κύριε Νικολινάκο επειδή το είπατε. Εγώ προσωπικά κύριε Νικολινάκο από τον καιρό που αναλάβαμε ωα παράταξη να στήσουμε αυτό το νέο εγχείρημα που έκανε η κεντρική διοίκηση και ονομάζετε Καλλικράτης, μέλημα μας βάλαμε να εξυπηρετείται ο πολίτης, θεωρούμε μέσα από τα οράματα μας ήταν και αυτό. Την άμεση εξυπηρέτηση του πολίτη, γρήγορα, πιο ανώδυνα γι’ αυτόν και μέσα σε αυτούς τους καιρούς να είμαστε δίπλα του. Πάνω σε αυτό το θέμα αν με ρωτήσετε και από αυτό που αντιμετωπίζουμε έξω πιστεύω ότι κάτι έχουμε πετύχει. Σε όλα τα άλλα που υπονοείτε κάθε φορά ότι κάνουμε ένα μαγαζάκι φίλων και γνωστών σε ότι με αφορά δεν το έχω καταλάβει και αν απευθύνεστε σε συγκεκριμένο πρόσωπο νομίζω πάλι κάνετε λάθος γιατί είχαν οι παλιοί δήμοι πάρα πολλά νομικά πρόσωπα. Δυο, τρία, τέσσερα σε κάθε παλιό δήμο με τα πενιχρά τους έσοδα και δίνανε ανάλογα. Είχατε νομικά πρόσωπα όλοι, κανείς δεν ήταν άμισθος. Από εκεί και πέρα εμείς έχουμε τρία νομικά πρόσωπα αυτή την στιγμή όσα και τα λιγότερα που απαιτεί ο νόμος και θεωρ4ώ ότι δεν θα έπρεπε να το λέτε γιατί και αυτά παράγουν ένα έργο και συμπληρωματικά με τον δήμο δεν κάνουν τα ίδια πράγματα. Αλλού καλείτε ο δήμος να κάνει πράγματα και αλλού αυτά. Τώρα το θέμα των κρίσεων και των επικρίσεων για τις απευθείας αναθέσεις, νομίζω ότι και εσείς έχετε πει και άλλες φορές ότι πρέπει να είμαστε ικανοί ώστε να είμαστε αποτελεσματικοί και αυτό ζητάει νομίζω ο πολίτης από εμάς και εμείς οφείλουμε σε έναν εξορθολογισμό δράσεων να απευθύνουμε αυτό που θέλει ο πολίτης. Να εξυπηρετείται ο πολίτης και αυτό κάνουμε. Άρα το όραμα μας γι’ αυτό το δήμο που θα κληθούμε αύριο να κριθούμε νομίζω σε ένα σημείο το εξυπηρετούμε. Και για όσα κάνουμε, να είστε για ένα πράγμα βέβαιος ότι είμαστε και λίγο υπερήφανοι γιατί τουλάχιστον μπορούμε σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς να καλύπτουμε όσο μπορούμε τις ανάγκες αυτού του τερατουργήματος που έχει δημιουργηθεί από το Κυπαρίσσι μέχρι τα Βελανίδια. Εγώ όφειλα αυτό γιατί προσβάλλομαι όταν ακούω ότι κάνουμε πράγματα μεταξύ μας μιας παρέας και δεν κάνουμε τίποτα άλλο παρά να τρώμε απευθείας αναθέσεις. Ευχαριστώ.

κ. Κρητικός: Για να μην μείνει επειδή έγινε μια ερώτηση για τα έσοδα παρεπόμενων ασχολιών τι είναι και έχει γίνει και στην οικονομική επιτροπή. Τα έσοδα παρεπόμενων ασχολιών και γενικά ο λογαριασμός 75 είναι αυτά που δεν αναφέρονται στην κύρια λειτουργία του δήμου και είναι η χρήση 2011, τα λέω πολύ γρήγορα, 34.000 ευρώ από εκμίσθωση ακινήτου, 137.000 ευρώ περίπου από το κληροδότημα Κοντομηνά και Παπαπαύλου και 113.000 ευρώ είναι το χρηματικό υπόλοιπο του δημοτικού σταδίου Βοιών που έκλεισε και ήρθε στον δήμο συν επίσης κάποιο άλλο μικρό ποσό 2.500 ευρώ αχρεωστήτων καταβληθέντων. Ευχαριστώ.

κ. Μέντης: Καλησπέρα και από μένα, εγώ θέλω να σταθώ σε δυο τρία πράγματα. Το πρώτο που θέλω να πω είναι, ότι είναι αλήθεια η συμβολή των υπαλλήλων μας και η προσπάθεια σε αυτή την ιστορία εδώ του ισολογισμού- απολογισμού είναι πάρα πολύ μεγάλη και είναι και συγκινητική η δουλειά την οποία κάνουν. Όμως θα πρέπει να τονίσω και να πω ότι είναι τυχερός ο δήμαρχος, η πλειοψηφία και όλοι εμείς σαν δημοτικό συμβούλιο που βρήκαμε ανθρώπους να υπάρχουν στις δημοτικές ενότητες στο σύνολο, ο καθένας με το μερτικό του για να συνδράμουν σε αυτή την προσπάθεια. Ο δήμος ο σημερινός δηλαδή, δεν του λείπει σχεδόν τίποτε για να συνεχίσει να λειτουργεί και να λειτουργεί μέσα σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες. Θέλω να πω δυο πραγματάκια κοιτάζοντας τους απολογιστικούς πίνακες και απλώς να τα τονίσω αυτά να μην τα έχουμε στον επόμενο χρόνο. Η ουσία είναι ποια. Υπολογίζουμε κάποια πράγματα και στο τέλος δεν γίνονται. Τα συνήθη μεγέθη έχουν να κάνουν κατά κύριο λόγο στην δημοτική ενότητα των Βοιών, αρκετά στην δημοτική ενότητα των Μολάων, αν πάμε όμως στην δημοτική ενότητα του Ασωπού βλέπουμε ότι τα περισσότερα, οι πιστώσεις δεν παραμένουν αδιάθετες αλλά έχουν προχωρήσει. Αυτό τι σημαίνει; Σημαίνει ότι κάποιοι από τους αντιδημάρχους σε συνεννόηση και συνεργασία ίσως και με άλλες συνθήκες, προχώρησαν περισσότερο. Ήταν ίσως οι συνθήκες καλύτερες και προχώρησαν και εκτελέστηκαν αυτά τα έργα και δεν έμειναν αδιάθετες πιστώσεις. Για παράδειγμα στην σελίδα 41 την 79 ενώ αναφέρει στην αρχή αυτά που σας είπα για τα έργα που αφορούν στον Ασωπό ακριβώς πιο κάτω σε συνέχεια αφορά τους Μολάους που δεν έχουν εκτελεστεί κάποια και αρκετά έργα που δεν έχουν στην Νεάπολη στην δημοτική ενότητα των Βοιών. Τι προσπαθώ να πω με αυτό. Να κοιτάξουμε την επόμενη φορά να είμαστε πιο προσεκτικοί και όσο μπορούμε να μην δημιουργείται αυτή η κατάσταση και έτσι να υπάρχει δυνατότητα να μπορούμε να παρακολουθούμε τον προϋπολογισμό. Ένα ακόμα στοιχείο που εγώ θέλω να θίξω, δεν είναι τόσο σημαντικό απλά όμως πρέπει να ενημερωθεί ο κόσμος γιατί είναι ο πρώτος προϋπολογισμός αυτός και απολογισμός και είναι στην περίπτωση των χρεολυσίων των δανείων. Είχαν προϋπολογιστεί 141.350.000 ευρώ το χρόνο και έχουν διατεθεί τα 141.337.000 ευρώ. Από αυτά έχει την συμμετοχή του κάθε δημοτική ενότητα. Αυτή η δημοτική ενότητα που είναι στο καλύτερο σημείο είναι η δημοτική ενότητα των Μολάων κύριε Κολλιάκο. Οι άλλες δημοτικές ενότητες όλες από λίγο έως πολύ είχαν κάποια μικρά χρέη. Τα μικρότερα από τις άλλες τέσσερις είχε η Μονεμβάσια, αμέσως μετά ήταν των Βοιών με μικρά μεγέθη, χωρίς να είναι ευκαταφρόνητο το ποσό ήταν στον Ζάρακα, ήταν σημαντικό το ποσό και ιδιαίτερα σημαντικό είναι το ποσό που αφορά στην δημοτική ενότητα του Ασωπού. Τα μεγέθη αυτά θα τα αναφέρω γιατί είναι αρκετά τα ποσά. Είναι περίπου στην δημοτική ενότητα των Βοιών γύρω στις 7.500 ευρώ το χρόνο, στον Ζάρακα είναι γύρω στις 19.000 ευρώ, στην Μονεμβάσια είναι γύρω στα 2.700 ευρώ και στον Ασωπό είναι 112.000 ευρώ.  Αυτή την κατάσταση που σας διαβάζω είναι η κατάσταση που την έχω πάρει από την οικονομική υπηρεσία. Τι θέλω να πω με αυτό, τώρα που ο δήμος είναι ενιαίος, είναι μεγάλος αυτά χάνονται και καλώς χάνονται, δεν φαίνονται. Πρέπει όμως εμείς επειδή σίγουρα για να είμαστε δίκαιοι, ναι μεν είναι μεγάλο το νούμερο στον Ασωπό και επειδή εγώ έχω μάθει να είμαι δικαιότερος και να αποδίδω τα του Καίσαρος έχει ο δήμος αποκτήσει ένα περιουσιακό στοιχείο το κτίριο. Όμως πρέπει να πω ότι πρέπει να βρούμε τρόπο το κτίριο να αποδίδει στον δήμο και όχι να κάθετε. Γι’ αυτό έχουμε αυτό το υψηλό νούμερο. Νομίζω δηλαδή ότι θα πρέπει να τρέξουμε λίγο περισσότερο και να κάνουμε μια προσπάθεια ούτω σώστε να ωφελούμαστε πολύ περισσότερο και όχι να καθόμαστε και όπου μπορούμε να τα εκμεταλλευόμαστε αυτά και να μην τα αφήνουμε σε αχρησία ή τουλάχιστον να τα χρησιμοποιούμε μια φορά το εξάμηνο. Επειδή είναι ο πρώτος προϋπολογισμός και επειδή συμφωνώ στο μεγαλύτερο μέρος εγώ θα τον ψηφίσω τον ισολογισμό- απολογισμό με αυτές τις απλά τυπικές παρατηρήσεις που δεν είναι ουσιαστικές αλλά απλώς θέλω μόνο να το δούμε την επόμενη φορά να είμαστε όσο γίνεται πιο κοντά στην πραγματικότητα. Ευχαριστώ.

κ. Δήμαρχος: Σημείωσα με προσοχή αυτά που είπε ο κύριος Μέντης αλλά δεν νομίζω να ισχύουν αυτά που είπατε για τον Ασωπό εκτός αν έχετε κάποια στοιχεία που τα έχετε καταγράψει. Δεν μου το δείχνετε αν είναι κάτι συγκεκριμένο. Γι’ αυτά που είπατε ότι εκτελέστηκαν περισσότερα. Περίπου τα ίδια. Δεν ισχύει αυτό που λέτε. Θα μπορώ να σας αποδείξω άμεσα το αντίθετο. Όσο για το κτίριο που λέτε θα παρατηρήσω ότι οι περισσότερες δημοτικές ενότητες πλήρωναν και πληρώνουν τόσα σε ενοίκια τα οποία σε πολύ μεγάλο ποσοστό αντισταθμίζουν αυτά που είπατε. Και το οποίο δεν έχει αναφερθεί ποτέ, τα οποία καταφέραμε και το μειώσαμε. Η μόνη δημοτική ενότητα που δεν πλήρωνε και δεν πληρώνει κανένα ενοίκιο είναι του Ασωπού και του Ζάρακα. Και σωστά είπατε για το περιουσιακό στοιχείο κλπ κλπ. Όσο γι’ αυτό που είπατε θέλω να μου δώσετε ποια είναι που έχουν εκτελεστεί περισσότερο από τις άλλες και να δείτε και τα φετινά που έχουν εκτελεστεί σε κάθε δημοτική ενότητα, να δείτε ότι έχουν σχεδόν καλυφθεί τα τεχνικά τους προγράμματα.

κ. Σταθάκης: Επειδή ο κύριος Νικολινάκος απευθύνθηκε προς εμάς, προς από αυτή την πλευρά για τα έργα της απευθείας ανάθεσης, ήθελα να τον ενημερώσω, έχω μια εμπειρία γιατί 4 συν 2, 6 χρόνια κάνω αυτή την δουλειά μαζί με τον κύριο χαραμή στον πρώην δήμο Βοιών και τώρα που πράγματι γίνονται πολλές αναθέσεις πια τώρα που έχω εμπειρία βλέπω ότι γίνονται γιατί οι δήμαρχοι διαλέγουν τους πιο άξιους εργολάβους για να είναι βέβαιοι ότι θα κάνουν το έργο, εμείς και εγώ και ο Αντώνης, μετράμε όλα τα έργα και μπορώ να πω πολλές δεκάδες αυτά τα έξι χρόνια, προσπαθούμε να δούμε κάτι, η τεχνική περιγραφή είναι συγκεκριμένη και οι τιμές βγαίνουν από καταλόγους του υπουργείου εσωτερικών και έτσι εκτός από κάποιες μια δυο παλιές ιστορίες, δεν έχουμε βρει τίποτα. Μάλιστα έχουμε αγοράσει και εξοπλισμό και τα μηχανήματα που κόβουν φιλέτα από τα τσιμέντα για να βρίσκουμε το πάχος, κύριε Νικολινάκο ειλικρινά και να το πιστέψετε με ότι μπορούμε και με τέσσερις πράξεις ξέρουμε και εμείς να υπολογίσουμε αν ένα έργο έχει γίνει. Θέλω να σας δηλώσω, να σας πείσω ότι πράγματι εμείς και το τελευταίο ευρώ που δίνετε από τον δήμο για αυτά τα μικρά έργα το τιμούμε και εγώ και ο Αντώνης ο Χαραμής και νομίζω θα σας το δηλώσει και ο ίδιος.

Αντιδήμαρχος κ. Κολλιάκος: Γεια σας, εγώ δεν θα σταθώ στα νούμερα, ούτως η άλλως τα νούμερα τα έχετε όλοι μπροστά σας, θα σταθώ να δώσω δυο γρήγορες έτσι, γιατί είναι δυο θέματα τα οποία τα έχω χειριστεί κατά μεγάλο ποσοστό εγώ και αυτά που αναφέρθηκε ο Τάκης ο Νικολινάκος σχετικά με το αρχείο και τους τουαλέτες και παρόλο που έχω δώσει εξηγήσεις και στον κύριο Χριστάκο και στον κύριο Χαραμή είναι στην διάθεση σας τα στοιχεία, Τάκη να τα δεις και εσύ. Το αρχείο της πολεοδομίας δεν ήταν μόνο η μεταφορά και άλλα πολλά πράγματα που γίνανε μέσα και συνάμα ήταν και η μεταφορά του δεύτερου γραφείου εκπαίδευσης που έκλεισε και μας ζήτησε η κυρία Μοιρούλα τότε, να βοηθήσουμε και να μεταφέρουμε και αυτό. Ένας οργανισμός που λειτουργούσε επί 30 χρόνια στο κτίριο που ξέρεις και άδειασε και αυτό και πήγαν πράγματα στην Σπάρτη και στην Ελιά που παραχωρήσαμε χώρο. Όσον αφορά το έργο για τα γήπεδα, τα αποδυτήρια, έχω δώσει και στον κύριο Χαραμή και στον κύριο Χριστάκο δεν ήταν μόνο οι τουαλέτες όπως είπες στους Μολάους προφανώς, ήταν εργασίες στους Μολάους, στην Νεάπολη, στην Μονεμβάσια, στην Μεταμόρφωση, σε όλα τα γήπεδα μια πολύ καλή δουλειά που μας έδωσε την δυνατότητα φέτος να παίρνουμε τις νόμιμες αδειοδοτήσεις από την αντίστοιχη επιτροπή. Δεν στέκομαι όμως εκεί και προχωράω πιο κάτω και θα μου επιτρέψετε να καταθέσω δυο λόγια γιατί έχω ζήσει από πολύ κοντά, έχουμε μάλλον ζήσει όλοι μας από κοντά την δημιουργία του Καλλικράτη και πραγματικά είναι άδικο όταν ισοπεδώνονται κάποια πράγματα, όταν προσπάθειες ετών, όχι μόνο δικές μας αλλά και προηγούμενων δημοτικών αρχών, προσπαθούμε να τις ολοκληρώσουμε, να εντάξουμε έργα μεγάλα για τον τόπο μας που πριν μερικά χρόνια ούτε καν στην φαντασία μας υπήρχαν και μιλάω για την αποχέτευση και το βιολογικό των Μολάων, της Πλύτρας, της Νεάπολης που το είχαν εντάξει και γίνεται προσπάθεια να ολοκληρωθεί, να μιλήσω για τις υδρεύσεις που έχουν μπει, να μιλήσω για το γυμνάσιο των Μολάων που βρήκαμε και μας δόθηκε η λύση να κάνουμε εκεί ένα μικρότερο κλειστό γυμναστήριο το οποίο δημοπρατείται την επόμενη Τρίτη και θα μας δώσει λύσεις σε αυτό που θέλαμε τόσα χρόνια, να πω πολλά πράγματα και πολλά έργα. Θα σταματήσω. Θα πω όμως ότι στον νέο δήμο ήρθαν καινούργιες αρμοδιότητες. Έχετε την εντύπωση ότι λειτουργεί η μαθητική εστία των Μολάων όταν μας την πετάξανε μέσα σε μια νύχτα χωρίς να δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα έτσι από μοναχή της. Μαζί με το προσωπικό της έχει γίνει απίστευτη δουλειά για να λειτουργήσει και γίνετε συνέχεια. Οι μετακινήσεις των μαθητών που τους πήραμε, των σχολείων, έγινε έτσι σε μια νύχτα και χωρίς να εργαστεί κανείς; Τι να πρωτοθυμηθώ, τα καύσιμα, όλες αυτές οι προμήθειες, όλες αυτή η δουλειά που γίνετε; Γι’ αυτό λοιπόν να μην γινόμαστε ισοπεδωτικοί, γίνεται μια δουλειά και εγώ σας το λέω με ειλικρίνεια, είτε ήμουν αντιπολίτευση είτε συμπολίτευση, ζώντας αυτά τα έξι χρόνια στην τοπική αυτοδιοίκηση να είστε σίγουρος ότι θα ήμουν και είμαι πολύ υπερήφανος γι’ αυτόν τον δήμο που έχουμε αυτή την στιγμή όλοι μαζί, γιατί πραγματικά όλοι μαζί το έχουμε πετύχει. Δεν το έχουμε πετύχει μοναχοί μας. Ευχαριστώ πολύ.

κ. Χριστάκος: Να θυμίσω ότι δεν είχαμε εμείς ενοίκια εκεί κάτω γιατί είπατε ότι όλοι οι δήμοι έχουν ενοίκια που ανέρχονται στο ύψος της οφειλής της ετήσιας δόσης του δήμου Ασωπού. Εμείς είχαμε ένα ενοίκιο 24 και η ετήσια που δίνετε εσείς είναι 115. Δεν έχει καμία σχέση, τα είχε η Νομαρχία. Αυτά ήταν 300 το ένα και το άλλο ήταν 380. Δεν φτάνουν όμως το ύψος της δόσης του Ασωπού. Επίσης να πω το ΕΣΠΑ το οποίο είπατε, δεν αφορά τον δήμο μας αποκλειστικά, γίνετε και οπουδήποτε. Αν δούμε το ΕΣΠΑ της Σπάρτης και του Ευρώτα θα δούμε ποσά ανάλογα και εντάξεις ανάλογες. Δεν αφορά τον δήμο μας αποκλειστικά.

κ. Κρυπωτός: Κύριε δήμαρχε, εγώ πιστεύω αυτά που έγιναν το ’11 δεν είναι απλώς κάτι, είναι αρκετά. Είπατε όμως ότι το ’12 θα ολοκληρωθεί το τεχνικό πρόγραμμα. Αυτή είναι η ευχή του δημοτικού συμβουλίου και η δική μου προσωπικά. Επίσης σημείωσα από τον κύριο λογιστή μια σχέση εσόδων εξόδων 2,22 και 2,86 που σημαίνει και αυτό κάτι. Θέλω όμως πρώτα να ευχαριστήσω τους υπαλλήλους και όλους τους παράγοντες που καθίσανε και βγάλανε αυτή την εργασία η οποία είναι επίπονη και δύσκολη. Τώρα εμείς εδώ ερχόμαστε και κάνουμε κριτική, μιλάμε, συζητάμε κλπ. Αλλά για να κάτσεις και να βγάλεις αυτά και να μετρήσεις θα υπάρχουν πολλές δυσκολίες. Και θέλω να υπενθυμίσω μια ρήση του γέρο Καραμανλή που έλεγε, όταν είσαι έξω από τον χορό ξέρεις πολλά τραγούδια, όταν μπεις μέσα όμως χάνεις τα βήματα μέσα στο χορό. Δεν είναι εύκολο πράγμα να μπούμε σε αυτή την διαδικασία έξω πράγματι, εμείς είμαστε αντιπολίτευση το βλέπουμε έτσι και έτσι είναι. Όσον αφορά, μην περιμένουμε και πολλά πράγματα, ο καθένας κάνει την δουλειά του όπως μπορεί περισσότερο. Έχω κρατήσει κάποιες μικρές παρατηρήσεις. Κύριε πρόεδρε, εδώ είδα, έκανα και εγώ όπως λέει και ο κύριος Χριστάκος τον δικό μου προϋπολογισμό. Αν τον ανεχθείτε. Πήρα τα στοιχεία από τον πίνακα εσόδων και βλέπω εδώ έσοδα τακτικά τόσα, έκτακτα τόσα, δεν λέω τα νούμερα επειδή είναι γνωστά σε όλους , εισπράξεις τόσες κλπ. Και από την άλλη μεριά βλέπω ότι έχουμε εισπρακτέο υπόλοιπο που φτάνει στο 1.452.000. Στην αρχή λέει είναι 25.131.000 ευρώ μετά με μεταμόρφωση 2.900 γίνανε 28 μετά βεβαίωσα 19, εισπράξανε 17 και το εισπρακτέο ποσό είναι αυτό 1.452. θα ευχηθούμε αυτό το εισπρακτέο ποσό δήμαρχε με κουράγιο να το καταφέρεις να το εισπράξεις γιατί οι καιροί είναι δύσκολοι, είπατε προηγουμένως  ότι η ΣΑΤΑ είναι 0 και τι περιμένουμε τώρα; Τίποτα δεν περιμένουμε, σαν ΟΤΑ, σαν συμβούλιο, σαν δήμος υπάρχουν αρκετές δυσκολίες. Εδώ κινδυνεύουμε να διαλύσει το Κράτος σε καμιά δεκαριά μέρες και περιμένετε τώρα να έχουμε μεγάλη, έτσι είναι, η κατάσταση είναι φρικτή στην Βουλή. Επομένως, μπορούμε να εξαντλούμε την επιείκεια μας διότι είναι απαραίτητη και δίνει κουράγιο σε αυτούς που διοικούν να προχωρήσουν ακόμα ένα βήμα παρακάτω. Εγώ το έχω ήδη πράξει πρόεδρε και πέρσι και τότε που ήμουν στην αντιπολίτευση και μετά. Και τον προϋπολογισμό ψήφιζα και το τεχνικό πρόγραμμα για να μην βρεθεί κάποιος συνάδελφος και πει ότι έχω αντιπολιτευτική διάθεση. Όχι, έπρεπε να κάνω αυτό αφού ο λαός έβαλε τον τάδε δήμαρχο, εμένα με έβαλε αντιπολίτευση και θα κάνω αυτή την δουλειά. Στα έξοδα βλέπω κάτι άλλο. Βέβαια για να αναφερθώ ακριβώς είναι πολλά τα νούμερα, η γραφική ύλη φτάνει τα 153.000 ευρώ και πολλά άλλα που δεν θέλω να τα αναφέρω τώρα. Μια νέα διώροφη οικοδομή 118.000 ευρώ δεν ξέρω τι είναι αυτή η οικοδομή, επίσης βρήκα δυο νούμερα και θέλω να μου τα απαντήσετε. Μελέτες για λοιπές εργασίες 161.000 ευρώ, ένα νούμερο είναι αυτό και ένα άλλο που θέλω μια ερμηνεία, προβλέψεις μη είσπραξης υπολοίπων εισπρακτέων 630.000 ευρώ. Αυτά τα δυο νούμερα ομολογώ ότι δεν τα κατάλαβα, δεν τα ξέρω γι’ αυτό ζητάω την βοήθεια των λογιστών, του δημάρχου, του προέδρου γιατί είναι γραμμένα στα έξοδα. Αν λοιπόν δούμε συμπερασματικά όλο το άθροισμα αυτών, σύνολο εξόδων με τις αναμορφώσεις, τελικά, πληρωθέντα κλπ και μένει ένα υπόλοιπο να πληρώσουμε, μένουν αδιάθετες πιστώσεις αν τα έγραψα καλά τα νούμερα, περίπου 16.000.000 ευρώ. Αυτό τι σημαίνει, ότι έχει η μπάγκα λεφτά. Το ταμείο έχει έργα, είναι σε εξέλιξη. Υπάρχει λοιπόν εδώ το αδιάθετο κομμάτι το οποίο μέσα στο ’12 και έτσι παίρνουμε την υπόσχεση από τον κύριο δήμαρχο και του χρόνου που θα έρθουμε να ξανασυζητήσουμε το ίδιο θέμα θα δούμε από αυτά τα αδιάθετα, τι μπορεί. Το ’11 ήταν ο Καλλικρατικός, θα το τονίσω αυτό, ο Καλλικρατικός δήμος θέλει δουλειά. Και η δουλειά, ο οποιοσδήποτε στην θέση εκείνη, θα βλέπατε πόσο δύσκολη είναι η διαδικασία, να συμμαζευτούν αυτοί οι πέντε μικροί δήμοι που ο καθένας έχει την δική του αντίληψη, έτσι λέει να μπορέσει να τα συμμαζέψει, να τα συγκεντρώσει και να τα νοικοκυρέψει. Εγώ λοιπόν θεωρώ ότι η προσπάθεια που γίνετε είναι αρκετά ικανοποιητική. Γι’ αυτό δεν έχω λόγο όχι μόνο να μην τον ψηφίσω, θα τον ψηφίσω, θα περιμένω βέβαια και την υπόσχεση ότι αυτά τα 16.000.000 ευρώ κάποτε θα πάρουν σάρκα και οστά, δηλαδή να δούμε τα έργα να εξελίσσονται, να μου πει αύριο ο δήμος ότι το βιολογικό Μολάων τελείωσε, παραπέρα να γίνει κάτι άλλο, αυτά είναι σημαντικά για τον τόπο, πιστεύω ότι εκεί μέσα είναι τα χρήματα και αν δεν μπορέσανε μέχρι τώρα να γίνουν περισσότερα, σκεφτείτε, ΣΑΤΑ μηδέν το ’12, πως θα δουλέψει ο δήμος. Έξυπνος ο κύριος Ραγκούσης, έκανε τον Καλλικράτη και είπε πάρτε δημάρχοι εσείς όλα τα έξοδα και βγάλτε τα μάτια σας και βάλτε φορολογίες και γιατί, για να μην στείλει τις δικές του υποχρεώσεις. Επομένως αυτά όλα ήθελα να πω, σας κούρασα κύριοι συνάδελφοι, να πω και μια παρατήρηση την οποία θα την πω προς τους λογιστές, εδώ στον ισολογισμό αναφέρετε, δεν υπάρχουν τίτλοι ιδιοκτησίας και δεν έχουν ολοκληρωθεί οι δικαστικές, οι μεταγραφές από το υποθηκοφυλάκειο. Αυτό θα το δούμε. Και παρακάτω λέτε δεν λάβαμε πιστοποιητικά από τα αρμόδια υποθηκοφυλάκεια πάλι, αναφορικά με την πιστοποίηση της κυριότητας ακινήτων του δήμου. Και έχουν ασκηθεί και κάποιες αγωγές, το ύψος των οποίων είναι γύρω στα 2.600, μετά έγιναν κάποιες πληρωμές πήγαν 1.600. Όλα αυτά είναι κάποιες παρατηρήσεις, εύλογες δεν είναι τόσο απλό, να πάμε στο υποθηκοφυλάκειο να δούμε όλα τα στοιχεία. Γι’ αυτό το λόγο θα ψηφίσω τον ισολογισμό- απολογισμό και του χρόνου να είμαστε καλά να κάνουμε το ίδιο.

κ. Πρόεδρος: Ήδη απαντήθηκε αυτό κύριε Κρυπωτέ.

Αντιδήμαρχος κ. Σουρλάς: Καλησπέρα, εγώ συμφωνώ με τον δήμαρχο ότι είπε, αλλά θα σας πω κάτι επειδή είμαι αντιδήμαρχος της καθημερινότητας. Καθαριότητα, ύδρευση, είναι ένας αγώνας δρόμου, μην τα ισοπεδώνουμε όλα. Σας άκουσα κύριε Νικολινάκο, δεν βλέπετε ότι είμαστε δίπλα στον πολίτη, ρωτήστε όλους τους προέδρους εδώ αν είμαστε δίπλα στον πολίτη κάθε μέρα. Εγώ δεν το έχω δει. Εγώ βλέπω άλλα στην Νεάπολη. Εγώ θέλω να ρωτήσετε οποιονδήποτε πρόεδρο, αν υπήρχε κάποιο πρόβλημα και δεν είμαστε κάθε μέρα δίπλα στον πολίτη. Και ένα άλλο θέμα γύρω από τα ανταποδοτικά. Τις εισπράξεις που κάναμε των προηγούμενων ετών απ’ όλες τις δημοτικές ενότητες δεν το είδατε; Εσύ Σταύρο τουλάχιστον το είδες.

κ. Πρόεδρος: Ένα λεπτό, να παρακαλέσω όλους τους συναδέλφους, απευθύνεστε στο σώμα μέσω του προεδρείου και όχι προσωπικά γιατί δημιουργούνται ανακλήσεις. Δεν το λέω για σας, αναφέρομαι σε όλους. Ο κύριος Τσάκος μου δεν έχει μιλήσει και οι δευτερολογίες και οι τριλογίες αν χρειαστεί θα ακολουθήσουν.

κ. Τσάκος Κων/νος: Καλησπέρα, θα ήθελα να πω πέντε κουβέντες οι οποίες θα πρέπει κατά την άποψη την δική μου να ληφθούν σε όλους σας σαν ευχή. Δυστυχώς ή ευτυχώς ένας μέγιστος αριστερής φιλοσοφίας, πρωθυπουργός των ανακτόρων κατά την δεκαετία του ’60 με ’70 έλεγε ότι κάθε λέξη μεταβιβαζόμενη έχει και την σφραγίδα της υπερβολής. Είναι γεγονός αναμφισβήτητο ότι οι άνθρωποι που εκπροσωπούμε κάποιες κοινωνίες κάθε μέρα τριβόμαστε με τους ανθρώπους και κάθε μέρα όσο ισχυρό χαρακτήρα και αν έχουμε μπορώ να πω ότι επηρεαζόμαστε και δεν είναι ότι επηρεαζόμαστε στο σύνολο της αλλά κάποια στιγμή επηρεαζόμαστε. Θα ήθελα να δεχτείτε από μένα ότι όταν μιλάω δεν υπονοώ. Διαρκώς εννοώ και αυτό γιατί έχω μπει στην χωρία των χρόνων εκείνων που όπως μου έλεγε κάποτε ο Αριστείδης ο Καμάρας κάθε βήμα προς τον θάνατο είναι και ένα βήμα προς την αλήθεια. Θα παρακαλούσα πάρα πολύ σαν ευχή και πάλι το λέω. Να σταματήσουν από το λεξιλόγιο ορισμένες λέξεις δικές μας. Δηλαδή, από την ώρα που ένας άνθρωπος τίθεται υπό αμφισβήτηση, αμέσως κάτω από τα πόδια του τραβιέται το χαλί. Θα πρέπει να σταματήσουμε τις αμφιλεγόμενες καταστάσεις και ευχή εκφράζω να μην λέμε ότι δικαιώνετε ή αδικείτε ένας δήμος. Εδώ έχουμε εκλεγεί για να εκπροσωπήσουμε τα συμφέροντα του τόπου μας, αλλά ο τόπος μας δεν είναι τα Βάτικα πχ  για μας, ούτε η Ρειχιά για την κυρία Πριφτάκη. Τόπος μας είναι αυτό που εκπροσωπούμε, ο τόπος όλων των ανθρώπων που έχουμε την ευθύνη τους. Θα ήθελα και θα παρακαλούσα, το μελετήσαμε πολύ την κατάσταση αυτή την σημερινή και την μελετήσαμε μάλιστα και με ανθρώπους που έχουν ειδικότητα στις διαδικασίες αυτές. Όπως ξέρετε ο κάθε τόπος έχει και προσωπικότητες  που έχουν συνταξιοδοτηθεί, που θέλουν να προσφέρουν των οποίων την συμβουλή την έχουμε ανάγκη. Για βάλε να σκέφτεσαι όλο το βράδυ και σήμερα το βράδυ όλους αυτούς τους αριθμούς τους οποίους προσωπικά εγώ, δεν διεκδικώ εγώ πολύ πολύ. Βρήκαμε ότι στο σύνολο τους τα πράγματα είναι πάρα πολύ καλά. Όταν το χθες μπορεί να ενωθεί με το αύριο, αρχίζοντας από το Α μέχρι το Ω που είναι η τετραετία της διοικήσεως τότε βάζουμε την ζυγαριά διότι υπάρχουν έργα τα οποία χαρακτηρίζονται έργα αξιολογήσεως που κατά την γνώμη την δική μου εγώ τα έχω ονομάσει πνευματικά. Και υπάρχουν και έργα ανάγκης που εγώ τα έχω ονομάσει καθημερινότητα. Θα ήθελα και θα παρακαλούσα όλο το συμβούλιο, να σέβεται και δεν έχω κανένα παράπονο για το αντίθετο, να σέβεται ότι από τον στόμα του ομιλούντος δεν υπάρχει απέναντι πλευρά, υπάρχει απέναντι το πρόβλημα. Αλλά να θυμάστε ένα πράγμα. Τώρα τελευταία κυκλοφορεί ευρέως αλλά όταν πριν από τριάντα χρόνια στο ποδόσφαιρο το είπα εγώ ότι ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο γελάγανε μερικοί. Αυτό σημαίνει ότι κάθε βράδυ έχουμε δυο ανταγωνιστικές υποχρεώσεις. Η μια είναι η διαδικασία των όποιων έχεις απέναντι σου και η άλλη είναι η διαδικασία του καθρέφτη με τον εαυτό σου. Δεν έχω τίποτε άλλο να σας πω παρά να ξέρετε για μια ακόμη φορά όσα έχουν προηγηθεί ή όσα μπορεί να ακολουθήσουνε και η καρδιά και η νοημοσύνη και η συμπεριφορά του Κώστα του Τσάκου δεν έχει απέναντι ανθρώπους. Έχει λογική. Τίποτε παραπάνω, σας ευχαριστώ από την καρδιά μου.

κ. Χριστάκος: Αναγνωρίζω επειδή ασχολούμαι με την οικονομική επιτροπή και γενικά με τα οικονομικά είναι γεγονός αδιαμφισβήτητο ότι έχει γίνει μια μεγάλη δουλειά στον οικονομικό τομέα και ένα μάζεμα μεγάλο στην ύδρευση. Όμως πρέπει να υπενθυμίσω και πάλι επειδή άκουσα ότι είμαστε σε έτος με φτώχεια κλπ ο δήμος το ’11 έχει τις ίδιες εισροές εσόδων που είχε και το ’10. Δεν είμαστε λοιπόν σε έτος με φτώχεια. Το ’11 είχατε ακριβώς τις ίδιες εισροές με το ’10. Είναι πεντακάθαρο.

κ. Χαραμής: Κύριε πρόεδρε αυτό που είπατε και εσείς. Ήθελα να παρακαλέσω τους συναδέλφους και να μην υπάρχουν εντυπώσεις. Να απευθύνονται προς τον πρόεδρο και να μην αναφέρονται σε πρόσωπο. Εγώ τώρα μένω ακάλυπτος, μου λέει ο κύριος Σταθάκης, εγώ δεν αναφέρομαι στα μικρά έργα που πράγματι είναι ελάχιστα, τρία ή τέσσερα στα δύο χρόνια που έχουν γίνει. Εδώ θέλω να τονίσω και να αναφέρω ότι όταν μιλάμε για τις απευθείας αναθέσεις μιλάμε για έργα 800.000 ευρώ περίπου και αν ο κύριος Νικολινάκος αναφέρθηκε και είπε 224.000 ευρώ για έναν συγκεκριμένο εργολάβο μηχανικό, είναι για τους καθαρισμούς των παραλιών, για τους καθαρισμούς των κοινόχρηστων χώρων, είναι συγκεκριμένα αυτά τα πράγματα. Είναι συγκεκριμένα αυτά τα έργα που μιλάμε κύριε πρόεδρε και ανέρχονται πάνω από 800.000 ευρώ. Και ένα δεύτερο που θέλω να πω στον κύριο Κολλιάκο, εγώ δεν το κατάλαβα, η περιγραφή που είχε σχέση με το στάδιο της Νεάπολης μου κάνει εντύπωση πως αναφέρθηκε το όνομα μου. Εγώ σας λέω ότι η περιγραφή που έχει σχέση με το στάδιο στην Νεάπολη, με το έργο που έγινε στο γήπεδο της Νεάπολης, το στάδιο των Βοιών δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα. Εκεί μιλάει για αποκοπής εργασίες οι οποίες δεν γίνανε. Αν έχει γίνει κάτι άλλο εγώ δεν το ξέρω. Αν είναι δυνατόν να υπάρχει τεχνική περιγραφή που να μην λέει τις ποσότητες, που να μην λέει τι θα γίνει κλπ αλλά να αναφέρεται σε αποκοπή εργασίας. Συγνώμη κύριε πρόεδρε που είπα δυο κουβέντες, αλλά για να μην υπάρχουν εντυπώσεις ότι εγώ κατά κάποιο τρόπο έχω συμμετοχή με αυτά που είπαν οι κύριοι συνάδελφοι.
(έλλειψη ήχου)

κ. Νικολινάκος: Εγώ ειλικρινά θέλω να αναφέρεστε προσωπικά όταν μιλάω προσωπικά και ο κύριος πρόεδρος να μου δίνει ελάχιστο χρόνο να μπορώ και εγώ να απαντήσω. Δεν έχω καμία αντίρρηση και έτσι ζωντανεύει και ο διάλογος. Θα πρέπει εδώ να κάνουμε ορισμένες διευκρινήσεις. Θα πρέπει ο κύριος δήμαρχος με τον κύριο πρόεδρο να συνεννοηθούν αν εγώ έχω ασκήσει κάποια διοίκηση ή όχι. Ο κύριος πρόεδρος με έχει κατηγορήσει ότι δημάρχευα κάποτε. Ο κύριος δήμαρχος είπε σήμερα ότι ούτε επιδερμικά δεν έχω ασχοληθεί. Όταν το λύσετε αυτό θα σας  απαντήσω τι έχω κάνει. Πρέπει πρώτα να λυθεί το ζήτημα. Ο κύριος πρόεδρος από την μεριά του με κατηγορεί ότι δημάρχευα κάποτε όταν κάποια πράγματα στρέφονται εναντίον του ενδεχόμενα και εσείς σήμερα λέτε το αντίθετο. Μπας η περιπτώσει κατά κάποιο τρόπο όσο με έπαιρνε και όσο ήταν από τις αρμοδιότητες μου άσκησα ένα μέρος διοίκησης και αυτά από αυτή την διοίκηση υλοποιείτε πάρα πολλά σήμερα και μάλιστα τα οικειοποιήστε δυστυχώς. Το βιολογικό κύριε δήμαρχε για το οποίο έκλεισα συνολικά  15 μέρες το ιατρείο μου και πήγαινα κάθε μέρα στην Σπάρτη για έχουμε σήμερα αυτή την μελέτη.
(διάλογος).
Δεν ξέρω που την βρήκατε, εγώ ξέρω τι έκανα επί των ημερών.
(διάλογος).
Αν αλλάξατε την μελέτη επειδή δεν βόλευε το οικόπεδο, εγώ δεν το έχω αντιληφθεί αυτό και τότε εμείς πρέπει να σας δώσουμε βραβείο, που για τέσσερα χρόνια εμείς προσπαθούσαμε να κάνουμε αυτή την μελέτη και εσείς μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα που δεν είναι ούτε ενάμισι χρόνο την αλλάξατε ριζικά. Συγχαρητήρια αν αυτό μπορεί να γίνει πιστευτό. Να τα δώσουμε. Τα έχετε τόσο ανάγκη και τα παίρνετε. Το ζήτημα είναι ως εξής, ότι όραμα υπήρχε, είπατε πριν λίγο ούτε θα μπορούσαμε να διανοηθούμε τέτοια, ξεκινήσαμε και το είχαμε διανοηθεί. Την αντικατάσταση του δικτύου των Μολάων είχαμε διανοηθεί και το βιολογικό. Αν δεν τα είχαμε διανοηθεί δεν θα μπορούσαν να ενταχθούν αυτά σήμερα, δεν θα υπήρχαν καν. Άρα κάποιο όραμα υπήρχε από εκεί. Εγώ το δικό σας όραμα αναζητώ συνέχεια, με επικρίνουν κύριε δήμαρχε ότι λέω τα ίδια. Μα τα ίδια θα λέω γιατί,
(διάλογος)
δεν το άκουσα, ο κύριος δήμαρχος μπας η περιπτώσει δεν το ανέφερε σε μια μακροσκελή τοποθέτηση που έκανε κάποτε. Δυο τρεις τουλάχιστον. Αποσπάστηκα λίγο, κύριε Σταθάκη δεν μίλησα για συγκεκριμένα στα οποία αναφέρεστε, όμως αφού με προκαλέσατε και μου είπατε ότι όλα έχουν, πήρατε την ευθύνη και το βάρος όλων των έργων που έχουν γίνει στον δήμο θα σας πω το εξής. Μπορείτε να μου πείτε πως μετρήσατε το έργο στο οποίο η τεχνική περιγραφή ήταν θα κοπούν χόρτα 24.000 ευρώ, εκεί που πρέπει και όταν πρέπει. Δυστυχώς φάνηκε λοιπόν να παίρνεται όλο το βάρος των έργων, έχετε εξετάσει τα πάντα και θα σας καταστήσω και υπόλογο αν κάποια στιγμή κάποιο δεν βρεθεί καλά.

κ. Πρόεδρος: Τώρα πιαστήκαμε από μεμονωμένες περιπτώσεις.

Αντιδήμαρχος κ. Σουρλάς: 24.000 ευρώ ο καθαρισμός που έγινε των παραλιών ή οτιδήποτε, είπα μόνο και μόνο τους προέδρους ρωτήστε. Αν έγινε ο καθαρισμός, δηλαδή τι θα κάνουμε. Από πού θα πληρωθούν αυτά κύριε Νικολινάκο;
(διάλογος).
Και τα χόρτα, γιατί δεν είναι τα μονοπάτια; Δηλαδή τι εννοείτε; Υπονοείτε κάτι; Αυτό που υπονοείτε κάνετε λάθος. Τουλάχιστον έχουμε δώσει εξετάσεις. Σας παρακαλώ.
 (διάλογος).

κ. Πρόεδρος: Σας παρακαλώ τελείωσε η κουβέντα, είπα να μην γίνονται απευθείας συζητήσεις αλλά μέσα του προεδρείου. Πριν προχωρήσουμε στην ψηφοφορία, θα μου επιτρέψετε να κάνω μια πολύ μικρή τοποθέτηση. Εγώ χαίρομαι που απόψε όλοι απευθύνατε μνείες προς τους υπαλλήλους και κυρίως της οικονομικής υπηρεσίας. Γιατί σε άλλες συνεδριάσεις, είχαν ειπωθεί εντελώς διαφορετικά πράγματα. Θα υπενθυμίσω λοιπόν ότι ένας μεγάλος αγώνας κατά την διάρκεια του ’11 ήτανε η παραμετροποίηση των συστημάτων που λειτουργούσαν. Ξεχάσαμε ότι μερικοί δήμοι δεν ήταν καθόλου μηχανογραφημένοι, κρατούσαν χειρόγραφα τους βεβαιωτικούς καταλόγους και ότι όσοι ήτανε μηχανογραφημένοι, είχανε διαφορετικά μηχανογραφικά συστήματα με διαφορετικά προγράμματα. Αυτή η προσπάθεια, η υπερπροσπάθεια δεν ήρθε από το πουθενά. Με την βοήθεια του εξωτερικού συνεργάτη που είχε αναθέσει το υπουργείο εσωτερικών αλλά κυρίως με την άοκνη προσπάθεια και την άοκνη δουλειά που κατέβαλλαν οι υπάλληλοι κυρίως της οικονομικής υπηρεσίας, φτάσαμε στο σημείο να έχουμε ενιαίο σύστημα, να μπορούν να γίνονται οι πληρωμές της ύδρευσης στην Νεάπολη, στην Ρειχιά, στα Παπαδιάνικα και στους Μολάους και στην Μονεμβάσια αντίστοιχα, αυτό είναι μια πολύ μεγάλη δουλειά. Δεν άκουσα να αναφερθεί και έπρεπε να αναφερθεί κυρίως από τους υπαλλήλους της οικονομικής υπηρεσίας. Ακούστηκε ότι υπάρχει υστέρηση στην εισροή των εσόδων κυρίως από την ύδρευση. Να θυμίσω λοιπόν ότι σε κάποια συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, είχαμε πλέον των 300 διαγραφών και διορθώσεων σε καταλόγους ύδρευσης της δημοτικής ενότητας Βοιών. Αυτά όλα έπρεπε να μπούνε σε μια σειρά και δεν μπαίνουν από την  μια μέρα στην άλλη. Με τον κανονισμό ύδρευσης άλλαξε το σύστημα ελέγχου, βεβαιώσεων κλπ από τετράμηνα, εξάμηνα που ήταν αλλού καθιερώθηκε σύστημα ανά εξάμηνο. Όλα αυτά έπρεπε να ταχτοποιηθούν και να μπούνε σε μια σειρά. Χαίρομαι που απόψε απευθύνατε όλοι εύθυμες μνείες προς τους παλιούς μου συναδέλφους υπαλλήλους και με την παρατήρηση που έκανα ότι σε άλλες συνεδριάσεις δεν είχαν ακουστεί τα ίδια πράγματα. Αυτά ήθελα να πω κοντολογίς και περνάμε στην ψηφοφορία του θέματος όπως εισάγετε.

κ. Αννούσης: Σε δυο παρατηρήσεις, σε δυο απορίες του κυρίου Κρυπωτού, η μια είναι πραγματικά αξιόλογη. Τα τελευταία χρόνια είχε θεσπιστεί ένας τίτλος ποσοστό ανεισπράκτων. Τι είναι αυτό. Από το ποσό του καθυστερηματικού το οποίο εμφανιζόταν στα έσοδα του κάθε προϋπολογισμού, αντίστοιχα εμφανιζόντουσαν και τα έξοδα. Επειδή όμως το ποσοστό αυτό δεν εισπραττόταν ποτέ ολοκληρωτικά, το υπουργείο έχει αποφασίσει τα τελευταία χρόνια ότι είχε μια πλασματικότητα αυτό το έσοδο. Έτσι λοιπόν θέσπισε, αυτό τον τίτλο, ποσοστό ανεισπράκτων ο οποίος έβγαινε με ένα μαθηματικό τύπο των προηγούμενων ετών, των εισπράξεων του καθυστερηματικού. Αυτό για το 2011, ήταν 630.000 ευρώ. Ήταν προφύλαξη δηλαδή στην πλασματικότητα του προϋπολογισμού. Δυστυχώς για το 2012 αυτό εξαλείφθηκε από το υπουργείο και ο δήμος πια καλείτε να βρει άλλους τρόπους για να κάνει το πλασματικό  που θα εμφανίσει. Όσον αφορά τις μελέτες υπηρεσιών, δεν μπορώ να της εντοπίσω σαν έξοδο, συμπεραίνω από το ποσό που είπατε ότι είναι αδιάθετη πίστωση από μελέτες του δήμου Ασωπού 192.000 ευρώ.

κ. Πρόεδρος: Ως εισάγεται το θέμα προχωρούμε στην ψηφοφορία. Ο κύριος Δημητρόπουλος ήδη έχει τοποθετηθεί αρνητικά.

κ. Χριστάκος: Να πω όπως είπα όταν το φέραμε, ότι ακολουθώντας το παράδειγμα που έκανα μια οκταετία στον τέως, θα ψηφίσω τον απολογισμό θεωρώντας ότι αναφέρεται στην διαδικασία που έγινε και εκταμιεύτηκαν οι πιστώσεις και είναι μέσα εμπλεκόμενοι και υπάλληλοι κλπ.

κ. Πρόεδρος: Κατά πλειοψηφία λοιπόν, μειοψηφούντων των κυρίων Δημητρόπουλο και Νικολινάκο και με τις παρατηρήσεις που συμπεριληφθούν στο σκεπτικό της απόφασης, του κυρίου Χαραμή και του κυρίου Χριστάκου. Θα πρότεινα μια δεκάλεπτη διακοπή για να προχωρήσουμε στην δεύτερη συνεδρίαση.

κ. Πρόεδρος: Μη υπάρχοντος άλλου θέματος λύεται η συνεδρίαση.     
Για τα ανωτέρω συντάχθηκε το πρακτικό αυτό το οποίο υπογράφεται όπως πιοκάτω:
             Ο Πρόεδρος                         Ο Γραμματέας                     Τα Μέλη


          Αβδούλος Σπύρος                Κρυπωτός Παναγιώτης  ……………………………Βουνελάκης Γεώργιος
……………………………Κολλιάκος Ιωάννης
……………………………Κουτσονικολής Χαράλαμπος
………………….………..Πετράκης Χρήστος
…………………………. Πριφτάκη-Χ’’γρηγορίου Παν.
………………………… Σουρλάς Ιωάννης
…………………………. Αλειφέρη Παναγιώτα
……………………………Ιατρόπουλος Δημήτριος
…………………………….Καλογερίνης Ηλίας
………………………….. Λύρας Χαράλαμπος
………………………….. Μαρούσης Χαράλαμπος
………………….…….….Μαυρομιχάλης Κων/νος
………………………….. Σπυριδάκος Βασίλειος
……………………….….Σταθάκης Παναγιώτης
………………………….. Τσαφατίνου Κατερίνα
…………………………. Νικολινάκος Παναγιώτης
………………………….. Παπαδάκης Γεώργιος
…………………………. Τσάκος Πέτρος
……………………………Χαραμής Αντώνιος
…………………………..Χριστάκος Σταύρος
………………………….. Τσάκος Κωνσταντίνος
………………………….. Μέντης Γεώργιος
…………………………. Δημητρόπουλος Δημοσθένης